Головна » 2016 » Червень » 16 » 75-річчя від дня народження Івана Миколайчука в Ужгороді відзначили показом фільму «Вавілон ХХ»
11:03
75-річчя від дня народження Івана Миколайчука в Ужгороді відзначили показом фільму «Вавілон ХХ»

Знаменитий український актор, режисер, сценарист народився 15 червня 1941 року в селі Чортория Чернівецької області у багатодітній селянській родині.  Його творча біографія це – 34 ролі в кіно, дев’ять сценаріїв та дві  режисерські роботи. За своє недовге життя він встиг не лише стати улюбленцем глядачів, а й завоювати звання душі українського поетичного кіно. Івана Миколайчука називали аристократом духу, блискучим самородком, а радянська влада оголосила «неблагонадійним» та «націоналістом».

Стрічка «Вавілон ХХ» відзнята у 1979 році за романом Василя Земляка «Лебедина зграя» стала справжнім вибухом в українському кіно.

Фільм привертав до себе увагу сміливістю та свіжістю режисерських вирішень. Це водночас глибока драма і філософська притча. Її красномовність обумовлює ціла плеяда українських акторів, низка колоритних образів, непрості долі й багатогранні стосунки. «Вавілон ХХ» – хрестоматія народного життя з цікавими замальовками побуту, притаманним нашій нації гумором і спробами осмислення непростої української історії. 

«Народно-романтична небилиця», як означив жанр сам автор, увібрала в себе найкраще, що міг дати Миколайчук-актор, Миколайчук-сценарист, Миколайчук-режисер і Миколайчук-композитор.

На Всесоюзному кінофестивалі в Душанбе «Вавілон XX» був удостоєний призу «За кращу режисуру».

Обласний організаційно-методичний центр культури

Переглядів: 690 | Додав: oomckuzh | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури