Головна » 2016 » Вересень » 24 » АНСАМБЛЮ «БЕТЯРИ» 30 РОКІВ
12:00
АНСАМБЛЮ «БЕТЯРИ» 30 РОКІВ

Словацька меншина Закарпаття також має свою школу у місті Ужгород, редакцію словацьких телепрограм, газету «Підкарпатський словак», проводить низку культурних заходів: масштабний Фашіанговий бал,  обласний конкурс словацької народної пісні «Золотий соловей», обласний фестиваль словацького народного мистецтва  «Словенска веселіца», обласний огляд-конкурс «Словацький бетлегем» тощо.

Ансамбль «Бетяри» виник несподівано, за декілька днів до проведення районного свята «Обжинки» на території колгоспу імені М. Горького, який об’єднував працівників господарств Сторожницької і Тарновецької сільських рад.  Це був 1986 рік. У фойє будинку культури села Сторожниця зібратися разом голосисті чоловіки, щоб повеселитись, поспівати і підготуватися до виступу. Тодішній директор установи Йосип Горват (24.02.1948–28.10.2009), почувши, як вони співають,  запропонував створити чоловічий ансамбль, який після вдалого дебюту на районному святі, назвали «Бетяри». На той час у будинку культури вже працювала художня агітбригада і вокально-хореографічний ансамбль «Словенка».

Протягом 18 років художнім керівником ансамблю «Бетяри», який нараховував десять чоловік, був Йосип Горват, який залучив до колективу справжніх ентузіастів, які не тільки любили співати, але й популяризували старовинні пісні, які виконували їхні батьки та діди.

Це були поважні люди різних професій Сторожницької і Тарновецької сільських громад – Іван Баранчик, Василь Симчера, Петро Міцовда, Володимир Михайлюк, Степан Мацко, Іван Маркович, Василь Стойка.  Нині, на жаль, із першого складу відійшли у вічність Павло Огразанський, Янош Мацко, Василь Ігнатишин, Василь Перебзяк, Вікентій Огразанський, Юрій Віраг, Степан Огразанський, Іван Крайникович, Микола Поляк, Василь Пастеляк, але пам’ять про них і керівника Йосипа Горвата живе у серцях вдячних слухачів. 

У 1997   році ансамблю за високий професійний рівень та майстерність виконання, ідейно-художній репертуар, популяризацію вокально-музичного мистецтва та успішні виступи присвоєно звання – «народний».

Своїм натхненним співом «Бетяри» прославляють  Ужгородщину і Закарпаття на обласних, всеукраїнських та міжнародних фестивалях, форумах і святах. Часто виступають у Словацькій Республіці.

Ансамбль – учасник Всеукраїнського конкурсу «Різдвяні самоцвіти» (м. Чернівці, 1995),  Всеукраїнського огляду «Ми діти твої, Україно» (м. Київ, 1996), фольклорного фестивалю «Народні джерела» (1999), Всеукраїнської культурно-мистецької акції «Київ золотоверхий єднає…» (м. Київ, 2003),  Міжнародного телевізійного конкурсу «Мій рідний край» (м. Ужгород 2013–2015), Міжнародного фестивалю словацької пісні і танцю в селі Лекаровце (Словаччина, щороку з 2009 по 2016 рік) та ін.

Визначним досягненням колективу є участь у творчому звіті майстрів мистецтв і художніх колективів Закарпатської області «Чарівні мелодії Закарпаття» (м. Київ, 2004).

«Бетяри» – постійний учасник Фашіангового балу, обласного свята словацького народного мистецтва «Словенска веселіца», обласного свята угорського народного мистецтва «Угорські візерунки», Всесвітнього дня туризму, Дня музею. Успішними є виступи на творчих звітах-концертах Ужгородщини, традиційних святах сіл Сторожниця, Тарнівці, Паладь-Комарівці.

З 2004 року колективом керують Софія Рябець та Вікторія Куцик. Під їхньою опікою «Бетяри» здобули значних успіхів, зросла його виконавська майстерність, про що свідчать відгуки у пресі та симпатії глядачів. У репертуарі понад 20 словацьких та українських народних пісень, серед яких «Од Унгвара», «Вінко», «Вчера мі світіло», «Моя міла»,  «Рекрутська», «Не буду ся женити», «Мушім Вам, мамічко», «Понад Брежі конік бежі», «Млінар» (вежми зайду),  «Шумній конік», «Там около Левочі», «Гуцулка Ксеня» тощо. Також збирає словацький фольклор у старожилів села, навколишніх сіл та за кордоном. Колектив разом із керівниками прагне відтворити старі пісні, свята, обряди.

У 2009 році за сприянням голови Сторожницької сільради Петра Міцовди учасникам ансамблю пошито сценічні костюми.

Нині у колективі співають Владислав Горняк, Олександр Сенич, Микола Габор, Мілан Габор, Петро Куштан, Михайло Куцик, Михайло Ганусин.

Сьомого серпня 2016 року народний чоловічий вокальний ансамбль «Бетяри» відсвяткував тридцять років. На творчому вечорі на сцені будинку культури разом із ювілярами виступили танцювальний колектив «Йовряночка» (керівник Вікторія Куцик), Каменца Аліна, яка продекламувала вірш, та Габор Дарія, яка заспівала пісню.

Ювілярів прийшли привітати колеги з Ужгородського районного будинку культури – народний ансамбль народної пісні «Цинторія» (керівник – заслужений працівник культури України Єлизавета Сівак, акомпаніатор – заслужений працівник культури України Михайло Петрушевський), вокальний ансамбль «Арніка» (керівник Іветта Мудрова), народний інструментальний ансамбль «Рапсодія» (керівник Леся Дубенко), ансамбль «Чіпкиш» та народний ансамбль угорської народної пісні «Ружа» будинку культури села Тийглаш (керівник Чілла Сикора).

Завітали на свято і друзі з села Лекаровце Словацької Республіки – народний вокальний чоловічий ансамбль «Ужан», які заполонили глядачів своїм завзяттям.

Змістовна і насичена програма не давала нікому нудьгувати. «Бетяри» загалом виконали 13 різножанрових словацьких та українських народних пісень. Шквал оплесків викликала пісня «А дзе ідеш, Геленко», у виконанні двох колективів – «Арніка» та «Бетяри».

Тож бажаємо ювілярам нових творчих злетів, оптимізму і невичерпного заряду енергії.

Марина ОФІЦИНСЬКА,
завідувач редакційного сектору Обласного організаційно-методичного центру культури

Оксана ІЛЬЧЕНКО,
керівник районного організаційно-методичного центру
народної творчості і культурно-освітньої роботи
відділу культури Ужгородської районної державної адміністрації

 

Переглядів: 823 | Додав: oomckuzh | Рейтинг: 3.7/3
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури