Головна » 2015 » Листопад » 15 » Круглий стіл. Що чекає заклади культури Закарпаття в умовах адміністративно-територіальної реформи?
15:54
Круглий стіл. Що чекає заклади культури Закарпаття в умовах адміністративно-територіальної реформи?

Від того, наскільки швидко, чітко й ефективно буде сформовано адміністративно-територіальний устрій країни, залежить життєдіяльність громад, які визначатимуть свою інфраструктуру, в тому числі й ту, яка необхідна для духовного збагачення населення. У зв’язку з цим, нагальне питання часу – реформування системи культурного обслуговування наших краян. На жаль, законодавство поки що не адаптовано до нових умов, оскільки об’єднання різних сіл, що ми називаємо громадами, ще не означає, що це вже ті громади, які будуть визначати напрямки свого розвитку, а органи місцевого самоврядування не мають досвіду цієї роботи.

Аби діяти на упередження, визначити свою позицію у реформуванні закладів культури нашого краю, з ініціативи управління культури Закарпатської облдержадміністрації (начальник Юрій Глеба) та обласної профспілкової організації працівників культури (голова Наталія Товтин) у  гірському Міжгірському районі проведено круглий стіл на тему «Заклади культури в умовах адміністративно-територіальної реформи», в якому взяли участь начальники міськрайонних відділів культури, голови районних і міських профспілкових організацій галузі, керівники закладів культури.

Як зазначалося у ході фахової дискусії, на першому етапі під час реформи напрями змін будуть визначати не громади, а представники влади, які й сьогодні вирішують долю закладів культури. В окремих районах нашої області вже є випадки переведення бібліотек, клубів на неповний робочий день, тимчасове припинення їх роботи, що є так званою оптимізацією, або прихованим скороченням кадрів культпрацівників. Завдання полягає в тому, аби визначити фактори, що впливають на існування й діяльність клубних і бібліотечних закладів, дитячих мистецьких шкіл, ризики, які на них чекають, спробувати адаптувати їх до нових умов і у підсумку – вийти з цього процесу з найменшими втратами. З цього питання вже проведено засідання обласної «Школи керівника» для бібліотечних працівників області.

На засіданні круглого столу відбулася взаємозацікавлена всебічна фахова дискусія з питань змін щодо культурного обслуговування в умовах адміністративно-територіальної реформи. Напрацьованим досвідом цієї роботи в нашій області, включаючи соціально-економічний захист працівників культури, поділилися начальник управління культури ОДА Юрій Глеба, голова обласної організації галузевої профспілки Наталія Товтин, начальники відділів культури райдержадміністрацій: Міжгірського – Олександр Шемет, Тячівського – Василь Гудак, Виноградівського – Василь Югас, учений секретар Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Ф. Потушняка Людмила Григаш та інші.

Учасники дискусійної платформи окреслили чимало факторів, які, на їх думку, впливатимуть на якість культурного обслуговування населення в ході реформи, мінімальні соціальні нормативи та соціальні стандарти у цій роботі, стан матеріально-технічної бази, структуру мережі, оплату праці тощо. Усі учасники дискусії висловилися за необхідність існування системи об’єднаних бібліотек з централізованим фінансуванням та управлінням і аналогічно – клубних закладів.

На засіданні круглого столу також виступили заступник голови ЦК профспілки працівників культури України Галина Гайдук і заступник голови Закарпатської облпрофради Василь Захарець.

У прийнятих рекомендаціях щодо перспектив діяльності закладів культури в умовах адміністративно-територіальної реформи передбачено створення консультативних груп у кожному районі з числа представників владних структур, депутатів місцевих рад, відділів культури, бібліотек, громадськості, проведення вивчення стану справ на місцях, й зокрема «ревізію» існуючої мережі, складання «резюме» на кожен заклад і на кожного працівника, реалізацію активної пропагандистської роботи щодо збереження клубних і бібліотечних закладів як культурно-освітніх, інформаційних та дозвіллєвих центрів кожної громади.

Учасники круглого столу взяли участь у відзначенні обласного свята з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва, яке відбулося на базі музею-скансену «Старе село» в селі Колочава та туристично-оздоровчого комплексу «Синевирське озеро» в Міжгірському районі.

Сергій Баранчиков,
завідувач відділу організаційно-
гуманітарної роботи
Закарпатської облпрофради

Переглядів: 796 | Додав: oomckuzh | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури