Головна » 2016 » Жовтень » 6 » Народному інструментальному ансамблю «Рапсодія» 10 років
16:22
Народному інструментальному ансамблю «Рапсодія» 10 років

З перших місяців діяльності «Рапсодія» бере участь у різних культурно-масових заходах міста Ужгород та району, області, на яких шліфує свою виконавську майстерність.

У 2010 році ансамбль був запрошений мером міста Айака (Угорщина) з концертом на святкування Нового 2010 року. Наступна поїздка не забарилася. Уже у серпні колектив знову побував у згаданому місті, де взяв участь у Четвертому Міжнародному фестивалі весільних обрядів.

Колектив – учасник 46-го та 48-го Міжнародних фестивалів фольклору русинів-українців у місті Камйонка (Словаччина, 2011, 2013), ХV Міжнародного  фольклорного фестивалю русинів-українців у  селі Пихня (Словаччина, 2011), фестивалю «На крилах пісні» у місті Гуменне (Словаччина, 2011), 39-го Міжнародного фестивалю виготовлення вареників у селі Підгородь (Словаччина, 2011), щорічного балу на Маланчин вечір у місті Кошице (2012), «Новорічного плесу» (м. Михайловці, Словацька Республіка, 2013), ХІІІ Європейського фестивалю культури народів та народностей у місті Кошице (2013), відкриття центру української культури в місті Пряшів (Словаччина, 2013), Першого фестивалю української культури (м. Велке Карловіце, Чеська Республіка, 2013) та П’ятого Карловіцкого гастрономічного фестивалю (Чеська Республіка, 2013), днів України у місті Кошице (Словаччина, 2015) та інших.

У творчому доробку колективу три сольні концерти: «Феєрверк бажань» (2010), що пройшов у Закарпатському обласному театрі ляльок «Бавка», у 2012 році – в Закарпатському обласному українському музично-драматичному театрі. Третій сольний концерт народного інструментального ансамблю «Рапсодія» відбувся у 2013 році у місті Злін (Чехія). Саме третій концерт учасниці нині вважають своїм найбільшим творчим досягненням.

Ансамбль «Рапсодія» бере активну участь у районних, обласних, всеукраїнських концертах та фестивалях, різноманітних культурно-мистецьких акціях. Знаковим є виступ у місті Київ на Майдані Незалежності 22 січня 2011 року з нагоди Дня Соборності України.

Народний інструментальний ансамбль «Рапсодія» – володар ґран-прі Всеукраїнського фестивалю-конкурсу «Закарпатський едельвейс–2007», відкритого кубку сценічно-виконавських мистецтв «GRANDE PRIZE EURASIA» (2007), лауреат Всеукраїнського фестивалю-конкурсу естрадного мистецтва «Вечори над Латорицею» (2008), регіонального конкурсу «Сезони мистецтва» (2010).

Колектив активно популяризує закарпатський фольклор, співпрацює з місцевими композиторами та аранжувальниками. У його репертуарі твори Володимира Короленка та Віталія Повханича – «Закарпаття», «Раковецький кручений», рок-н-ролл на тему української народної пісні «Ой ти, дівчино», «Циганське попурі», а також Сергія Андріюка «Галактика». «Рапсодія» – частий гість програм Закарпатської обласної державної телерадіокомпанії (канал «Тиса–1») та телерадіокомпанії «Мукачево» («М-студіо»).

Рішенням колегії управління культури Закарпатської обласної державної адміністрації 13 січня 2007 року ансамблю присвоєно звання «Народний аматорський колектив».

У квітні 2015 року народний інструментальний ансамбль «Рапсодія» був учасником телевізійного проекту «Загудеме в’єдно в Рокаш-оркестра» (телеканал «М-студіо»), ініціатором і натхненником якого виступив  музикант Віктор Янцо з командою.

На початку вересня 2016 року за сприяння колишнього Генерального консула України у місті Брест Івана Баранчика «Рапсодія» побувала у Білорусі, де виступила у містах Брест та Турійськ перед українською діаспорою. Концерти проходили у рамках святкування 160-річчя від дня народження письменника, вченого, перекладача, філософа, громадського діяча Івана Франка.

Тісно співпрацює ансамбль із Закарпатською обласною універсальною науковою бібліотекою ім. Федора Потушняка. Прикрашав своїм виступом презентації книг «Три стільці» Марічки Черничко, «Скляна куля» Наталії Братасюк, «Ти хочеш яблуко?» Ірини Стефанюк, літературний вечір «Місток між Карпатами і Татрами» з нагоди 15-річчя видання збірок художніх перекладів.

АТО… Це слово нині знає кожен патріот, кожен свідомий громадянин, кожен, хто гордо зве себе українцем. Найкращі сини нашої держави захищають свободу, незалежність та територіальну цілісність України. На жаль, сотні з них отримали поранення і знаходяться на лікуванні у шпиталях та лікарнях. Усім їм, як ніколи, потрібні увага, добре слово, повага та любов небайдужих людей.

Учасниці «Рапсодії» – жінки з чіткою громадянською позицією, вони розуміють, що боротися можна не лише на передовій. Для перемоги треба використовувати усі можливості. Тому стали ініціаторами проекту «Серцям хоробрих» зі збору коштів для підтримки бійців 128-ї гірсько-піхотної бригади Закарпаття, щоб спільними зусиллями допомогти тим героям, які сьогодні виборюють мир для  кожного з нас. Перший благодійний концерт відбувся  11 грудня 2014 року в Ужгороді у Закарпатському обласному українському муздрамтеатрі ім. братів Юрія-Августина та Євгена Шерегіїв, а другий – 22 лютого 2015 року у Рахівському районному будинку культури.

А вже у липні 2016 року взяли участь у благодійному мистецькому дійстві «Мистецтво, що рятує», спрямованому на підтримку закарпатських військових та ужгородської волонтерки Євгенії Напуди, яке відбулося в Ротарі-парку міста Ужгород.

У першому кварталі 2016 року «Рапсодія» взяла участь у трьох проектах «Колядування по-ужгородськи», «Любовання по-ужгородськи» та «Фіґлі по-ужгородськи», які ініціювала і провела ГО «Інститут регіонального розвитку місцевих громад» за підтримки профільних відомств краю й Ужгорода та меценатів.  Його мета – популяризація народного мистецтва краю для якомога більшої аудиторії, а також матеріальна підтримка артистів, які представляють конкурентноспроможний продукт.

Нині у колективі із дев’яти осіб залишилося троє – це музиканти-однодумці Леся Дубенко (скрипка), Аліна Гвоздь (скрипка), Надія Карпинець (альт). Вони не просто грають, а живуть музикою, дарують насолоду слухачам. Успіхи їх окрилюють, а робота приносить задоволення.

Творче життя ансамблю широко висвітлюється у засобах масової інформації як вітчизняних, так і зарубіжних, а виступи можна побачити на електронному сервісі You Tube.

Тож нехай удача супроводжує «Рапсодію», кожний день надихає, а енергія б’є ключем. 

Марина ОФІЦИНСЬКА,
завідувач редакційного сектору
Обласного організаційно-методичного центру культури

Переглядів: 636 | Додав: oomckuzh | Рейтинг: 4.0/3
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури