Головна » 2017 » Серпень » 17 » До дня Незалежності України в Ужгороді відкриється виставка кераміки та гончарства
17:35
До дня Незалежності України в Ужгороді відкриється виставка кераміки та гончарства

Кераміка нині переживає не найкращі часи. Якщо ще кілька десятиріч тому Закарпаття мало кількадесят осередків гончарства, то нині їх майже не залишилося.

Відомими центрами гончарства свого часу були Ужгород, Хуст, Берегово, Виноградів, Тячів, Іршава, Вільхівка та інші міста і села краю. Далеко за межами Закарпаття відомі родина Галасів, Василь Газдик, Іван Ребрик, Василь Демчик, Іван Сідей та інші майстри, що залишили по собі багатьох учнів. Бажання привернути увагу громадськості та влади до цієї галузі й спонукало Обласний організаційно-методичний центр культури до активних дій.

До експозиції ввійдуть вироби майстрів художньої кераміки, створені за півсторіччя. А це Михайла та Івана Галасів, Ганни Горват, Людмили Аверкієвої, Магдалини Пуглик-Белень, В’ячеслава Віньковського, Наталії Стегури, Тетяни Левляс, Олександра Сопільняка та багатьох інших.

Родзинкою експозиції стануть роботи відомого, але вже трохи призабутого ужгородського гончаря Івана Бендика, який працював на початку ХХ століття. У своїй монографії про гончарство Закарпаття про нього згадував відомий мистецтвознавець Юрій Лащук.

Тематична виставка кераміки та гончарства майстрів Срібної Землі «Народжена у вогні» відкриється 22 серпня 2017 року у Закарпатському музеї народної архітектури та побуту.

Початок о 16.00 годині.

Володимир Мишанич,
провідний методист Обласного організаційно-методичного центру культури

Переглядів: 699 | Додав: oomckuzh | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури