Головна » 2018 » Січень » 4 » Художнику Василеві Оросу – 85
14:27
Художнику Василеві Оросу – 85

Заслужений майстер народної творчості України Василь Орос другого січня відсвяткував 85 років

Щоб привітати художника з ювілеєм, до нього у майстерню завітали колеги: голова Закарпатської організації Національної спілки майстрів народного мистецтва України Людмила Губаль, завідувач народного етнографічного музею Обласного організаційно-методичного центру культури Наталія Стегура та майстриня Марія Купарь.

Василь Орос – самобутній унікальний митець, якому вдалося зберегти дитячу свіжість і безпосередність бачення світу. Нині він – один із небагатьох, хто представляє наївне мистецтво нашого краю, України. Естетика його творчості відтворює щире стихійне народне світосприйняття – «дух народу». Його мистецтво – це естетичний вияв етнокультури краян, що виражає душу нашого народу, є дотичним до цінностей національної ідентифікації. У творчості Василя Ороса простежується використання прадавньої символіки як вияву родової міфологічної свідомості. Автор часто використовує відомі сюжети з фольклору, казок, народних звичаїв та обрядів, оригінально їх інтерпретуючи. Тому його мистецтво близьке, рідне й зрозуміле тим, хто знає й цінує народну культуру.

Василь Петрович Орос народився 2 січня 1933 року в селі Теребля Тячівського району Закарпатської області. Демобілізувавшись з армії, працював в Ужгородському АТП  06012 – 12107 до виходу на пенсію. У 1954 році заочно закінчив Львівський автодорожній технікум.

Член Національної спілки майстрів народного мистецтва України (1990). Учасник обласних, республіканських та міжнародних художніх виставок.

Персональні виставки: 1992 – м. Ужгород, 1993 – м. Київ.

Лауреат Державної премії імені Д. Щербаківського (1998),  заслужений майстер народної творчості України (1999).

Щиро бажаємо ювіляру міцного здоров’я на многая і благая літ!

Володимир Мишанич,
провідний методист
Обласного організаційно-методичного центру культури

 

 

 

 

Переглядів: 465 | Додав: oomckuzh | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури