Головна » 2017 » Травень » 11 » Названо переможців конкурсу-фестивалю мистецтв «Гуцульська родина–2017»
17:04
Названо переможців конкурсу-фестивалю мистецтв «Гуцульська родина–2017»

У столиці Гуцульщини, у самому серці Карпат селищі Ясіня, з 2 по 7 травня пройшов другий відкритий конкурс-фестиваль мистецтв «Гуцульська родина–2017». Цьогоріч він проходив у рамках святкування року Гуцульщини на Закарпатті. Значну організаційно-методичну допомогу у проведенні конкурсу-фестивалю  надала провідний методист Обласного організаційно-методичного центру культури Ольга Толвай.

Сотні учасників фестивалю і  гості, серед яких діти і дорослі у вишиванках та гуцули з трембітами, зібралися перед будинком культури у селищі Ясіня. Урочиста хода на чолі з гуцулами на конях та возах пройшла центральними вулицями селища, піднялася на вершину пагорба, де урочисто відкрили  пам’ятний знак у формі серця. Тут умовно зустрічаються три гірські хребти Карпат – Чорногірський з’єднується зі Свидовецьким, а замикає їх масив Горгани. Разом вони схожі на серце. Найімовірніше, саме тому і селище Ясіня, що знаходиться посередині, колись називали «серцем Карпат». Керівництво селища та району, розрізавши стрічку на пам’ятному знаку, поруч запалили ватру, без якої вже, напевно, не проходить жодне свято. Завершилось дійство виступами  учасників, гостей і журі конкурсу-фестивалю.

Засновники конкурсу-фестивалю – голова правління громадської організації «Гуцул і Компанія» Василь Клочуряк та голова Рахівського районного товариства Всеукраїнського об’єднання «Гуцульщина» Іван Беркела. Організатор фестивалю Василь Клочуряк. Фестиваль проводився за підтримки Закарпатської облдержадміністрації, Закарпатської обласної ради, управління культури Закарпатської облдержадміністрації, Обласного організаційно-методичного центру культури, Рахівської районної ради та  райдержадміністрації, відділу культури і туризму Рахівської райдержадміністрації, Ясінянської селищної ради та дитячої школи мистецтв.

Конкурс-фестиваль мистецтв «Гуцульська родина» зібрав понад 150 учасників не тільки з України, але й Білорусі та Литви, які змагалися у  номінаціях «хореографія», «вокал», «інструментальне мистецтво», «театральне мистецтво», «образотворче мистецтво».  До складу журі також входили представниками зі Словаччини та Білорусі.

Мистецька акція відбулася з метою підтримки, розвитку, популяризації, збереження, відродження народних промислів, ознайомлення з самобутніми культурно-історичними традиціями, духовної та матеріальної гуцульської культури, підвищення професійної майстерності юних артистів і виявлення найкращих виконавців у різних напрямках мистецтва.

Василь Клочуряк та Іван Беркела назвали цей конкурс-фестиваль «найвищим» в Україні, бо його відкриття відбулося на висоті понад  1000 метрів над рівнем моря.

Гран-прі отримали:

у номінації «інструментальне мистецтво» – Голуб Ольга (цимбали; м. Мозир, Республіка Білорусь);

у номінації «театральне мистецтво» – Смольський Богдан (с. Вістова, Калуський район Івано-Франківської області); Микитюк Інна (смт Путила Чернівецької області);

у номінації «вокал» – вокальний ансамбль «Намисто» Калуського відділу культури Івано-Франківської області.

Ольга ТОЛВАЙ,
провідний методист Обласного організаційно-методичного центру культури

 

 

 

 

Переглядів: 801 | Додав: oomckuzh | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури