Головна » 2018 » Вересень » 5 » Мистецтво об’єднує
16:39
Мистецтво об’єднує

Нещодавно у Закарпатському музеї народної архітектури і побуту відкрилася  виставка дармштадтських митців. Експозиція проходить у рамках пробратимства міст Ужгород і Дармштадт. Кураторами з німецького боку виступили художники Клаус Блехер та Пауль Гірш, з українського – Тарас Табака.

До експозиції ввійшли твори 9 членів Дармштадтської спілки митців. Мета проекту, як відзначили організатори, – репрнезентувати мистецтво німецьких митців українському глядачеві та налагодити контакти між митцями та іншими творчими людьми в містах-побратимах.  

Митці репрезентували майже три десятки робіт. Як відзначив куратор виставки з українського боку художник Тарас Табака, представлені роботи за технікою, манерами виконання та авторськими концепціями достатньо різноманітні, але дуже чітко окреслюють сучасні тенденції в мистецтві регіону Даршмтадт.

Полотна Ельке Бергерін сюрреалістичні і нагадують трохи Сальвадора Далі. Манера письма надзвичайно динамічна і експресивна. Кольорова гамма широка й інтенсивна. Роботи потребують уважного прочитання, знань образотворчої грамоти, уміння шукати зміст і знаходити його.

Курт Гофман вважає, що не зобов’язаний нести своїми роботами жодного послання тому й не розповідає у своїх роботах жодних історій. На його думку справжнє зображення – це не зображена порожнеча.

Оригінальна система образотворення вирізняє роботи Еріки Гейпе та Клауса Блюхера. На перший погляд вони абсурдні і позбавлені будь-якого змісту. Визначити мистецький напрям чи жанр їхніх творів майже неможливо. Основу робіт утворюють історичні сімейні портрети, зображення людей і тварин, зачаровані неземні ландшафти. Техніка і технологія виконання складна, синтетична і базується на цифровій фотографії.

Своїми враженням від подорожі Японією поділилася Йоганна Кріммель. Вона створила серію робіт під назвою «Яманоте», які об’єднані тематично. Художниця зображала пасажирів, які сидячи дрімали в електропоїзді на одній із ліній метро в Токіо. Дорогою додому, до школи, на роботу подорожуючі використовують кожну хвилину, щоб трохи відпочити, відновити свої сили.

До експозиції також ввійшли роботи Фолькмара Гопне, Сабіне Гунеке, Пауля Гірша, Міхаела Шрабека та Зігмунда Блазеєвського.

До слова, 24 серпня 1992 року, була підписана партнерська угода між Ужгородом і Дармштадтом. Керівник «Партнерського об’єднання Дармштадт-Ужгород» Вікторія Синьо зауважила, що досі міста співпрацювали в різних напрямах, і зараз уперше – в мистецькій площині.

Виставка творчих робіт пройшла за підтримки Ужгородської міської ради, міської влади  Дармштадта та Закарпатської обласної державної адміністрації. Організаторами виступають громадська організація «Партнерське об’єднання Дармштадт-Ужгород» та Дармштадтська спілка митців. Важливою є також підтримка німецької громадської організації «Німецько-українське коло друзів». Ініціатор і головна рушійна сила проекту – німецька громадська організація «Дармштадт підтримує культуру». Додаткова фінансова підтримка проекту здійснювалася фондом ENTEGA.

Володимир Мишанич,
КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР

Переглядів: 452 | Додав: oomckuzh | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури