Головна » 2017 » Серпень » 23 » Митці Закарпаття представили свої роботи до дня Незалежності України
17:36
Митці Закарпаття представили свої роботи до дня Незалежності України

22 серпня у Закарпатському музеї народної архітектури та побуту відкрилися одразу дві виставки, присвячені 26-й річниці Незалежності України.  У великому залі Закарпатська організація Національної спілки майстрів народного мистецтва України представила роботи своїх членів (вишивку, різьбу по дереву, ляльки-мотанки, керамічні вироби, витинанки, бісероплетіння, живопис) під назвою «Тобі, моя Україно», а у малому залі Обласний організаційно-методичний центр культури – роботи лише керамістів та гончарів під символічною назвою «Народжена у вогні».

Відкрив виставки директор Закарпатського музею народної архітектури та побуту Василь Коцан. Привітали учасників та гостей начальник управління культури Закарпатської облдержадміністрації Вікторія Фролова, директор Обласного організаційно-методичного центру культури Ганна Дрогальчук, голова Закарпатської організації Національної спілки майстрів народного мистецтва України Людмила Губаль, голова Закарпатської організації Національної спілки дизайнерів України Михайло Белень, заслужений майстер народної творчості України Ендре Гіді, майстрині Емма Левадська та Ганна Когутка.

«Народжена у вогні» – це перша виставка з часів проголошення незалежності, яка так масштабно і повно репрезентує гончарство нашого краю. До експозиції ввійшли вироби  майстрів, які живуть і працюють нині, а також із фондів Закарпатського музею народної архітектури та побуту (Михайла та Івана Галасів, Світлана Грабар) і з приватної колекції скульптора Михайла Беленя. Зокрема, це понад 20 унікальних гончарних виробів кінця ХVII початку XVIII століття та кінця XIX початку XX століття.

Надають виставці вагомості і твори заслужених майстрів народної творчості України Наталії Стегури, Ендре Гіді, заслуженого художника України В’ячеслава Віньковського. Гармонійно доповнюють вернісаж доробок членів Національної спілки майстрів народного мистецтва України Емми Левадської, Олександра Дворака, Андрія Зубенка, Ольги Гал, а також Тетяни Левляс, Олександра Сопільняка, Нелі Шандор, Ольги Гал, Андреї Прислупської, Людмили Ковтюк, Юлії Єгорової-Рогової, Ірини Пудовкіної-Мінаєвої та інших.

Родзинкою експозиції стали роботи відомого, але вже трохи призабутого ужгородського гончаря Івана Бендика, який працював на початку ХХ століття. У своїй монографії про гончарство Закарпаття про нього згадував відомий мистецтвознавець Юрій Лащук. До слова, саме цього майстра вважає своїм учителем Ендре Гіді – всесвітньо відомий майстер-гончар, якому немає рівних не тільки на Закарпатті. Як згадує митець, свою долю він пов’язав з гончарством завдячуючи йому.

Милували око і рушники Надії Мазуренко та Ганни Лапцай із Великоберезнянщини.

Ініціатором проведення виставки кераміки та гончарства Закарпаття виступив Обласний організаційно-методичний центр культури з метою сприяння процесові відродження гончарства у краї, що вже розпочався, завдячуючи фанатам цього древнього мистецтва. Виставка дає можливість проаналізувати еволюцію гончарства та кераміки в історичному розрізі.

Володимир Мишанич,
провідний методист Обласного організаційно-методичного центру культури
Фото Марини Офіцинської

Переглядів: 762 | Додав: oomckuzh | Рейтинг: 2.0/2
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури