Головна » 2017 » Вересень » 25 » ДО ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВИЗНАЧНОГО ДОСЛІДНИКА НАРОДНОЇ МУЗИКИ ВОЛОДИМИРА ГОШОВСЬКОГО
19:22
ДО ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВИЗНАЧНОГО ДОСЛІДНИКА НАРОДНОЇ МУЗИКИ ВОЛОДИМИРА ГОШОВСЬКОГО

25 вересня 2017 року широка світова громадськість вшановує великого науковця  з нагоди  95-річчя від дня його народження.  Ім’я нашого земляка   Володимира Леонідовича Гошовського (1922–1996) –  видатного і знаного в світі – навічно закарбувалося в історії  Європи, України та Закарпаття. Дослідник європейського рівня,  засновник вітчизняної кібернетичної етномузикології, один із перших українських науковців в галузі народно-музичної діалектології та порівняльного слов’янознавства; фундатор нових методів і напрямків досліджень; вчений, що врятував від забуття наукові праці Климентія Квітки; першовідкривач незнаних раніше музично-фольклорних жанрів. Дослідник відродив кращі традиції вітчизняного етномузикознавства початку ХХ століття і знову вивів українську музичну фольклористику  на передові світові рубежі.

 «Фольклорною  базою» досліджень Володимира Гошовського була народна музика Закарпаття. Срібна земля надала міцне підґрунтя для усіх його наукових відкриттів. Для своєї малої Батьківщини він став фундатором музичної фольклористки краю та яскравим дослідником  прадавньої народно-музичної культури.

Відзначення ювілейних дат життя Володимира Гошовського, пов’язаних з його народженням  за традицією проходить в Ужгороді – у місті, де майбутній дослідник провів дитинство і юність, визначив життєву мету та розпочав пізнання особливостей  народної пісні. В Ужгород вчений був щиро закоханий і усе своє життя не переривав з ним зв’язків. 

 Місто пишається знаним дослідником. Вшановуючи заслуги вченого, на будинку в Ужгороді, в котрому він проживав, установлено меморіальну дошку; в Ужгородському музичному коледжі імені Д. Є. Задора, де викладав В. Гошовський, створено Клас-музей; у товаристві «Просвіта», почесним членом  якого він був, відкрито фотовиставку «Життя видатного дослідника народної музики у фотографіях». Віднедавна ім’ям В. Гошовського названо одну із головних вулиць міста.

З нагоди ювілею вченого в Ужгороді виходить у світ перший закарпатський  збірник наукових статей і матеріалів «Володимир Гошовський і Закарпаття», а 28–29 вересня 2017 року в обласному центрі відбудеться ІІ Міжнародна науково-практична конференція, присвячена вивченню його наукової спадщини. Організаторами конференції  виступили управління культури Закарпатської облдержадміністрації, Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури та  Ужгородський музичний коледж імені Д. Є. Задора.   В Ужгородському музичному коледжі імені Д. Є. Задора (в недалекому минулому – Ужгородському державному музичному училищі) майбутній учений тривалий час викладав і назавжди увійшов  до фундаторів закладу. Можливо тому в науковому форумі поряд з видатними «метрами» та провідними етномузикологами сучасності  наукові доповіді проголошуватимуть кращі студенти закладу, а окремі з них –  візьмуть участь у майстер-класах, концертних виступах  та відкритих уроках, що відбудуться в межах конференції. Залучення творчої молоді до пізнання і відтворення  музичного фольклору нашого рідного Закарпаття покликане виховувати продовжувачів  наукових ідей та здобутків Володимира Гошовського.

Знаменно, що вшанування видатного вченого з нагоди його ювілею хронологічно  майже поєдналося зі святкуванням дня міста. Ці дві події злилися воєдино. Видатний дослідник зі світовим ім’ям – Володимир Леонідович Гошовський назавжди залишатиметься невід’ємною часткою Ужгорода. Та не лише Ужгорода. У пошуках народних пісень учений об’їздив усе Закарпаття.   Народна музика цього сонячного краю стала його «фольклорною базою». Срібна Земля надала міцне підґрунтя для усіх його наукових відкриттів.

Віра Мадяр-Новак,
викладач Ужгородського музичного коледжу  імені Д. Є.Задора,
методист Обласного організаційно-методичного центру культури

Переглядів: 575 | Додав: oomckuzh | Рейтинг: 3.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури