Головна » 2017 » Квітень » 5 » Міністр культури України Євген Нищук провів нараду з керівниками обласних центрів народної творчості
17:24
Міністр культури України Євген Нищук провів нараду з керівниками обласних центрів народної творчості

Відкриваючи нараду, Міністр культури  Євген Нищук наголосив на важливості проведення подібних зустрічей, які дають можливість обмінятися думками,  дійти згоди щодо вирішення актуальних питань розвитку культури, окреслити  перспективні напрямки діяльності обласних центрів  народної творчості.

Євген Нищук представив присутнім основні завдання Міністерства культури на найближчий час з метою вирішення проблематики розвитку культурних закладів в умовах здійснення реформи децентралізації та кроки здійсненні відомством  для забезпечення збереження та соціального захисту працівників сфери культури невеликих міст та селищ. Серед основних завдань –  перезавантаження сприйняття культури у бюджеті місцевих влад, створення умов для формування єдиного соціально активного культурного простору.

«Варто розуміти, що культура – це є основа та привабливість, з рештою – економічний зиск. Ми маємо надати нове життя закладам на місцях. Так, багато людей шукають кращої долі саме у великих містах, але ми маємо пам’ятати  наскільки важлива ваша праця, у Центрах культури у регіонах. Тоді в кожного залишиться спогад, що він відбувся в цій країні завдяки тому, що будинок творчості прищепив йому  любов до мистецтва, заклав основи майбутньої особистості, правдивого сприйняття навколишнього світу.  Насправді, саме від вас у великій мірі  залежить доля тих людей,  які зрештою ведуть за собою. Все починається з дитячої творчості, і я завжди звертаю увагу на це», – сказав Євген Нищук.

За словами Міністра культури, Центри народної творчості залишаються важливим  партнером у координації процесів культурного розвитку регіонів, народної творчості, аматорського мистецтва та  впровадженні нових технологій і методик культурно-освітньої роботи, організації дозвілля, вдосконаленні діяльності клубних установ тощо.

«Разом з нашим центром досліджень, з колегами, ми запровадили минулого року Всеукраїнський конкурс закладів у сільській місцевості. Зголосилися і в заключному турі-огляді взяли участь – 22 клубних заклади з 18 областей України. Я думаю, що ми започаткуємо більш сталі традиційні зустрічі  в напрацюванні наших проблематик – бажанні розвитку та ідей, які потрібно втілювати», – зазначив  Євген Нищук.

 Міністр культури вручив відзнаки Мінкультури України переможцям Всеукраїнського огляду-конкурсу клубних закладів у сільській місцевості, який відбувся впродовж 2016 року. Почесні відзнаки отримали:

І місце – Чотирбоківський сільській Будинок культури  Шепетівського району Хмельницької області;

ІІ місце – Вільшанський сільський Будинок культури Дергачівського району Харківської області;

 – клуб села Мала Любаша Костопільського району Рівненської області.

ІІІ місце – Обортнівський сільський Будинок культури Сватівського району Луганської області;

 – Скибівщинський сільський Будинок культури Великобагачанського району Полтавської області;

 – Малосамбірський сільський Будинок культури Конотопського району Сумської області.

Також, Мінкультури було прийнято рішення відзначити заохочувальними грамотами Міністерства культури:

 «За збереження та розвиток культури національних меншин»

– Будинок культури села Баннівка Болградського району Одеської області.

 «За проведення заходів спрямованих на національно-патріотичне виховання дітей та молоді»

– Народний дім «Просвіта» села Перемиль Горохівського району Волинської області;

– Дем’янівський сільський Будинок культури Білокуракинського району Луганської області.

 «За збереження історичної та культурної спадщини села»

– Будинок культури села Макарьово Мукачівського району Закарпатської області;

– Будинок культури селища Бабаї Харківського району Харківської області.

 Під час наради учасниками  розглядалися та обговорювалися ціла низка актуальних на сьогодні питань, пов’язаних з  реалізацією реформи децентралізації, серед них: нові форми роботи клубних закладів в умовах децентралізації та впровадження сучасних інформаційних технологій, нормативно-правове забезпечення роботи клубних закладів та утворення об’єднаних  територіальних громад.

Керівник Львівського обласного центру народної творчості та культурно-освітньої роботи Роман Береза під час свого виступу відзначив діяльність Міністерства культури, направлену на  впорядкування несправедливого підходу у визначенні умов оплати праці працівників різних закладів сфери культури, що передбачає виплату доплати за вислугу років  працівникам закладів.

«Цей нормативний документ, розроблений Міністерством культури, вніс справедливість між закладами культури, які фактично функціонують поруч. Не може бути так, що  бібліотека була б пріоритетнішою,  аніж клубний заклад. Дуже важливо, щоб держава підтримувала заклади культури на місцях, адже саме вони  сьогодні  зберігають духовне здоров’я нації», – зазначив Роман Береза.

Директор Сумського обласного науково-методичного центру культури і мистецтв Євгенія Бистрицька поділилася досвідом діяльності Центру в умовах децентралізації та  утворення  об’єднаних територіальних громад.

«Ми всі хочемо працювати і відкриті для діалогу, адже відбуваються дуже позитивні зміни. Уважно вивчивши середньостроковий план пріоритетів дій Уряду до 2020 року, ми були вражені професійно та логічно виписаним Мінкультури планом реалізації  пріоритету підвищення якості культурних послуг у місцевих громадах. Дійсно, робота проведена дуже фахова, але разом з тим, коли ми подивилися логічні моделі «Децентралізація. Сектор культура», то побачили, що  на регіональному рівні немає центрів народної творчості.  І це питання потребує вирішення», – зауважила Євгенія Бистрицька.

 Окрім згаданих питань, під час наради розглядалися актуальні проблеми центрів народної творчості у підтримці та розвитку аматорського мистецтва та традиційної культури, розробка новітніх програм у фаховій підготовці та працевлаштуванні випускників навчальних закладів культури тощо.

Міністерство культури України

Переглядів: 484 | Додав: oomckuzh | Рейтинг: 4.0/2
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури