Головна » 2018 » Липень » 30 » ІІ Міжнародний етнографічно-екологічний «Праліс-фест» відбувся в Стужиці
17:25
ІІ Міжнародний етнографічно-екологічний «Праліс-фест» відбувся в Стужиці

В неділю, 29 липня, на території Ужанського національного природного парку в селі Стужиця Великоберезнянського району відбувся ІІ Міжнародний етнографічно-екологічний «Праліс-фест».

Тут на невеликій локації сходяться кордони трьох дружніх країн, на території Нацпарку залишилися букові праліси, які є спадщиною ЮНЕСКО, ростуть дуби, яким понад тисячу років, а неподалік – місце падіння всесвітньовідомого метеориту «Княгиня».  В довколишніх селах донині збереглися дерев’яні церкви, деякі з яких є світовою спадщиною ЮНЕСКО. У рамках цьогорічного «Праліс-фесту» біля адмінбудівлі Ужанського національного природного парку було урочисто відкрито пам’ятну стелу-копію, аналогічну тій, що встановлено на горі Кременець, де сходяться кордони України, Словаччини та Польщі.

 Участь у заході взяли заступник голови облдержадміністрації Ярослав Галас, представники Генеральних консульств Словаччини та Угорщини в Ужгороді, польських туристичних операторів, художні колективи з Закарпаття та Галичини. До організації дійства долучивсься й Обласний організаційно-методичний центр культури (директор Ганна Дрогальчук).

Як і минулого року фестиваль відвідав й уродженець села Люта, провідний хореограф Закарпаття, один із кращих в Україні, заслужений працівник культури України Михайло Сачко. Зізнається, що поїздки на малу батьківщину – це завжди свято для нього, бо дають можливість зустрітися із земляками, дарують сили, натхнення, стимулюють до творчості.

Гостей зустрічали директор Ужанської НПП Віктор Биркович, можновладці облдержадміністрації, громадської філії «Етноекоплюс» та голови всеукраїнських товариств лемків та бойків.

Порадували присутніх на фестивалі виступи відомих колективів краю. Серед них зразковий аматорський ансамбль с.Сторожниця «Наша файта» (кер.Мирослава Оргазанська), вокальний ансамбль «Марічка» (кер. Марія Гричущенко) с. Оноківці, народний вокальний чоловічий ансамбль «Карпатські голоси» (кер.Олександр Сакс) будинку культури села Оноківці Ужгородського району, зразковий хореографічний колектив «Тур’янська долина»(кер. Едуард Воронич) села Тур’я Ремета» та інші колективи.

Нажаль райдержадміністрація Великоберезнянського району з невідомих причин зняла виступи всіх своїх аматорських колективів, що створило певні організаційні проблеми. Але завдячуючи колективам з Ужгорода, Ужгородського та Перечинського районів, а також солістам Сільвії Глодан, Олексію Диннику, Мирославі Швах-Пекар, Наталії та Вікторії Сірмай концерт запам’ятається всім учасникам та гостям фестивалю.

У фестивалі взяли взяли участь й майстри декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва. Вони представили на огляд свої роботи, які можна було придбати. Серед  них Неля Шандор, Костянтин Ковган, Василь Дуб та Микола Іванчо, які репрезентували кераміку, різьбу по дереву та живопис. Вони мали нагоду черговий раз репрезентувати свої роботи, зав’язати творчі контакти, набути певного досвіду.

Гастрономічний напрямок “Праліс Фесту” був представлений бджолярами та виноробами краю. Відомий український сировар з Перечина Олексій Синельников представив крафтову колекцію сирів власного виробництва.

Віктор Биркови відзначив, що фестиваль, як і вся діяльність колективу, має на меті розвиток двох напрямків – збереження природи та розвиток туристично-рекреаційного потенціалу регіону.

Володимир Мишанич,
КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР

Переглядів: 664 | Додав: oomckuzh | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури