Головна » 2017 » Липень » 31 » «Культурологічні джерела» про мистецьке життя Закарпаття
11:54
«Культурологічні джерела» про мистецьке життя Закарпаття

Днями вийшов із друку щоквартальний вісник «Культурологічні джерела» № 2 (38) за 2017 рік. 24 автори із різних куточків Закарпаття знайомлять читачів із культурно-мистецькими подіями, що відбулися у краї протягом другого  кварталу.

Як завжди, насичена фестивальна палітра, окреме місце займають конкурси, виставки та пленери. Захоплюють змістовні статті про ювілярів: художника Павла Дулішковича з міста Свалява, композиторів і педагогів Віктора Теличка  та Василя Гайдука з Ужгорода, краєзнавця Юрія Куцина з села Калини на Тячівщині й далеко відомого за межами краю народного ансамблю пісні й танцю «Лісоруб» селища Великий Бичків Рахівського району.

З цікавими та неординарними особистостями знайомить рубрика «Творча майстерня». Знавець театрального мистецтва Василь Габорець розповідає про талановиту майстриню сценографії Емму Зайцеву; думками про персональну виставку робіт Антона Ковача ділиться брендолог Андрій Будкевич; про маловідомі факти із життя Мирослави Копинець – солістки Заслуженого академічного Закарпатського народного хору, лауреата міжнародних конкурсів та фестивалів – розпитувала Марина Алдон; про те, що «джерела народного мистецтва є вічними і невичерпними» стверджував  Василь Філеш у статті Василя Шкірі; Іван Хланта довів, що книги викликають почуття прекрасного не лише у героїні матеріалу Катерини Вашкеби, але й тих, хто не уявляє свого життя бех художньої літератури. Зі статті Ольги Поп читачі довідаються, що у селі Рокосово на Хустщині створено краєзнавчий музей, якому заслужений майстер народної творчості України Ірина Куцик, яка цьогоріч відсвяткувала своє 88-річчя, подарувала усі свої вишивані рушники. А постійний наш дописувач Юлія Тетерюк-Кінч запропонувала оригінальне дослідження про синтез живопису з музичним мистецтвом. Приклади світової класики вона збагатила зразками української  закарпатської мистецької творчості. Удруге на сторінках журналу представлений відомий письменник краю Володимир Фединишинець. Його художньо-документальна оповідь до 100-річчя Андрія Патруса-Карпатського зацікавить усіх, хто захоплюється красним письменством.

«Пригоди на Купала» – це враження провідного методиста Обласного організаційно-методичного центру культури Ольги Толвай про участь у святкуванні дня літнього сонцестояння на березі Ужа, які читаються на одному подиху.

Із великим захопленням Василь Попович розповідає про подорож і концерти зразкового оркестру народних інструментів учнів Великобичківської дитячої музичної школи «Бичківські музики» у Німеччині.

І це ще не все. До вашої уваги статті про художника зі світовим іменем Адальберта Ерделі та знаного на теренах краю митця Івана Шмулигу. Обидва матеріали підготував Василь Шкіря.

У рубриці «У світ» читаємо про нові видання: книгу Івана Хланти «Мелодії Василя Гангура» та Софії Сороки «У моїх Карпатах». Відповідно першу аналізує Василь Габорець, а другу – Володимир Мишанич.

Обкладинку журналу прикрашає світлина з роботами ужгородської майстрині Андреї Прислупської.

Приємного знайомства з мистецьким життям краю.

Переглянути другий випуск щоквартальника «Культурологічні джерела» за 2017 рік
можна за цим посиланням

http://zakfolkcenter.at.ua/load/kulturologichni_dzherela/2017/kulturologichni_dzherela_2017_2/18-1-0-68

Марина ОФІЦИНСЬКА,
завідувач редакційного сектору Обласного організаційно-методичного центру культури

Переглядів: 591 | Додав: oomckuzh | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури