Головна » 2015 » Липень » 19 » Любов Матіко – яскрава і самобутня мисткиня Закарпаття
16:43
Любов Матіко – яскрава і самобутня мисткиня Закарпаття

Естетика наївізму відтворює в образотворчому мистецтві щире, безпосереднє, стихійне народне ставлення до світу – «дух народу» яскраво відтворений в українській народній картині. «Наївне» мистецтво – це естетичний вияв етнокультур. Наївізм як художньо-етнічне явище виражає душу певного народу, є дотичним до цінностей національної ідентифікації. З цієї точки зору особливо цікавим і унікальним є наївне мистецтво Закарпаття, де переплелися багато етнокультур. Найяскравіше наївне мистецтво нашого краю своєю творчістю репрезентує Любов Матіко.

У творчому доробку мисткині сотні картин різних жанрів та тематики. А це пейзажі, натюрморти, портрети, полотна на релігійну, побутову та історичну тематику тощо. Основи образотворчої грамоти вона отримала у Московському заочному народному університеті мистецтв, де навчалася за спеціальністю «станковий живопис та графіка». Але, незважаючи на це, Любов Матіко сформувала і працює в рамках своєї  власної системи образотворення, яка характерна для представників «наївного» мистецтва. Зокрема йдеться про прийоми зображення людини, природи, а також колорит картин, певні композиційні особливості, притаманні «наївному» мистецтву. Мається на увазі певне спрощення, примітивізація натури, стилізація образів. Кольори, зазвичай, чисті й відкриті, нерідко локальні, напівтони майже відсутні, що надає образам декоративності. Лінійна та повітряна перспектива теж має свої особливості, сутність яких – відсутність законів і правил, незнання їх або ж свідоме порушення. Полотна Л.Матіко оригінальні і неповторні, легко впізнавані. Її творчість вирізняє чисте й по-дитячому наївне світосприйняття, роботи створюють гарний позитивний найстрій. Творчий доробок Любові Матіко, без сумніву, ввійде в скарбницю закарпатського народного мистецтва.

Характеризуючи картини мисткині заслужений діяч мистецтв України Іван Хланта пише: «Вони сприймаються своєрідними живими оберегами чи символами як органічне доповнення чудової природи рідного краю. Все тут дихає душевною чистотою, емоційною піднесенністю і злагодою, народною мудрістю – як уособлення українського національного ідеалу. Для художниці найважливішим є вловити дух рідного краю – Закарпаття. У звичному, буденному вона бачить мить, що пов’язує минуле й майбутнє».

Народилася Любов Матіко 13 липня 1965 року в селі Ільниця на Іршавщині. У 1982 році закінчила Іршавську середню школу. Того ж року вступила до Грицівського технічного  училища художніх промислів Хмельницької області, яке закінчила з відзнакою у 1984 році. Працювала інженером, художником на деревообробній фабриці в селі Тур’ї-Ремети, художником в Іршавському «Ремстанку». З 1989 року навчалася в Московському заочному народному університеті мистецтв, працювала за сумісництвом учителем образотворчого мистецтва в Ільницькій загальноосвітній школі І–ІІІ ступенів. З 1997 року і донині трудиться в Ільницькій дитячій школі мистецтв викладачем за спеціальністю «живопис та графіка».

Любов Матіко – член Закарпатського осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України, Іршавського районного народного об’єднання художників та народних майстрів «Колорит Боржави». Вона активна учасниця пленерів, виставок. Її полотна зберігаються у приватних колекціях та галереях багатьох країн світу.

Володимир МИШАНИЧ,
провідний методист Обласного організаційно-методичного центру культури

Переглядів: 791 | Додав: oomckuzh | Рейтинг: 1.5/2
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури