Головна » 2017 » Квітень » 25 » Дарина Токар та Каміла Шевчук представили Закарпаття на конкурсі-огляді художнього читання поезії та прози «Струни серця» імені І. Невицької
15:28
Дарина Токар та Каміла Шевчук представили Закарпаття на конкурсі-огляді художнього читання поезії та прози «Струни серця» імені І. Невицької

Дарина Токар та Каміла Шевчук представили Закарпаття на конкурсі-огляді художнього читання поезії та прози «Струни серця» імені Ірини Невицької у Словаччині

Каміла Шевчук, учасниця аматорського мистецтва будинку культури села Сторожниця Ужгородського району продекламувала поезії Тараса Шевченка «Минають дні» та «Розрита могила», а Дарина Токар, студентка Ужгородського державного музичного училища ім. Д. Є. Задора – вірш «Жінки, котрі в мені живуть» Надії Танчинець. Підготувала читців до культурно-мистецької акції завідувач відділу народної творчості та аматорського мистецтва Обласного організаційно-методичного центру культури Яна Касарда-Микита.

Делегацію представляли голова Закарпатської обласної організації Національної спілки письменників України, заслужений працівник культури України Василь Густі, провідний методист Обласного організаційно-методичного центру культури Олеся Павлюк та завідувач відділу Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Ф. Потушняка Мар’яна Григаш.

Мета заходу – виявлення талановитих особистостей та популяризація українського художнього слова. Поїздка відбулася в рамках Договору про творчу співпрацю між управлінням культури Закарпатської облдержадміністрації та Союзом русинів-українців Словаччини.

Поетичний конкурс-огляд художнього читання поезії та прози «Струни серця», присвячений світлій пам’яті Ірини Невицької, – це унікальна культурно-мистецька подія. Вона засвідчує, що поетичне слово потрібне людям, що воно здатне об’єднувати покоління, надає наснагу в непростих умовах теперішнього буття.

Уперше мене зачарували «Струни серця» два роки тому у Пряшеві. Тож за можливість ще раз почути його, побувати на ХХVІІ фестивалі, що 22 квітня 2017 року відбувся у селі Удол, я вдячний управлінню культури Закарпатської облдержадміністрації та Обласному організаційно-методичному центру культури. Адже в такий спосіб відбувається практичний обмін досвідом у важливій справі естетичного виховання молоді, поширенні розповсюдженні творчості українських поетів-класиків і сучасних, збереженні й примноженні культурологічних традицій, що побутують на Закарпатті та Пряшівщині. Відрадно, що конкурс-огляд «Струни серця» проводився уже 27-й раз. На Закарпатті у смт Середнє ми щороку організовуємо аналогічну поетичну акцію – конкурс українського художнього слова «Моя весна», присвячений пам’яті Івана Ірлявського.

Як на мене, добре, що кожного року «Струни серця» дзвенять усе іншими населеними пунктами, з якими пов’язані життя і творчість Ірини Невицької. Така своєрідна естафета на користь усім, бо сприяє залученню широкого кола читачів, творчої інтелігенції, громадськості. У рамках конкурсу-огляду відбулися цікаві розмови на ці теми з головою Союзу русинів-українців Словаччини Петром Соколом, його заступником Павлом Богданом, членом Спілки українських письменників Словаччини Євою Олеар, редактором газети «Нове життя» Мирославом Ілюком. Приємно, що вони високо оцінили виступи двох представниць Закарпаття – Дарини Токар та Шевчук Каміли. До слова, вони виступала поза конкурсом. Йшлося і про зростання популярності творчості закарпатських письменників серед українців Словаччини й українських письменників Словаччини Іллі Галайди – ініціатора конкурсу-огляду «Струни серця», Івана Яцканина, Мілана Бобака, Марусі Няхай, Йосифа Збіглея, Степана Гостиняка у нашому регіоні і в Україні. Цьому сприяють зазначені поетичні конкурси.

Від імені письменників Срібної Землі я подарував шанувальникам поетичного слова нові збірки творів своїх колег. Хочеться вірити, що окремі з них прозвучать на ХХVІІІ конкурсі-огляді «Струни серця», який у наступному році відбудеться згідно з рішенням оргкомітету у Свиднику.

Василь ГУСТІ,
голова Закарпатської організації Національної спілки письменників України

 

Переглядів: 590 | Додав: oomckuzh | Рейтинг: 3.0/2
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури