Головна » 2016 » Лютий » 23 » Японець Норіо Інагакі знову відвідав Закарпаття
13:08
Японець Норіо Інагакі знову відвідав Закарпаття

Два роки тому японець Норіо Інагакі з Токіо, який веде дослідницьку діяльність в Інституті фольклору і архівів Румунської академії наук міста Клуж розпочав проект, метою якого є зафіксувати найяскравіші зразки нематеріальної культурної спадщини (найхарактерніші пісенні й танцювальні зразки) різних етносів, що населяють Україну, Румунію, Болгарію та Сербію. А також створити тематичну відеотеку на базі згаданого інституту.  

Рік тому він уже відвідував Закарпаття та вивчав волоський колорит у пісенно-танцювальних традиціях Виноградівщини.

У середині лютого Норіо Інагакі знову побував у нашому краї, зустрівся із заступником начальника управління культури Іваном Канюкою та завідувачем відділу міжнародних зв’язків у галузі культурно-освітньої роботи і народної творчості Обласного організаційно-методичного центру культури Віталієм Рацом, обговорили організаційні питання поїздки.

Цього разу фольклорно-етнографічна експедиція тривала п’ять днів і завершилася 19 лютого. Науковець у супроводі Віталія Раца та керівника народної аматорської кіностудії «Едельвейс» Віри Кобулей побували у селах Вільшинки та Тур’ї-Ремети на Перечинщині, у селищі Великий Березний та селі Костринська Розтока на Великоберезнянщині, у селищі Верхні Ворота на Воловеччині й у містах Хуст і Тячів.

Поїздка видалася плідною, було записано 13 DVD-R дисків. Навіть вдалося зафіксувати мелодії у виконанні 86-річного Василя Гафинця із селища Верхні Ворота.

Окремо щира подяка народним троїстим музикам родини Маньо  Тячівського районного будинку культури (керівник  Йосип Чернявець), фольклорному колективу із села Новоселиця, Василеві Гудаку та Наталії Сасин, які допомогли реалізувати задум гостя.

Зібрані матеріали доповнять фонди минулих років, допоможуть з’ясувати  трансформаційні процеси та виявити місцеву специфіку  фольклору.

Обласний організаційно-методичний центр культури

 

 

 

Переглядів: 538 | Додав: oomckuzh | Рейтинг: 3.0/2
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури