Головна » 2016 » Грудень » 19 » «Чарівниці»–25!
13:30
«Чарівниці»–25!

Нещодавно у святковій залі Свалявського районного будинку культури відбулася прекрасна подія – святкування 25-річчя народного вокального ансамблю «Чарівниця».

Підготовка до ювілею проводилась заздалегідь, адже і керівники і учасниці колективу намагались запросити всіх попередніх учасниць, а також прихильників вокального жанру. І справді, глядачів зібралося чимало, адже на Свалявщині цей колектив відомий і користується великою шаною та повагою. Коли дівчата виходять на сцену і починають співати, мимоволі забуваються проблеми та домашні клопоти. Вони заворожують своїми голосами, сценічними образами, кожне слово із пісні стає доступним і торкається струн душі слухачів.

Ведуча урочистої події Неля Алексанич розпочала з історії створення колективу. 25 років назад виникла ідея організувати ансамбль клубних працівників району. Вокальний ансамбль був створений у квітні 1991 року. І першими його учасницями стали справжні любителі пісні, які приїжджали на репетицію з різних куточків Свалявського району. Мабуть пісня причарувала їх і тому назва колективу виникла сама собою – «Чарівниця». Жоден концерт не обходився без участі цього вокального ансамблю.

Першим керівником колективу був Василь Циганин, учитель музики і співів, а у 1998 році керувати колективом почав талановитий, обдарований, закоханий у пісню викладач дитячої школи мистецтв – Олександр Колесников. Велику увагу він приділяв добору репертуару колективу, проводив систематичні змістовні репетиції, на яких вчив кожну партію з учасницями і тому вивів колектив на професійний рівень. Пригадую, з якою любов’ю та ніжністю ставився він до кожної учасниці колективу. Після злагодженого виконання пісень він завжди промовляв: «Мої ви чарівниченьки, мої красунечки».

Віртуозна гра керівника на акордеоні захоплювала учасниць і вони віддавались співу всією душею, не залишаючи байдужим жодного слухача в залі.

З самого початку створення ансамблю у ньому брали участь Оксана Когут, Ольга Матушак із села Родниківка, Світлана Дорош із села Пасіка, Світлана Лофинець із села Сусково, Марія Фільо із села Березники, Ганна Мариненць із Сваляви, Тетяна Грабар із села Неліпино, Цанько Надія із села Черник та інші. Склад вокального ансамблю кожен рік змінювався і пізніше в ньому співали не менш талановиті учасниці: Марина Горнордь із села Голубине, Наталія Шовшка із села Керецьки, Ніна Уліганець із села Солочин, пізніше до них приєднались і методисти районного центру культури і дозвілля – Неля Головнич, Ірина Ляхович, Світлана Дербаль, Тетяна Зізда, Олена Скакун, а згодом до колективу увійшли Ірина Сидор, Маріанна Попович та Мар’яна Пішковцій.

У репертуарі ансамблю пісні: «Червоні маки», «Чарівна скрипка», «Зачаровані слова», «Тиха вода», «Білі лілеї», «Верба над водою», «Гиля, гиля сірі гуси» та багато інших.

Працюючи з ансамблем, керівник вдихнув нову енергію, дав натхнення його учасникам, працював над новими піснями. Таким чином створився музичнограмотний колектив, який виступав на багатьох районних та обласних концертах.

Душею всіх концертів було сімейне тріо Зіздів – матері Тетяни Іванівни і її доньок – Світлани та Юлії, а також чудова солістка Людмила Лизанець.

Відрадно, що при вокальному ансамблі «Чарівниця» талановитим музикантом Олександром Колесніковим було створено вокальний дует «Жасміни» у складі Тетяни Зізди та Людмили Русин і, який плідно працював та неодноразово ставав лауреатом Всеукраїнського пісенного фестивалю імені Михайла Машкіна.

За високу майстерність, належний професійний рівень виконання творів у 2003 році вокальному ансамблю «Чарівниця» було присвоєно звання «народний».

На жаль О. Колесніков передчасно пішов із життя, але колектив не припинив свого існування, його замінив досвідчений музикант Ігор Ропонич. Старий репертуар не відхилив, а лише відшліфовував виконання пісень і поповнював новими.

І зазвучали дзвінкоголосо українські народні пісні, а також твори відомих сучасних композиторів Закарпаття та всієї України. За час його керування вокальний ансамбль досяг високої виконавської майстерності, був учасником багатьох мистецьких заходів та свят.

Завдяки натхненній праці колектив неодноразово нагороджувався дипломами, грамотами, подяками. Але, на жаль, Ігор Ропонич передчасно пішов із життя.

З 2008 року колективом керував талановитий музикант, викладач відділу «Народні інструменти» Свалявської дитячої школи мистецтв Євген Цанько, який проявив себе як хороший організатор і творча особистість.

Нині колективом керує молода, енергійна Сніжана Гнаткович, акомпанує – талановитий спеціаліст-акордеоніст, викладач Свалявської дитячої школи мистецтв по класу акордеону Юлія Мартін, яка віртуозно володіє інструментом. Вона – лауреат Міжнародного фестивалю-конкурсу дитячого, юнацького та молодіжного мистецтва «Закарпатський едельвейс» (2012), Всеукраїнського конкурсу «Голос країни» (2015). Нагороджена грамотами і дипломами.

Нині в ансамблі 13 учасниць, серед них працівниці районного будинку культури (Тетяна Зізда, Світлана Дербаль, Маріанна Попович, Ліліана Годя, Каріна Галега, Олена Проць, Неля Алексанич), завідувач клубу села Уклин Людмила Лізанець, педагог Тетяна Мартін, працівниця Укрпошти Олена Проць, які закохані в народну пісню, люблять співати та дарувати глядачам позитивні емоції від майстерно виконаних, як ліричних та патріотичних, так і жартівливих творів. У репертуарі колективу українські та закарпатські народні пісні, твори сучасних авторів, а також колядки.

Ансамбль – постійний учасник культурно-мистецьких акцій, районних та обласних фестивалів, виступає з концертами перед відпочиваючими у санаторіях «Квітка Полонини», «Кришталеве Джерело», «Сонячне Закарпаття» Свалявського району та «Карпати» Мукачівського району. Нагороджений грамотами та подяками.

Для «Чарівниць» важливо, що до них на свято завітали поважні гості: перший заступник голови Свалявської райдержадміністрації Василь Русин, голова районної ради Мирослава Ливч, начальник відділу культури і туризму Наталія Шелеп, заступник директора Обласного організаційно-методичного центру культури Оксана Попдякуник. Вони промовляли щирі слова подяки та нагороджували колектив грамотами і подарунками. Приємною несподіванкою була поява дитячого вокального ансамблю «Сонечко» Будинку школяра, учасниці якого, крім виконаних пісень, вручили вітальні листівки, виготовлені власними руками. Усім припав до душі і виступ колишнього керівника ансамблю Євгена Цанька, який щиро радіє за його успіхи.

До свого 25-річчя, яке відзначали 24 листопада 2016 року, ансамбль отримав приємний подарунок – нові сценічні костюми. Ініціатива пошиття нових костюмів виникла у нового керівника колективу Сніжани Гнаткович. Мрія здійснилася завдяки голові районної ради Мирославі Ливч та меценатам: міському голові Івану Ланьо, народному депутату України Михайлові Ланьо (партія «Відродження»), приватному підприємцю Василю Петьовці, генеральному директору ТОВ «Сузір’я» Павлові Ганинцю та багатьом іншим, хто долучився до створення нового образу «Чарівниці», яка усім щиросердечно дякує.  

У залі звучали прекрасні пісні і віриться допоки звучить музика, світ навколо буде неповторним і чудовим. Дівчата настільки захоплені своєю справою, що незважаючи ні на які труднощі, продовжують радувати шанувальників своїм співом.

Тому бажаю: «Так тримати!». 25 – це молодість і краса, 25 – це яскраві барви і нові можливості! І я думаю, що незабаром цей, без сумніву, завзятий колектив проявить себе в нових цікавих концертних програмах.

Маріанна ПОПОВИЧ,
учасниця народного вокального ансамблю «Чарівниця»

 

Переглядів: 878 | Додав: oomckuzh | Рейтинг: 3.0/2
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури