Головна » 2018 » Листопад » 27 » Майстерні розумного управління спадщиною
12:38
Майстерні розумного управління спадщиною

З 22 по 24 листопада 2018 р. у смт Вигода Долинського району та м. Яремче Івано-Франківської області проходив тренінг-практикум для консультантів місцевих громад «Майстерні розумного управління спадщиною», на якому побував і юрисконсульт КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР Микола Яцков.

Мета тренінгу: підготовка консультантів місцевих громад України в управлінні ресурсами спадщини задля місцевого розвитку.

У селищі Вигода учасники знайомилися з діяльністю Візит-центру. Центр спадщини Вигодської вузькоколійки створено туристичною асоціацією Івано-Франківщини (далі – ТАІФ) у партнерстві з Вигодською селищною радою, в рамках проекту  ЄС «Карпатські вузькоколійки» у 2013–2015 роках у центрі селища Вигода, де проходить найстаріша вузькоколійна залізниця Карпат.

Будівля Центру спадщини (1855) – колишня резиденція засновника Вигодської вузькоколійки Леопольда Поппера фон Подґраґі. Центр відкрився у 2015 році, а з травня 2016 року розпочав прийом відвідувачів і невдовзі разом з Карпатським трамваєм став найвизначнішою атракцією в Долинському районі Івано-Франківської області. Загальна кількість відвідувачів станом на жовтень 2018 року склала 10 200 осіб, що у 3,5 рази перевищує чисельність населення громади Вигодської селищної ради. Центр спадщини Вигодської вузькоколійки діє у формі комунального підприємства та спільно адмініструється Вигодською селищною радою та ТАІФ.

Центр пропонує відвідувачам унікальну екскурсію, що відкриває до цього часу маловідомі факти про Карпатську природу й історію місцевості, тісно пов’язану з деревообробним промислом та вузькоколійною залізницею та допомагає оптимально спланувати подорож. Експозиція Центру містить 20 інтерактивних стендів, постійно оновлюються і розширюються. На сьогодні в Україні немає аналогів Вигодському центру спадщини з різноманіттям представлених у ньому інтерпретаційних інтерактивних засобів. Як візит-центр об’єкт надає необхідну інформацію про інші місцеві атракції, допомагає у бронюванні житла чи оренді спорядження для активного туризму. Центр має власну крамницю місцевих сувенірів, туристичної літератури, тощо.

Учасники практикуму також спілкувались із акторами місцевого розвитку Вигоди – кластерною ініціативою «Гостинна бойківська Долинщина». Власниця зеленої садиби «Дарваїв кут» Оксана Клебан розповіла, яку  важливу роль у житті громади відіграє Вигодський Центр спадщини. Він не лише приваблює туристів до Вигоди, але й виступає  значущим генератором змін, соціальних ініціатив та місцевих доходів, є прикладом успішного приватно-публічного партнерства, який може бути наслідуваний в інших громадах і не лише в Україні.

Центр стимулював громаду створювати нові туристичні продукти.  Зокрема, ДП «Вигодське лісове господарство» відкрило алею казкових героїв у парку, Вигодська селищна рада здійснила благоустрій місцевої набережної річок Мізунка та Свіча, поруч із Центром збудовано два літні майданчики, ресторан та медоварню, реформується атракція «Карпатський трамвай», маркуються вело та пішохідні маршрути.

У відповідь на нові можливості у Вигоді та сусідніх селах з моменту запуску Центру суттєво пожвавилася туристична діяльність – місцеві люди, які надають послуги,  об’єдналися у кластерну ініціативу  «Гостинна бойківська Долинщина», що охоплює заклади розміщення (зелені садиби), заклади харчування, гідів, місцеві атракції, найбільш визначними з яких є підприємства, засновані на місцевій спадщини. Зокрема кластер пропонує розміщення в місцевих садибах та комплексну пропозицію турів від 2 до 5 днів: відвідування Центру Спадщини Вигодської вузькоколійки, подорож вузькоколійкою «Карпатський трамвай», дегустаційний екскурс у медоварню «Чорна бджола», відвідування овечої ферми «Дубовий Кут», «Доброї» еко-ферми свійських тварин, атракцій «Кузня», «Сон на вуликах», подорож стежками та лабіринтами «Скелі Довбуша» тощо.

Відпочинок у садибах кластеру – це можливість оздоровлення місцевими мінеральними водами, пізнання бойківських традицій та культури, органічні продукти, вирощені безпосередньо в приватному господарстві, та страви бойківської кухні за рецептами предків. До прикладу, садиба «Дарваїв кут» – сертифікований учасник міжнародної мережі Карпатської кулінарної спадщини. У жовтні 2018 року на території садиби відбувся перший кулінарний фестиваль «Бульб’яні пироги бойківські», який був спільно організований партнерами кластерної ініціативи «Гостинна бойківська Долинщина».

Тренінг-практикум проводився в рамках проекту «Коаліція організацій громадянського суспільства для підтримки громад зі спадщиною» за співфінансування Уряду Великої Британії через Посольство Великої Британії в Україні. Виконавець проекту: Агентство з розвитку приватної ініціативи.

Переглядів: 786 | Додав: oomckuzh | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури