Головна » 2018 » Березень » 24 » Керівники хореографічних колективів удосконалювали вміння
12:58
Керівники хореографічних колективів удосконалювали вміння

Нині на наших очах росте молоде, талановите, сильне покоління, якому потрібно прищепити любов до мистецтва, тому з метою активізації діяльності керівників хореографічних колективів області та обміну досвідом у роботі з колективами 22 березня було проведено обласну творчу лабораторію на тему «Інноваційні форми роботи з різними віковими категоріями дітей у хореографічному колективі сучасного танцю». Навчання відбулося на базі Закарпатського обласного палацу дитячої та юнацької творчості «Падіюн», у якому також взяли участь і методисти районних та міських методичних центрів і будинків культури.

З вітальним словом до учасників звернулися директор Обласного організаційно-методичного центру культури Ганна Дрогальчук та заслужений працівник культури України, голова Закарпатського обласного осередку Національної хореографічної спілки України Іван Пастеляк.

Художній керівник народного художнього колективу – ансамблю танцю «Танцювальна Корпорація Друзів», відмінник освіти України Євгеній Брежинський ознайомив всіх присутніх з інноваційними формами роботи з різними віковими категоріями дітей у хореографічному колективі сучасного танцю.

Наталія Височан – хореограф-викладач народного художнього колективу – ансамблю танцю «Танцювальна Корпорація Друзів», лауреат обласної педагогічної премії ім. Августина Волошина, провела практичні заняття з дітьми різних вікових категорій, а саме: дитяча сучасна хореографія (діти дошкільного віку, 4–5 років), естрадний танець і танець модерн (діти молодшого шкільного віку, 7–9 років), танець модерн і Сontemporary (діти середнього шкільного віку, 11–13 років), сontemporary і бальна хореографія (діти старшого шкільного віку, від 14 років). Після кожного заняття було  проведено майстер-класи, на яких учасники творчої лабораторії вивчали танцювальні комбінації.

Ольга Толвай, завідувач відділу народної творчості та аматорського мистецтва Обласного організаційно-методичного центру культури, розповіла, як потрібно працювати з дітьми дошкільного та молодшого шкільного віку за методиками Марії Монтессори та Наталії Кручевських.

Зокрема М. Монтессорі вважала, що головним завданням освіти є підтримувати спонтанність і творчість дітей, забезпечення їх всебічного розвитку: фізичного, духовного, культурного і соціального. Відкрила явище поляризації уваги у дітей. Оригінальною є і методика Н. Кручевських «танець у віршах».

Завершилась обласна творча лабораторія виступом народного художнього колективу – ансамблю танцю «Танцювальна Корпорація Друзів», який тривав понад годину.  За цей час на сцені своє вміння продемонстрували понад 100 дітей.

Загалом у заході взяло участь понад 90, методистів та керівників аматорських хореографічних колективів із різних районів області, які мали змогу збагатити свої знання.

Ініціаторами проведення творчої лабораторії виступили Обласний організаційно-методичний центр культури та керівник народного художнього колективу – ансамблю танцю «Танцювальна Корпорація Друзів».

Сучасний танець – це танець, у якому людина і її душа через рухи, вільно висловлюють свої почуття, емоції, переживання та прагнення, без  рамок і обмежень, досконале володіння власним тілом і здатність за його допомогою виразити будь-який стан своєї душі, відтінки почуттів, свої думки і переживання, так що тебе будуть розуміти мільйони, і відчувати те, що відчуваєш ти, танцюючи на сцені. Обов’язковою умовою є  злиття рухів з музикою, адже саме вона дає танцю його Дух, а гарний танцюрист своїм тілом, своєю енергією цю музику грає так, ніби він її джерело. Сучасний танець, хоч і може бути абсолютно вільним і непередбачуваним, він не повинен бути позбавлений естетики рухів, і певних законів танцю.

У відповідний час і у визначеному місці кожен танець можна назвати сучасним і зовсім складно виділити один сучасний танцювальний стиль від іншого. До сучасний танцю входять такі стилі, як вільний танець, танець модерн, джаз-модерн, сontemporary, контактна імпровізація, буто, сценічний брейк-данс, hip-hop, house, тектонік, strip-dance, go-go, trance, джампстайл, шафл, DnB step, Girls Style та ін. Деякі з них і були нині представлені на творчій лабораторії

Танець приховує у собі величезне багатство для успішного художнього та морального виховання, він сполучає у собі емоційну сторону мистецтва, виховує художній смак та любов до прекрасного, приносить радість як виконавцеві, так і глядачеві. У цьому мали можливість переконатися нині учасники обласної творчої лабораторії.

Ольга ТОЛВАЙ,
  завідувач відділу народної творчості та аматорського мистецтва Обласного організаційно-методичного центру культури

 

 

 

Переглядів: 1054 | Додав: oomckuzh | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури