Головна » 2018 » Липень » 2 » Децентралізація: здобутки і перспективи
16:10
Децентралізація: здобутки і перспективи

26 червня відбулася обласна нарада директорів районних і міських будинків культури та керівників районних методичних центрів на тему «Децентралізація: здобутки і перспективи».

Директор КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР Ганна Дрогальчук акцентувала увагу на ризиках, які виникають при створенні ОТГ, а саме: втрата закладів культурної інфраструктури; висококваліфікованих спеціалістів галузі; значної кількості народних та зразкових аматорських колективів; брак фінансування закладів культури; нерівномірність розміщення закладів культурної інфраструктури та зниження забезпечення культурними послугами; низький рівень якості культурного продукту.

Також наголосила на проблемах: невідповідність законодавчої бази викликам сучасності; відсутність затверджених методичних рекомендацій щодо коректного переходу закладів сфери культури  у комунальну власність ОТГ; відсутність моделі функціонування клубного закладу; не адаптованість державного стандарту надання безоплатних культурних послуг; відсутність належних можливостей для надання сучасних і якісних культурних послуг; потреба ремонтно-реставраційних робіт закладів культури та технічного переоснащення.

Зацікавлення у слухачів викликало і повідомлення про те, що 19.06.2018 р. Верховна Рада внесла зміни до Закону України «Про культуру». Зокрема, законодавче визначення терміну «креативні індустрії» дозволить розпочати нормотворчу роботу в сфері стимулювання комерціалізації інноваційної творчої діяльності, а також створить умови для охорони, заохочення, підтримки культурного розмаїття як одного з найважливіших чинників сталого розвитку.  Зміни до закону допоможуть уніфікувати види економічної діяльності, які створюють творчий продукт та послуги, і потребують належних форм державної підтримки.

Наступне питання, яке висвітлила доповідач, було «Український культурний фонд – державна інституція, мета якої розвиток культури і мистецтв України».

У нараді взяла участь і головний спеціаліст управління мистецтв, культурно-освітніх закладів та установ відділу мистецтв, закладів та установ департаменту культури Закарпатської облдержадміністрації Світлана  Мендель. Вона проанонсувала проведення Всеукраїнського огляду-конкурсу клубних закладів у сільській місцевості, обласний етап якого розпочнеться уже першого серпня. До цього часу в районі мають визначитися з переможцями на місцевому рівні.

Уперше у нараді взяли участь і представники Баранинської, Іршавської  та Перечинської ОТГ.

Василь Барановський,
заступник директора КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР

Переглядів: 442 | Додав: oomckuzh | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури