Головна » 2016 » Грудень » 19 » НАРОДНОМУ ВОКАЛЬНОМУ АНСАМБЛЮ «ЛІПТАКИ» – 25!
13:52
НАРОДНОМУ ВОКАЛЬНОМУ АНСАМБЛЮ «ЛІПТАКИ» – 25!

Завдяки змістовній мультимедійній презентації учасники та присутні поринули у світ спогадів. Перед очима промайнули найцікавіші моменти творчого життя колективу. На святі були присутні й колишні керівники ансамблю Наталія Лешко та Руслана Куртанич.

Ювілярів вітали голова Великоберезнянської райдержадміністрації Василь Симочко, який вручив пам’ятні подарунки. Грамотами районної ради всіх учасників колективу нагородили керуючий справами, депутат районної ради Ярослав Пацкань та депутат районної ради Тарас Попадинець, привітав ювілярів селищний голова Богдан Кирлик, подякували колективу за творчу працю заступник голови районної культурно-освітньої організації «Матіца словенска» Ольга Саболчі, директор районного будинку культури Оксана Рудейчук, яка вручила грамоту відділу культури райдержадміністрації.

На святі були присутні й поважні гості: начальник консульського відділу п. Янка Дворецька, голова обласної культурно-освітньої організації «Матіца словенска» в Україні Йосип Гайніш, голова організації «Матіца Словенска» із міста Вранов над Топольов (Словацька Республіка) магістр п. Мирослав Гешпер та заступник директора Обласного організаційно-методичного центру культури Оксана Попдякуник.

У програмі концерту взяли участь колектив із міста Вранов над Топольов (Словацька Республіка), а також гурт «Березняни» (керівник Василь Опаленик), солістка Великоберезнянського районного будинку культури Сільвія Глодан, танцювальний колектив (керівник Мар’яна Парасич) та вокальне тріо «Роксана» у складі Оксани Кушнір, Руслани Бесараб та Оксани Мацак.

Ансамбль «Ліптаки» був створений у 1991 році при Великоберезнянському районному будинку культури з ініціативи викладача Великоберезнянської дитячої музичної школи Марти Валкай, яка і стала його художнім керівником. Перший виступ відбувся у 1992 році – участь у святковому концерті до першої річниці Незалежності України. В ансамблі тоді співали Ганна Бук, Ганна Беца, Агнеса Едер, Ірина Піскаль, Єлизавета Коваль, Єлизавета Шосел, Єлизавета Макара, Габріелла Кисель, Любов Калинич, Ганна Мошинець, Ганна Балаж та Богдана Микита.

Кожен керівник намагався залучити до колективу найкращих співаків. Когось, на жаль, уже немає серед нас. Але приємно, що Єлизаветі Коваль – учасниці першого складу колективу – зараз 92 роки, Агнесі Едер – 84, Ганні Баник – 78.

З моменту створення «Ліптаків» учасники неодноразово змінювалися. У певні періоди ансамбль очолювали Марта Валкай, Степан Івановчик, Наталія Лешко. У 2002–2014 роках колективом керувала талановита жінка, вчитель Великоберезнянської гімназії Руслана Куртанич. З квітня 2015 року керівник колективу Марія Микита.

За плідну роботу та багаторічну концертну діяльність, за досягнуті творчі успіхи постановою колегії управління культури Закарпатської облдержадміністрації від 25 червня 1998 року вокальному ансамблю «Ліптаки» присвоєно звання «народний».

Вокальний ансамбль виступає на районних та обласних фестивалях, культурно-масових заходах, що проводяться в районі та області.

Колектив є постійним учасником обласного свята словацького народного мистецтва «Словенска веселіца» та обласного фестивалю лемківського народного мистецтва «Лемківська ватра». Крім того, брав участь у фестивалі сиру «Молочна ріка» (с. Стужиця), святкуванні Дня селища Великий Березний та ін.

У вересні 2016 року колектив побував у місті Івано-Франківськ, де взяв участь у V Міжнародному фестивалі етнографічних регіонів України «Родослав».

Народний вокальний ансамбль «Ліптаки» є частим гостем у Словацькій Республіці. На запрошення Требішовського освітнього осередку у 2011 році колектив взяв участь у Міжнародному фестивалі «Токай у Європі та Вітчизні», який проходив з 30 квітня по 2 травня у місті Нове Место, а також у серпні виступив із концертною програмою на святкуванні Дня села Убля. Колектив – учасник ХІІ фестивалю «Світова зустріч словаків у світі», присвяченого 1150-літтю приходу на територію Словаччини святих Кирила і Мефодія, 20-літтю заснування Словацької Республіки та 15-літтю – «Матіци словенскої» (Кошице, 2013). Кожен виступ викликає щире захоплення у глядачів своїм майстерним виконанням та національними костюмами, доводить, що словаки не втрачають своєї національної ідентичності, проживаючи за межами батьківщини. Ансамбль неодноразово був учасником програм на обласному та словацькому телебаченні.

Ансамбль постійно розширює свою програму, збагачує репертуар, удосконалює виконавську майстерність. Його репертуар складають словацькі, українські, закарпатські та моравські народні пісні.

Не можна не згадати і музикантів, які акомпанували «Ліптакам». А це – Іван Козак (баян), Василь Опаленик (баян), Тарас Корень (акордеон), Марина Домище (акордеон), Олександра Шелепець (скрипка), Наталія Вогар (скрипка), Віталій Гелетич (контрабас), Юрій Рейпаші (контрабас), Ігор Чоланюк (скрипка), Михайло Цифра (сопілка), Олександра Шелепець (молодша) – скрипка, Ганич Катерина (скрипка) та ін.

Нині до складу ансамблю входять чотирнадцять учасників: Ганна Химич, Мар’яна Риган, Ганна Куртанич, Руслана Куртанич, Габріела Кисіль (слід відмітити, що саме вона бере участь у колективі з моменту його створення), Наталія Турак, Віра Примак, Маріанна Цьома, Марія Петрик, Марія Микита, Олеся Форкош, Оксана Мацак, Оксана Кушнір та Руслана Бесараб.

За 25 років існування колектив досяг великих вершин. Нагороджувався не тільки щирими оплесками глядачів, а й Почесними грамотами та подяками управління культури Закарпатської облдержадміністрації та Міністерства культури Словацької Республіки.

Щастя людини – у творчості, бо вона – джерело духовної насолоди, що відкриває шлях до храму душі, до краси. Учасники народного вокального ансамблю «Ліптаки» упродовж усього життя творять невмирущий світ краси, примножуючи духовну скарбницю попередніх поколінь. Сподіваємося, що ще довго лунатиме їхній спів, даруючи чудовий настрій та приємні хвилини відпочинку. Своєю наполегливою працею на ниві творчості вони здобули заслужену славу не тільки на Березнянщині, а й далеко за її межами.

Оксана РУДЕЙЧУК,
директор Великоберезнянського районного будинку культури

 

Переглядів: 568 | Додав: oomckuzh | Рейтинг: 3.0/2
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури