Головна » 2017 » Травень » 3 » Народний театр у Руських Комарівцях відсвяткував 70-річчя від дня створення
11:49
Народний театр у Руських Комарівцях відсвяткував 70-річчя від дня створення

30 квітня у селі Руські Комарівці Ужгородського району відбувся творчий вечір з нагоди 70-річчя від дня створення народного аматорського театру будинку культури. Привітала ювілярів заступник директора Обласного організаційно-методичного центру культури Оксана Попдякуник. Вона вручила грамоту Обласного організаційно-методичного центру культури керівнику колективу Марті Гурніш за  багаторічну сумлінну працю, вагомий внесок у розвиток культури краю, а також  Почесні грамоти Володимирові Гурнішу, Еммі Грабовскій та Тетяні Ладжун від управління культури Закарпатської облдержадміністрації. На святі були присутні колеги, друзі та шанувальники народного мистецтва.

Як згадує директор будинку культури села Руські Комарівці Віра Луцьо, театр розпочав свою діяльність 1947 року. Спочатку це був маленький драматичний гурток, до якого входили В. Головня, М. Митровка, М. Козар, О. Гелеш, С. Сирохман, В. Андріканич, Ю. Андріканич. Керувала цим гуртком молода вчителька Руськокомарівської школи Тетяна Фатула (Гусь).

Першими виставами, зіграними на сцені сільського клубу, були «Будка ч. 27» за одноактною п’єсою Івана Франка, «Дай серцю волю, заведе в неволю» за п’єсою Марка Кропивницького, «Ой не ходи, Грицю, та й на вечорниці» Михайла Старицького, «Назар Стодоля» Тараса Шевченка.

З кожним роком до гуртка приходило все більше і більше односельчан. Театр ріс не тільки кількісно, але й творчо.

У 1976 році до театру прийшов народний артист УРСР, режисер Ярослав Геляс. За його участю було поставлено п’єсу «Фараони» Олексія Коломійця. Творча робота увінчалась успіхом. У 1977 році колективу було присвоєно звання народний.

З новим піднесенням і вірою у свої сили почалася робота. Було зіграно і поставлено десятки вистав. Репертуар театру багатий і різноманітний. Із старого репертуару найкраще подобаються глядачам вистави «Бувальщина» за п’єсою А.Веселовського, «Наймичка» І. Карпенка-Карого, «Трибунал» А. Макайонка та інші.

Щороку драматичний колектив на обласних оглядах підтверджує звання народний. Приємно, що колектив щороку готує нові вистави. Нині головними акторами є М. Грабовський, Е. Грабовська, М. Гурніш, В. Гурніш. У 2010 році театр поставив і зіграв виставу за п’єсою «Наталка Полтавка» І. Котляревського. У 2011 році – «Ми теж люди» за п’єсою Юрія Чорі, у 2012 – «Сватання на Гончарівці» І. Карпенка-Карого.

Руськокомарівський театр проймається проблемами відродження української культури, утвердження рідної мови, намагається донести до глядача найкращі скарби національної спадщини. Нині артисти у театрі повні сил, енергії, ентузіазму, які не уявляють свого життя без сцени, вони закохані у свій театр.

Серед акторів театру Тетяна Ладжун, Інна Король, Михайло Кіяниця, Анатолій Голян, Василь Абрамович, Сергій Телепанич, Руслан Дзямко, трійнята Іван, Юлія та Емілія Мешки, Валерія Шостак, а ще вчителі та учні Руськокомарівської ЗОШ І–ІІІ ступенів С. Ердик, Н. Петруляк, Л. Гавріш, А. Булеца, Є. Андріканич та інші. А керує театром Марта Гурніш – директор школи, вчитель-методист, відмінник освіти України, учасниця театру з восьмого класу. Театр – учасник обласного фестивалю театральних колективів імені Всеволода Майданного.

На базі будинку культури діє дитяча театральна студія «Сила мистецтва», якою керує В.Грабовська.

Обласний організаційно-методичний центр культури

 

Переглядів: 664 | Додав: oomckuzh | Рейтинг: 3.5/2
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури