Головна » 2018 » Лютий » 6 » Літературна зустріч з фольклористом Іваном Хлантою
12:04
Літературна зустріч з фольклористом Іваном Хлантою

Відкрив зустріч директор ліцею заслужений працівник освіти України Василь Васильович Ковбаско. Бібліотекар ліцею Валерія Голомб та учень 32 групи трактористів, заступник голови учнівської ради Василь Мигович розповіли присутнім у залі про життя, творчість та діяльність науковця.

Присутні на зустрічі з цікавістю слухали виступ Івана Васильовича про його захоплення українським фольклором ще з шкільної лави, у молоді роки, студентське життя, навчання в аспірантурі. Та особливий інтерес педагогів та учнів викликала розповідь митця про його багатогранну творчість. Так, ще у далекому 1989 році накладом у 265 тисяч примірників вийшов об’ємний том (418 сторінок) «Казки Карпат», зібрані та впорядковані Іваном Васильовичем. У 1991 році він видав унікальну книгу «Оскар Кольберг. Казки Покуття», 250 тисяч примірників якої миттєво розійшлися по всій Україні і державах колишнього СРСР.

У часи незалежності, в 90-х роках минулого століття, практично щорічно виходять у світ нові видання казок Івана Хланти, які він коротко охарактеризував: «Розумниця» (1992 – жінка в українських соціально-побутових казках), «Мамине серце» (1993 – українські народні героїко-фантастичні казки), українські народні соціально-побутові казки «Трапила коса на камінь (1993), «Казки про бідних і багатих» (1994), «Добра наука» (1995 – українські народні казки, записані від Дмитра Юрика). Далі були «Казки та легенди з-під Хустського замку (2016 – записані з уст Юрія Баняса). Цей перелік можна б продовжувати (бо Іван Васильович видав 20 збірників казок), але і цього достатньо, щоб уявити, яку титанічну працю вклав він, щоб зберегти для теперішніх і майбутніх поколінь один із найцінніших духовних скарбів – народну казку.

Варто тільки навести географію пошуків українського фольклору Івана Васильовича. За невтомну працю його добре знають  на Пряшівщині, у Кошице (Словаччина), Сату-Маре, Баю-Маре, Банаті, Бухаресті (Румунія), Новому Саді (Сербія), прикордонних регіонах Польщі, в Сполучених Штатах Америки за океаном, на Кубані в Росії.

Тож зустріч пройшла в теплій, доброзичливій атмосфері та мала яскраво виражений виховний і просвітницький характер. Іван Васильович відповів на численні запитання педагогів та учнів ліцею і подарував навчальному закладу нещодавно видану книгу про своє рідне село – «Моє Копашново».

Олександр Кумечко,
заступник директора  ДПТНЗ «Мукачівський професійний аграрний ліцей ім. М. Данканича»
з виховної роботи

 

 

Переглядів: 480 | Додав: oomckuzh | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури