Головна » 2017 » Квітень » 24 » День добросусідства між Україною та Румунією відсвяткували на Тячівщині
17:14
День добросусідства між Україною та Румунією відсвяткували на Тячівщині

У суботу, 22 квітня, на Тячівщині у селі Нижня Апша відбувся українсько-румунський День добросусідства, на якому був присутній і завідувач відділу міжнародних зв’язків у галузі культурно-освітньої діяльності та народної творчості Обласного організаційно-методичного центру культури Віталій Рац. Мета акції – створення простору для розвитку співпраці між країнами, популяризації української та румунської культур.

Голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль та голова  обласної ради Михайло Рівіс з хлібом-сіллю зустріли офіційну делегацію румунських повітів Марамуреш та Сату Маре у пункті пропуску «Солотвино-Сігет Мармацієй».

У загальноосвітній школі села Нижня Апша учасників свята вітали місцеві жителі, художні колективи краю та з сусідніх повітів Румунії. З вітальних словом до присутніх звернулися очільники Закарпаття, префект повіту Марамуреш Себастіан-Міхай Лупуц, префект повіту Сату-Маре Філіп Дарус, голова повітової ради Марамуреш Габріел Зетя, голова повітової ради Сату-Маре Чобо Потакі, голова Тячівської райдержадміністрації Василь Дем’янчук,  Нижньоапшанський сільський голова Іван Йовдій та інші.

Після офіційних виступів Геннадій Москаль разом із румунськими префектами в урочистій обстановці підписали «Програму спільних дій Закарпатської ОДА, префектури повіту Марамуреш та префектури повіту Сату-Маре на 2018 рік». Також угоду про співробітництво підписали сільські голови Петру Влашин (с. Ваду Ізей) та Іван Гайдук  (с. Хижа Виноградівського району).

Далі відбулися масові гуляння. Перед гостями виступили фольклорні колективи обох країн, також кожен присутній мав нагоду оцінити вироби народних умільців, продегустувати національні страви та напої, представлені з різних районів Закарпаття.

На святі більшість районів Закарпаття представляли власні родзинки, туристичні принади та сувенірні вироби, пригощали стравами своєї традиційної кухні та радували присутніх запальними танцями та піснями у виконанні художніх колективів.

Представники Іршавського району вітали гостей на чолі з головою райдержадміністрації Олександром Горіним. Іршавчани частували присутніх найпопулярнішими місцевими стравами: начинкою із кукурудзяної муки, салом, домашніми ковбасками, різними напоями, а троїсті музики, які розважали присутніх запальним співом, створювали особливу атмосферу. Окрім того, Іршавський район представив свій культурний, туристичний та інвестиційний потенціал.

У концерті взяли участь духовий оркестр Ужгородського державного музичного училища ім. Д. Є. Задора, фольклорний колектив «Сперанца» громадської організації «Надія» та народні троїсті  музики родини Шіманів будинку культури смт Солотвино, учні хореографічного відділу Нижньоапшанської дитячої школи мистецтв Тячівського району, фольклорні колективи сіл Плаюц, Добрик, Середнє Водяне Рахівського району, народний аматорський оркестр гуцульських народних інструментів Рахівського районного будинку культури, народний аматорський фольклорний колектив «Мугурел» будинку культури села Біла Церква Рахівського району, народний аматорський фольклорний колектив «Хижанські візерунки» будинку культури села Хижа Виноградівського району, народний фольклорний гурт «Хустяни» міста Хуст,  солісти Ангеліна Йовдій з села Нижня Апша Тячівського району, Іван Мисинчук із міста Рахів та інші.

Яскраво виступили ансамблі «Трансільванія» та «Дорурі Ситмирене» з Румунії. Вироби народних умільців відвідувачам урочистих заходів презентували  представники Іршавського, Виноградівського, Хустського, Рахівського та  Тячівського районів. Шанувальникам народного мистецтва провели майстер-класи  народні умільці Ольга Гал з міста Виноградів (художня кераміка і вишивка), Богдан Сийпі з міста Рахів (коренепластика) та інші. Окремо були розгорнуті експозиції з фондів Музею історії та етнографії румун Закарпаття та презентації діяльності обласних і місцевих національно-культурних організацій румунів Закарпаття.

Приємно, що наш край відвідала з культурним візитом також генеральний секретар Союзу українців Румунії Ірина-Любов Горват, яка передала свої науково-полярні видання, опубліковані в Румунії.

Головний організатор заходу – управління зовнішньоекономічних зв’язків, інвестицій та транскордонного співробітництва Закарпатської облдержадміністрації, вагому допомогу в проведенні надали управління культури Закарпатської облдержадміністрації, Обласний організаційно-методичний центр культури, відділ культури Тячівської райдержадміністрації  та сільська рада Нижньої Апші.

Фото використані з офіційних сайтів районних державних адміністрацій.

Віталій Рац,
завідувач відділу міжнародних зв’язків у галузі культурно-освітньої діяльності
та народної творчості Обласного організаційно-методичного центру  культури

 

Переглядів: 588 | Додав: oomckuzh | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури