Головна » 2018 » Вересень » 17 » 16 вересня в смт Середнє на Ужгородщині, відбулося свято словацького народного мистецтва „Словенска веселіца”
17:35
16 вересня в смт Середнє на Ужгородщині, відбулося свято словацького народного мистецтва „Словенска веселіца”

Визначним культурним заходом на Закарпатті є фестиваль словацького народного мистецтва – „Словенска веселіца”. Свято має багаторічну традицію. З 1995 р. незмінним організатором свята є культурно-освітня організація „Матіца словенська” в Україні у співпраці з Обласною державною адміністрацією, районними адміністраціями та іншими державними і недержавними інституціями.  „Словенска веселіца” „мандрує” по населених пунктах Закарпаття, в яких компактно проживають словаки.

Фестиваль є вагомим культурно-мистецьким заходом, що сприяє збереженню та розвитку народних традицій словацької меншини, поглибленню та зміцненню її ідентичності, популяризації словацької культури на Україні та міжетнічної злагоди у нашому багатонаціональному краї.

У програмі свята взяли участь фольклорні колективи з усієї області, зі Словаччини  а також словацькі колективи інших країн. Щорічно на свято запрошуються почесні гості як з України, так і зі Словаччини. Це піднімає рівень свята, його престиж. З кожним роком збільшується кількість учасників, зростає їх творчий та професіональний рівень. За ці роки виросли прекрасні колективи, відомі не лише на Україні, але і за її межами.

У фестивалі взяли участь народний камерний хор інтелігенції м. Ужгорода «Кредо» Ужгородського міського центру дозвілля – будинку культури (керівник Ярослав Кирлик), народний вокально-хореографічний ансамбль “Словенка” Середнянської дитячої школи мистецтв, вокальний ансамбль «Руменок» будинку культури селища міського типу Середнє Ужгородського району. Керівник Ольга Бобак,

зразковий дитячий танцювальний колектив “Турянська Долина” с. Тур”я Ремета Перечинського району, Народний вокальний ансамбль “Ліптаки” смт. Великий Березний, фольклорний колектив “Гутнянські вечірки”  із с. Рудникова Гута Свалявського району, фольклорні колективи “Бетяри” та “Наша файта” с. Сторожниця Ужгородського району, та багато інших, які неодноразово представлялися на святі.

Традиційно учасників фестивалю нагородили дипломами облдержадміністрації та пам’ятними подарунками. В рамках свята відбулася виставки творів народних умільців області – живопис, різьба по дереву, кераміка, вишивка тощо. Свято закінчилося розвагами, танцями, спортивними турнірами,  народним гулянням.

Ведучі програми –  Тетяна Кречко  та  Янко Поханіч.

Організаторами цьогорічного свята словацького народного мистецтва є:  департамент культури, управління національностей та релігій  Закарпатської ОДА, культурно-освітня організація « Матіца словенска» в Україні, Ужгородська райдержадміністрація, центр культур національних меншин Закарпаття, Комунальний заклад « Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради, Середнянська селищна рада.

Володимир Мишанич,
КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР

Переглядів: 512 | Додав: oomckuzh | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури