Головна » 2016 » Червень » 14 » Іван Хланта зустрівся з бібліотекарями Ужгородщини
11:46
Іван Хланта зустрівся з бібліотекарями Ужгородщини

Протягом п’яти десятиліть він провів копітку і багатогранну роботу, записуючи народні пісні як у рідному краю, так і в інших областях України й далеко за її межами, де проживають українці. Він написав, упорядкував і видав понад 90 книг. Нещодавно побачив світ унікальний збірник «Казки та легенди з-під Хустського замку» (914 с.), до якого ввійшли різні жанри народної прози.

  На зустрічі Іван Васильович презентував нові книги, які районна бібліотека придбала для своїх користувачів. Із знання справи зупинився на характеристиці фундаментальних збірників пісень «Ой видно село» (2003), «Пісні Іршавщини» (2005), «Співайте Богові нашому, співайте» (2008), «Народні пісні українців Банату (Румунія)» (2009), «Співанки закарпатських гір і долин» (2009). «Пісня – то моє життя» (2013), «Пісенна хвиля Оглядова» (2015).

Поринаючи у фольклорні матеріали, записані й опубліковані І. Хлантою, дістаєшся витоків нашого національного самоусвідомлення, засвоюєш досвід попередніх поколінь у сенсі національного духовного пробудження. Народнопоетичні твори матимуть значний інтерес не тільки для фахівців – дослідників української пісенності, а й найширших кіл шанувальників вітчизняної культури.

Особливо запам’яталися із виступу І. Хланти думки про те, що у наш скрутний, комп’ютеризований, прагматичний час, де художнє мислення мимохіть відходить на задній план, народнопоетичні твори будять уяву читача, налаштовують струни його душі на прекрасне, на неповторність світу, розуміння його душею і серцем, збереження цієї неповторної краси, подарованої Богом.

Зустріч проходила у цікавій, невимушеній атмосфері: бібліотекарі задавали багато запитань, на які отримували вичерпні відповіді. Науковець звернувся до працівників культури з проханням записувати народнопоетичну творчість від старожилів у своєму рідному селі. У майбутньому з тих матеріалів можуть з’явитися нові фольклорні збірники.

Подарунком для митця був виступ дітей із сіл Чабанівка та Ірлява Ужгородського району (вихованців  бібліотекаря села Чабанівка Марти Желізняк) з виставою «Сучасні сватанки».

Наприкінці свого виступу Іван Хланта щиро подякував директору Ужгородської районної бібліотеки Валентині Валієвій за вдало організовану й проведену творчу зустріч, а також усім присутнім, що уважно вислухали змістовну розповідь науковця, яка збагатила, поглибила й розширила наші знання  в ознайомленні з багатющими матеріалами народнопоетичної творчості Закарпаття.

Владислава КОСТА,
методист І категорії районного організаційно-методичного
центру народної творчості і культурно-освітньої роботи
відділу культури Ужгородської райдержадміністрації

Переглядів: 539 | Додав: oomckuzh | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури