Головна » 2016 » Березень » 25 » ІВАН ХЛАНТА СТАВ ЛАУРЕАТОМ ПРЕМІЇ ІМЕНІ ІРИНИ КАЛИНЕЦЬ
13:18
ІВАН ХЛАНТА СТАВ ЛАУРЕАТОМ ПРЕМІЇ ІМЕНІ ІРИНИ КАЛИНЕЦЬ

На церемонії вручення були присутні народний депутат України Оксана Юринець;  поет, прозаїк, політв’язень, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Ігор Калинець (чоловік Ірини Калинець); доктор педагогічних наук, професор Національного педагогічного університету  імені М. Драгоманова Юрій Руденко; вчитель української мови та літератури Військовго ліцею імені Івана Богуна Оксана Фесенко; студенти, викладачі Інституту. З лекцією  виступив Юрій Ковалів – лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка.

Засновником премії імені Ірини Калинець є Міжнародний благодійний освітній фонд ім. Ярослава Мудрого. З 2012 року вона присуджується за  активну участь у громадсько-політичному житті України; видатні здобутки та успіхи, які сприяють розвитку українського суспільства; утвердження історичної пам’яті українського народу, його національної свідомості та самобутності; розвиток української освіти, культури та літератури; громадянську позицію та мужність у відстоюванні української позиції у державотворчому процесі; за низку публікацій (наукових, науково-публіцистичних, публіцистичних ), в яких утверджується авторитет України та вивчаються «білі плями» історії України; виявлення та популяризацію героїчних сторінок в історії України (у музейній справі).

12 січня, до Дня українського політв’язня, Фонд щорічно присуджує премію особі, яка активно відстоює українські позиції у державотворчому процесі.

Довідка. Калинець Ірина Онуфріївна (06.12.1940–31.07.2012). Поетеса, прозаїк, публіцист, культуролог, літературознавець, громадський діяч.

Народилася у місті Львів. Закінчила слов’янське відділення філологічного факультету Львівського університету (1964), після чого учителювала. Під час другої хвилі брежнєвських репресій за виступи на оборону переслідуваних діячів культури 1970 звільнена з роботи. 1972 року заарештована за «антирадянську агітацію та пропаганду», засуджена до шести років ув’язнення в політичних таборах Мордовії та трьох років заслання в Читинській області. Після відбуття терміну 1981 року повернулася до Львова.

Починаючи з 1987 року Ірина Калинець бере щонайактивнішу участь у пробудженні вільного культурного та громадського життя Львова. Брала активну участь у створенні Товариства української мови (ТУМ), «Меморіалу», Народного Руху України. Учасник руху за відродження УГКЦ.

1990 року Ірину Калинець обирають депутатом Верховної Ради України. З травня 1990 працює начальником Львівського обласного управління освіти. Ініціювала перебудову навчального процесу в напрямку українізації шкільної системи, зміну програм, створення низки нових навчальних закладів (ліцеїв, гімназій, зокрема ліцею «Героїв Крут»), профільної газети «Основа», Міжнародного центру освіти, науки й культури, відновила діяльність «Рідної школи».

 З 1992 по 1994 працювала у Верховній Раді головою підкомісії в Комісії ВРУ з питань освіти. З 2002 по 2011 рік – доцент, згодом професор кафедри української літератури Львівського національного університету імені Івана Франка.

Автор поетичної книги «Шлюб із полином» (1995), роману «Вбивство тисячолітньої давності» (1997); наукових праць «Гуни – нащадки Ізраїля» (Львів, 1997); Студії над «Словом о полку Ігоревім» (Львів, 1999); «Загадки хрещення України-Руси» (Львів, 2000); «Епоха гунів та її передісторія: у світлі біблійних джерел» (Львів, 2007) та ін.

Героїня світу (США, Ротчестер, 1998). Нагороджена орденом княгині Ольги ІІІ (2000) та ІІ (2006) ступенів.

Марина ОФІЦИНСЬКА,
завідувач редакційного сектору
Обласного організаційно-методичного центру культури

 

 

Переглядів: 599 | Додав: oomckuzh | Рейтинг: 3.7/3
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури