Головна » 2017 » Липень » 24 » Неля Шандор з Ужгорода зачарувала своїми роботами
17:25
Неля Шандор з Ужгорода зачарувала своїми роботами

22 липня 2017 року майстриня Неля Шандор з Ужгорода, стиліст-модельєр Тетяна Штипук та методист Обласного організаційно-методичного центру культури Олена Ваш взяли участь у ІІ Всеукраїнському фестивалі-показі етнічного та стилізовано-етнічного одягу й аксесуарів «Аристократична Україна», який відбувся на території історико-культурного комплексу «Замок-музей Радомисль» (м. Радомишль Житомирської області). Поїздка відбулася за сприяння управління культури Закарпатської облдержадміністрації (начальник Вікторія Фролова).

Неля Шандор презентувала три комплекти вбрання під назвою «Мелодія часу»: дві довгі сукні з мішковини й домотканого полотна та штани-бриджі, оздоблені мережкою. Їх прикрашає керамічна біжутерія ручної роботи. Поєднання простого лаконічного крою суконь та багатошарові масивні прикраси роблять вбрання оригінальним, неповторним та вишуканим. Пояси, намисто, декоративний ґердан, кулони, бретелі та навіть бюстгалтер – все складається з великої кількості деталей. Майстриня використовує прадавні символи (колесо життя, стилізоване сонце, квіткові мотиви), об’ємну ліпку, закарпатські орнаменти.

Оригінальні керамічні сумочки гармонійно доповнюють образ сучасної української жінки. Роботи виконані лише з натуральних матеріалів: домоткане полотно, каолінові глини, що добувають у Закарпатті.

Вбрання демонстрували Олена Чернявочка, Ольга Литвин, Світлана Прядка. Особливістю фестивалю-показу є те, що у дефіле беруть участь не професійні моделі з параметрами 90–60–90, а жінки, основним критерієм відбору яких було знання історії свого роду. Це тендітні, але разом із тим мужні жінки, які попри втрату свого чоловіка у війні з російським агресором, не зламалися, а знайшли в собі сили жити далі й творити, дарувати добро і віру в завтрашній день. Участь у фесті сприятиме підвищенню їхньої самооцінки.

Фестиваль-показ заснований народним депутатом України Ольгою Богомолець у 2016 році. «Аристократична Україна» – це пізнання етнографічної та культурної спадщини України, унікальна можливість для творчої особистості продемонструвати власні надбання, а також популяризація етнічного одягу в молодіжному середовищі та серед громадян інших країн світу.

Гості-глядачі, крім культурно-мистецької програми і підтримки учасниць фестивалю, мали нагоду відвідати ярмарок виробів народних майстрів та єдину у світі експозицію «Душа України»у Музеї української домашньої ікони. Малечі особливо цікаво було побувати у папірні, де відтворена технологія виробництва паперу часів XVII ст. До слова, минулого року, було продемонстровано українське автентичне вбрання Полтавщини, Донеччини та Волині. Також окрім українських дизайнерів, до свята долучилися і презентували свою національну культуру представники посольств Малайзії, Польщі та Південної Кореї.

Організаторами фестивалю «Аристократична Україна» виступають громадська організація «Громадський інформаційний простір» та історико-культурний комплекс Замок-музей Радомисль за сприяння народного депутата України Ольги Богомолець. На жаль, зважаючи на об’єктивні причини, вона не була присутня на святі.

Цьогоріч, незважаючи на літній дощ, який спонукав провести показ-дефіле у стінах замку, без сумніву, був не менш цікавим і змістовним.

Олена ВАШ,
методист Обласного організаційно-методичного центру культури

 

 

Переглядів: 754 | Додав: oomckuzh | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури