Головна » 2017 » Серпень » 14 » Хореографічний колектив "Барвінок" з Канади відтанцював в Обласному академічному драматичному театрі імені братів Шерегіїв
18:40
Хореографічний колектив "Барвінок" з Канади відтанцював в Обласному академічному драматичному театрі імені братів Шерегіїв

Недавно мені довелось познайомитись з чудовою людиною – керівником школи українського танцю «Барвінок» (Канада) Федором Даниляком. Школа працює вже 48  років при церкві Успення Пресвятої Богородиці Божої Матері в місті Міссіссаґа, що поблизу Торонто. За цей період вона привила любов до українського мистецтва багатьом поколінням української діаспори, яка в цьому році відзначила 125 років з дня створення. Школа була започаткована любителями, які сумували за своєю батьківщиною.

Як і годиться, кожна нація, де б вона не проживала, обов’язково знайомить своїх нащадків з рідною культурою. Так з часом у школі почали займатись і маленькі діти. Нині в «Барвінку» нараховується 450 учасників віком від п’яти до тридцяти років. Школа добре відома серед українців Канади та за її межами. Колектив приймає участь у багатьох фестивалях і конкурсах не лише в Канаді, але й  у Сполучених Штатах Америки, Європи та України, знайомлячи глядача з українською культурою. Цього року ще 400 бажаючих записалися на навчання. У «Барвінку» вчать не лише танцювальному мистецтву, але й знайомлять з вокальними та фольклорними надбаннями українців. Під час Різдвяних свят учасники створюють вертепи і вітають усіх українців, які проживають у Міссіссазі, відвідуючи їх домівки. Допомагають пану Федору  навчати таку кількість дітей 22 репетитора, які колись були учасниками цієї ж школи. Основа репертуару складається з українських народних танців.

Три роки збирався він приїхати в Україну, але завжди траплялись якісь перешкоди. І лише цього року на запрошення свого однокурсника, тепер викладача Ужгородського коледжу культури і мистецтв Юрія Керецмана, їм це вдалося. Юрій Керецман і Федір Даниляк навчалися у Київському державному інституті культури імені Олександра Корнійчука. Після закінчення Федір Даниляк працював у Калуському культосвітньому училищі викладачем хореографічних дисциплін 16 років. Потім виїхав у Канаду, де вже проживає 21 рік, з них 20 років працює у «Барвінку». Дев’ятого серпня колектив  приїхав в Ужгород, де його зустрічали начальник управління культури Закарпатської облдержадміністрації Вікторія Фролова та її заступник Ілдико Морнар. Оскільки багато учасників школи вперше приїхали на Україну, управління культури Закарпатської облдержадміністрації запропонувало цікаву культурно-розважальну програму: відвідування музеїв та історичних місць Ужгорода.

З ранку десятого серпня в приміщені Ужгородського коледжу культури і мистецтв пройшов майстер-клас для  учасників «Барвінку», який провела викладач хореографічних дисциплін Ужгородського коледжу культури і мистецтв Оксана Хижун. На ньому вивчали закарпатський дівочий танець «Карічка» та танець румунів Закарпаття «Трапотіта». Директор Ужгородського коледжу культури і мистецтв Наталія Шетеля провела екскурсію для учасників колективу коледжом та запропонувала подальшу співпрацю.

Того ж дня  в Обласному академічному драматичному театрі імені братів Шерегіїв відбувся концерт «Єднання українців», який складався з танців різних регіонів України. На сцені привітав гостей Олександр Петік – заступник голови та керівник апарату Закарпатської облдержадміністрації.

Сюрпризом для глядача стало виконання закарпатського народного танцю «Березнянка» (постановка Клари Балог – народної артистки України). Особливо вразив глядача фінальний танець концертної програми –  феєричний «Гопак» на 24 пари. Про кожен номер цього концерту можна говорити з захопленням, танці були виконані професійно, хоча це є аматорський колектив.

Своєю артистичністю, майстерністю,  професіоналізмом, вишуканістю та витонченістю у традиційному мистецтві українського танцю  колектив не залишив у залі жодного глядача байдужим. Після їх виступу залишились лише приємні враження. Чудовими піснями привітали гостей з Канади Василина Голянич та заслужений артист України  Олександр Садварій. Заступник начальника управління культури Закарпатської облдержадміністрації Ілдико Молнар побажала  керівнику та учасникам «Барвінку» творчих успіхів і запропонувала подальшу мистецьку співпрацю. Сподіваємось ще не раз побачити «Барвінок» на сценах нашого міста.

Ольга ТОЛВАЙ,
провідний методист Обласного організаційно-методичного центру культури

Переглядів: 787 | Додав: oomckuzh | Рейтинг: 4.3/3
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури