Головна » 2018 » Лютий » 18 » П’янким ароматом огорнула місто «Медовуха Фест»
16:52
П’янким ароматом огорнула місто «Медовуха Фест»

Сьогодні на набережній Незалежності в місті Ужгород було людяно та весело, медові напої своїм п’янким ароматом з самого ранку запрошували містян та гостей долучитися до найсолодшого, найкориснішого найдухмянішого фестивалю-ярмарку «Медовуха Фест». Упродовж двох днів у кожного відвідувача буде можливість у гастрономічній локації провести час смачно, ситно і корисно, а біля сцени – цікаво, весело і колоритно!

Фестиваль-ярмарок «Медовуха Фест» проходить за підтримки голови Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадія Москаля, Ужгородського міського голови Богдана Андріїва  та голови Асоціації пасічників Закарпаття Володимира Ляха.

Як відомо, ще з часів Київської Русі мед був одним із найважливіших продуктів. Медом не лише лікувалися, з нього виготовляли різноманітні напої, а також торгували ним. Бджоли вважалися посередниками між богами і людьми. Саме тому меду приписували статус священного продукту. Мед – найуніверсальніший лікарський засіб, який широко застосовується в народній медицині. Це складний біологічний продукт, що містить у собі комплекс речовин, необхідних для життєдіяльності та збереження здоров’я людини. Наші пращури споконвіку варили медовуху – питний мед, яким пригощали гостей у кожній хаті. Медовуха – не просто смачний напій. Це справжній культ наших предків.

До Ужгорода з’їхалися найкращі пасічники з усього Закарпаття. Вони у святкових прикрашених павільйонах пригощали різними сортами солодкого і духмяного меду та медовухою. Окрім того, можна було купити лікувальну продукцію: прополіс, бджолино-маточне молоко, пергу тощо.

Протягом п’яти годин гості дійства насолоджувалися чудовими виступами аматорських колективів Ужгородського міського центру дозвілля – будинку культури, Ужгородського коледжу культури і мистецтв,  Ужгородського музичного коледжу імені Д. Є. Задора, будинків культури та клубів Ужгородського району.

Також мали можливість сфотографуватися в одязі пасічника у чудовій фотозоні, взяти участь у майстер-класах для дорослих – варіння медовухи, та для дітей – приготування дитячого глінтвейну.

Найсміливіші змагалися у конкурсах «Медонюх-нюхомед» (визначення сорту меду за ароматом), «Спритний  пасічник», «Медоїд» (поїдання меду на швидкість) та вікторини «Квіткові загадки», «Медова» за солодкі та корисні призи.

Не обійшовся фестиваль-ярмарок «Медовуха Фест»  без торгівлі сувенірною продукцією, різними смаколиками та стравами закарпатської традиційної кухні. Тих, хто сьогодні не побував на фестивалі-ярмарку, запрошуємо завтра цікаво провести вихідний день на свіжому повітрі в колі родини та друзів на нашому святі. Гарний настрій подарують народний аматорський інструментальний ансамбль «Рапсодія» Ужгородського районного будинку культури (керівник Леся Дубенко), співачка-телеведуча Маріанна Сухолова, Jacob Erock Moses, гурт «Vandor». Діти матимуть можливість взяти участь у майстер-класах з виготовлення солодощів із меду «Вітамінний мікс».

З самого ранку трудилася на «Медовусі Фест», як бджілка. Конкурси  підготувала, колективи зустрічала, до фотозони супроводжувала, на майстер-класи запрошувала. А під кінець святкового робочого дня зрозуміла, що була, як у казці, яка традиційно закінчується словами: «І я там був, мед-пиво пив, по бороді текло, а в роті сухо було».

Ольга ТОЛВАЙ,
завідувач відділу народної творчості та аматорського мистецтва
Обласного організаційно-методичного центру культури

 

 

Переглядів: 619 | Додав: oomckuzh | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури