Головна » 2016 » Вересень » 19 » Перший етнофестиваль «Закарпатська свальба» відвідало п’ять тисяч туристів
17:42
Перший етнофестиваль «Закарпатська свальба» відвідало п’ять тисяч туристів

Про початок видовищного та колоритного дійства сповістили трембіти в селі Німецька Мокра Тячівського району. На подвір’ї нареченого за давньою традицією відбулось «відпрощування» (обряд, на якому батьки благословляють сина), де зібралась вся родина, дружби, староста та гості. Свій шлях до молодої наречений проїхав на бричці у супроводі троїстих музик, старости та дружби з кураговом по новозбудованій лісовій дорозі, яка з’єднала села Німецька Мокра та Колочаву (Міжгірський район). По дорозі відбувалося захоплююче театралізоване дійство, у якому брали участь не лише артисти, але й гості фесту.

У Колочаві перед воротами  музею «Старе село» усі цікаво спостерігали за обрядом «викуп молодої». Наступним етапом був обмін короваями та закосичення молодого і дружбів після чого святкова процесія перемістилася на територію скансену, де староста провів обряд «затанцьовування свальби» (перший танець молодих).

Концертну програму продовжив Заслужений академічний Закарпатський народний хор, аматорські колективи Тячівського та Міжгірського районів. Глядачі також мали змогу не лише подивитися, але й стати учасниками  «шорового танцю».  Особливо запам’яталося «ламання калача». Головою сім’ї став наречений, бо відламав більший кусок.

На свальбі гостей пригощали традиційними закарпатськими стравами – ріплянкою, дзямою та мелайним хлібом.

Переглядів: 502 | Додав: oomckuzh | Рейтинг: 3.3/3
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури