Головна » 2015 » Листопад » 17 » Підсумки обласного огляду-конкурсу районних і міських будинків культури та методичних кабінетів
12:10
Підсумки обласного огляду-конкурсу районних і міських будинків культури та методичних кабінетів

 

Огляд-конкурс проходив за відповідними критеріями: рівень кадрового забезпечення (фахова освіта, творчий підхід до виконання функціональних обов’язків), сприяння розвитку культури села (навчання кадрів, організація семінарів-практикумів, творчих лабораторій, майстер-класів); стан матеріально-технічної бази районного і міського будинків культури, методичного кабінету; різноманітність форм культурно-дозвіллєвої роботи; наявність у методкабінеті методичних матеріалів; інноваційні методи і форми роботи районного і міського будинків культури, методичного кабінету тощо.

Оргкомітет-журі ознайомився з матеріалами за 2014–2015 роки, поданими на другий етап обласного огляду-конкурсу, а також безпосередньо з роботою учасників цієї акції на місцях і відзначив такі позитивні моменти: у деяких районних будинках культури та методичних кабінетах суттєво зміцнилася матеріально-технічна база, налагодилися тісні контакти працівників районної ланки із сільськими клубними установами. Вони систематично працюють над удосконаленням свого фахового рівня, оформленням кабінетів, розробляють та розповсюджують актуальні методичні матеріали, потрібну документацію ведуть на відповідному рівні.

Культурне життя всіх районів області систематично висвітлюється у щоквартальному віснику «Культурологічні джерела» Обласного організаційно-методичного центру, Інтернет-ресурсах міського, районного та обласного рівнів.

За результатами проведення обласного огляду-конкурсу членами оргкомітету-журі визнано кращими такі районні будинки культури та методичні кабінети:

Перше місце
• Свалявський районний будинок культури (директор Василь Плоскіна) та методичний кабінет.

Друге місце
• Хустський районний будинок культури (директор Анатолій Барна) та методичний кабінет.
• Тячівський районний будинок культури (директор Василь Барановський) та методичний центр районного відділу культури Тячівської райдержадміністрації (директор Наталія Сасин).

Третє місце

• Ужгородський районний будинок культури та організаційно-методичний центр народної творчості і культурно-освітньої роботи відділу культури Ужгородської райдержадміністрації (керівник Оксана Ільченко).
• Рахівський районний будинок культури (директор Іван Мисинчук) та методичний кабінет (завідувач Любов Кокерч).
• Районний методичний центр відділу культури Виноградівської райдержадміністрації (завідувач Юрій Уйбарі).

Подяки за ведення методичної роботи на професійному рівні нагороджено:

• Методичний кабінет Великоберезнянського районного будинку культури.

• Методична служба Міжгірського районного будинку культури.

• Методичний кабінет Перечинського районного будинку культури.

Свалявський районний будинок культури і методичний кабінет, який працює при ньому, зайняли почесне перше місце, є центром культурно-дозвіллєвої діяльності, провідною творчою організаційно-методичною установою району, яка забезпечує розвиток аматорського народного мистецтва, пропагує його досягнення, узагальнює і поширює передовий досвід клубних закладів району, аматорських колективів. Він підвищує професійний рівень керівників колективів та об’єднань, клубних працівників, здійснює роботу з інформаційно-методичного забезпечення закладів району. Суттєво покращилася матеріально-технічна база. Зроблений капітальний ремонт будівлі, що надало їй сучасний і естетичний вигляд зовні й зсередини, закуплено потрібне обладнання для сцени, технічне оснащення тощо.

Методичний кабінет відповідно оформлений, унаочнення постійно поновлюється.

Велика увага приділяється підвищенню кваліфікації клубних працівників. Так, щорічно проводяться по чотири методичні навчання: семінари, семінар-наради з клубними працівниками, семінари за жанрами з керівниками колективів художньої самодіяльності, майстер-класи тощо, на які постійно запрошуються краєзнавці району, викладачі шкіл мистецтв, керівники народних та провідних колективів художньої самодіяльності. Поширена практика проводити їх на базі колективів художньої самодіяльності та колективів із званням «народний», «зразковий», кращих будинків культури для обміну досвіду та інших.

Методисти приділяють увагу вивченню, узагальненню та розповсюдженню передового досвіду клубів та будинків культури, надають методичну допомогу у підборі репертуару для колективів художньої самодіяльності, пошуку різних матеріалів для розробки сценаріїв тощо.

Районним будинком культури з ініціативи та безпосередньої участі методистів проводиться низка культурно-масових заходів: свят, фестивалів, оглядів-конкурсів, вечорів-зустрічей, молодіжних акцій, концертів: до Дня Святого Валентина, Дня Захисника Вітчизни, Міжнародного жіночого дня, Свята матері, Дня Незалежності України, урочистий вечір та святковий концерт, присвячені Дню Соборності України, вечір пам’яті із воїнами-інтернаціоналістами з нагоди річниці виводу радянських військ із Афганістану, конкурсно-ігрові програми тощо.

У районі значна увага приділяється відзначенню ювілейних дат визначних діячів краю, літературно-музичні вечори до Міжнародного Дня рідної мови, урочистості, присвячені річниці з дня народження Тараса Шевченка, новорічно-різдвяні свята та багато інших.

Сьомого вересня на Свалявщині пройшов ІХ Міжнародний фестиваль культур прикордонних регіонів «Гуцульський кінь у культурі Східних Карпат», під час якого вшанували пам’ять борців за Незалежність та цілісність нашої держави хвилиною мовчання.

При районному будинку культури працюють вісім колективів із званням народний. Вся документація ведеться згідно з вимогами, робота висвітлюється у місцевих, районних, обласних газетах, Інтернет-ресурсах.

Хустський районний будинок культури і методичний кабінет, який працює при ньому, зайняли друге місце, є центром усієї культурно-мистецької роботи в районі, організовують культурне обслуговування населення, дозвілля дітей та молоді, збереження культурно-національної спадщини, впровадження нових форм роботи.

Вони забезпечені досить потужною матеріально-технічною базою: новими офісними меблями, комп’ютерною технікою, сучасними технічними засобами: телевізором, відеокамерою, музичною та звукопідсилювальною апаратурою тощо.

З першого вересня цього року районний будинок культури очолює молодий і перспективний фахівець, активний учасник художньої самодіяльності, творча людина – Анатолій Барна.

Методичну та практичну допомогу сільським закладам культури клубного типу надає методичний кабінет. Працівниками вивчається., аналізується та розповсюджується передовий досвід, продукція інформаційного напрямку, матеріали з методичними порадами та веденням клубної документації. Упроваджуються нові форми та методи роботи, проводяться районні семінари-практикуми, круглі столи, семінари-наради, творчі лабораторії, майстер-класи, навчання молодих спеціалістів, консультаційні дні тощо. Наприклад, у 2014 році на базі хору працівників культури району та вокального ансамблю проведено творчу лабораторію із вокально-хорового жанру; виїзний семінар працівників закладів культури клубного типу на базі сільського будинку культури с.Крайниково «Співпраця сільських закладів культури з навчальними закладами, впровадження інноваційних видів культурно-дозвіллєвої діяльності та розвиток дитячої творчості на селі». Робота районного будинку культури та методистів спрямована на збереження і розвиток місцевої народної творчості, традицій, відродження і розвиток народних художніх промислів.

На відповідному сучасному рівні оформлений методичний кабінет. При районному будинку культури створено кімнату-музей театрального мистецтва – народного аматорського театру імені Всеволода Майданного.

Протягом двох років проведено багато культурно-мистецьких заходів: районні фестивалі та фестивалі-конкурси (фольклорний фестиваль «Селиська співанка» (с. Нижнє Селище), «Яворові гуслі» (с. Драгово), «Проводи на полонину» (с. Горінчово) та інші); відзначення проголошення Карпатської України та вшанування пам’яті Президента Августина Волошина з покладанням вінків до пам’ятного знака на Красному Полі, творчий звіт Хустщини, урочистості до Днів Конституції, Незалежності України, захисника Вітчизни, днів села тощо.

Усе культурне життя Хустщини висвітлюється у міських, районних газетах, Інтернет-ресурсах.

Тячівський районний будинок культури та методичний центр відділу культури Тячівської райдержадміністрації зайняли на обласному огляді-конкурсі теж друге місце. Їхнє головне завдання – організація культурно-дозвіллєвих форм роботи, надання практичної і методичної допомоги установам культури району, керівникам художніх колективів із метою збереження і розвитку народної творчості та аматорського мистецтва.

Методичний центр організовує і безпосередньо бере активну участь у заходах із відзначення державних свят, проведення оглядів, конкурсів, фестивалів, концертів колективів художньої самодіяльності, вечорів відпочинку дітей і молоді тощо.

Основний акцент зроблено на фахове навчання сільських культурно-освітніх працівників. Проведено семінари клубних працівників району: «Сучасні підходи до патріотичного виховання молоді у клубних закладах району» (на базі будинку культури с. Ганичі), «Історико-культурна спадщина та роль туристсько-екскурсійних можливостей Тячівщини у формуванні гармонійно розвиненої особистості» (на базі районного будинку культури), для керівників художньої самодіяльності «Основні завдання та розвиток аматорського мистецтва в клубних закладах. Організація роботи аматорських колективів» та ніші.

Оформлено тематичні полички: «З досвіду роботи», «Туристичними стежками рідного краю», «Літературна Тячівщина», «Наші напрацювання для вас». Поповнився новими експонатами куток старовинних речей та одягу «І світ не впізнаєш, не знаючи історію свого краю», виготовлено з метою покращення роботи клубних закладів черговий стенд «Робота клубних закладів району», на якому продемонстровано кращі зразки планів і звітів клубних установ, їх рейтинг за пророблений місяць, вітання з ювілеями, платні послуги тощо.

У липні цього року напередодні Дня етнографа в історико-краєзнавчому народному музеї «Сріберна земля» імені Василя Тегзи відбувся семінар-практикум клубних і музейних працівників «Організація роботи закладів культури на сучасному етапі. Шляхи підвищення ефективності роботи музеїв», показове заняття школи-лабораторії з фольклору: «Автентичний фольклор як основа народних обрядів та звичаїв».

Протягом двох років розроблено й надіслано в клубні заклади району 24 сценарні розробки на різну тематику, 12 методичних розробок: із узагальнення досвіду «Майстри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Тячівщини», «Самобутні перлини народної творчості Тячівщини», «Альманах культурно-мистецьких заходів Тячівщини» тощо.

Робота районного будинку культури та методичного центру висвітлювалася у місцевій газеті «Тячів», районній – «Дружба», а також на сайті Тячівського райдержадміністрації та інших районних і обласних Інтернет-ресурсах.

Ужгородський районний будинок культури та організаційно-методичний центр народної творчості і культурно-освітньої роботи відділу культури райдержадміністрації (третє місце) організовують і проводять низку культурно-мистецьких акцій, здійснюють організаційно-методичне керівництво діяльністю клубних установ району, надають методичну і практичну допомогу в освоєнні нових форм і методів роботи, вивчають й узагальнюють передовий досвід.

Ними проведені обласні та районні свята, фестивалі, фестивалі-конкурси: обласне свято «Словацький бетлегем», перший районний етап Всеукраїнського конкурсу-фестивалю «Таланти багатодітної родини», районне свято «Серце на долонях людям подаруй», на якому нагороджували кращих працівників культури району, обласний конкурс словацької народної пісні «Золотий соловей», обласний конкурс українського художнього слова імені Івана Ірлявського «Моя весна», районний фестиваль хореографічного мистецтва «Кришталевий черевичок», присвячений Міжнародному дню захисту дітей, районний фестиваль «Добронська папріка» та інші.

Пройшли низка культурно-масових заходів: тематичні вечори, вечори-вогники до Міжнародного дня жінок, до Дня Матері, святкування з нагоди визволення Закарпаття від німецько-нацистських загарбників, святкові концерти, розважальні програми, театралізовані свята до Днів Соборності, Святого Валентина, молоді, Конституції України, державного прапора, Незалежності України та багато інших.

Рівень матеріально-технічної бази непоганий: зроблено поточний ремонт, виділено кошти на сценічні костюми народному вокальному ансамблю «Ужанка» районного будинку культури.

 Організаційно-методичним центром оформлено нове унаочнення: фотоальбоми про роботу колективів художньої самодіяльності та проведення масових заходів клубних установ району; стенди: карта-схема закладів культури і мистецтва, річний святковий календар, «Наші творчі будні», «Інформатор», «Писанкова поезія», куток із фольклору , є фото-відеотека тощо.

Приділяється належна увага розвитку культури села. Протягом двох останніх років проводилися семінари, творчі лабораторії, майстер-класи: семінари «Створення умов для творчого, інтелектуального й фізичного розвитку дітей і молоді, їх духовного й морального зростання», «Робота з різними категоріями населення. Форми і методи роботи», «Основні етапи роботи над сценарієм видовищно-театралізованих свят», майстер-клас «Народні танці Закарпаття» тощо; розроблено методичні рекомендації: «Підготовка та проведення масових заходів з нагоди відзначення 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка» (2014), «З підготовки та проведення народно-релігійних свят і обрядів», «Організація дитячого дозвілля» тощо; з досвіду роботи народного вокального ансамблю «Ужанка», роботу будинку культури с. Сторожниця з різними категоріями населення та майстрами народної творчості, народного фольклорного колективу «Ґаздині» будинку культури с.Пацканьово, народного хореографічного ансамблю народного танцю «Ритм» будинку культури с. Есень тощо; сценарії: «Новий рік у казці» – дитяча новорічна програма, «Квітуй у пісні й добрих справах, чарівна молодість моя» – до Дня молоді, «З Днем народження, Україно!» – святкування Дня Незалежності України тощо.

Колективи району підтримують дружні зв’язки з колективами Угорщини, Словаччини, Румунії, Сербії, щороку обмінюються творчими концертами.

Усі культурно-мистецькі акції висвітлюються в засобах масової інформації: районній газеті «Вісті Ужгородщини» на українській та угорській мовах, «Карпаті ігоз со», «Новини Закарпаття», «Ужгород», Закарпатській обласній телерадіокомпанії телеканал «Тиса – 1», «М – студіо», Інтернет-ресурсах.

Рахівський районний будинок культури і методичний кабінет (третє місце) беруть участь в організації та проведенні культурно-мистецьких заходах, які проводяться в місті та населених пунктах району. Сприяють розвитку творчості народних умільців, організовують навчання культурно-освітніх працівників, узагальнюють та поширюють досвід роботи кращих клубних працівників району, забезпечують участь провідних аматорських колективів і окремих виконавців у обласних, регіональних культурно-мистецьких заходах, розробляють і розповсюджують інформаційно-методичні матеріали, примірні репертуари для колективів художньої самодіяльності за жанрами, організовують виставки робіт майстрів декоративно-прикладного мистецтва.

Ними розроблено і розповсюджено методично-інструктивний лист із національно-патріотичної пропаганди, сценарії тематичних вечорів: «І свободи вітер вирвався на волю», «Герої не вмирають» (до увіковічнення пам’яті Небесної Сотні) та інші.

Також проводилися практичні консультації з новопризначеними працівниками клубних закладів. Тісно співпрацюють із районними національно-культурними товариствами, зокрема: товариством «Гуцульщина»,

українсько-угорським товариством культури і мистецтва, соціально-культурним товариством «Меланія», жіночим громадсько-культурно-просвітницьким товариством «Бахталі Лума». Разом із ними беруть активну участь в організації і проведенні щорічних свят румунської культури «Мерцішор» та угорської «Селфісо».

Методичним кабінетом проводяться семінари, семінари-практикуми, семінари-наради, майстер-класи, творчі лабораторії тощо: семінар «Роль і завдання клубних закладів із національно-патріотичного виховання» (на базі районного будинку культури), семінар-нараду за підсумками роботи закладів культури за 2014 рік і завдання на 2015 рік тощо.

Особлива увага приділяється проведенню майстер-класів за напрямками роботи колективів художньої самодіяльності та майстрів декоративно-прикладного мистецтва.

У методичному кабінеті оформлено стенди: «Кращі працівники району», «Джерела талантів», «Художня самодіяльність Рахівщини» та ніші.

  Організовано та проведено фестивалі: районний фольклорний фестиваль «Ой радуйся, земле», обласний фестиваль-ярмарок «Гуцульська бриндзя».

Культурно-освітня робота району висвітлюється в районній газеті «Зоря Рахівщини», Інтернет-ресурсах.

Виноградівський районний методичний центр відділу культури Виноградівської райдержадміністрації (третє місце), який у своїй діяльності використовує всі форми і методи клубної справи для впровадження нових форм і методів роботи культурно-освітньої роботи, організації дозвілля в закладах культури клубного типу.

Головна мета його діяльності – вивчення та координація процесів культурного розвитку району, досвіду збереження і розвитку народної творчості, аматорського мистецтва, співробітництво з іншими суб’єктами культурної діяльності.

 Робота районного методичного центру за період з 2014–2015 років була спрямована на удосконалення функціонування діючої мережі закладів культури, зміцнення їх матеріально-технічної бази, популяризацію і примноження культурних цінностей, задоволення культурних та духовних потреб населення, підтримку талановитої молоді, зміцнення та розширення міжнародних культурно-мистецьких зв’язків, надання методичної та практичної допомоги клубним закладам району. Важливим напрямком роботи методичного центру є патріотичне виховання молоді.

Методичний центр забезпечений необхідною оргтехнікою, має доступ до всесвітньо інформаційної мережі (Інтернет), ксерокс, чотири комп’ютери, апаратуру для озвучення тощо.

Методисти постійно працюють над підвищенням рівня кваліфікації та займаються самоосвітою.

Для підготовки та проведення державних, календарних і традиційних свят ними розроблено понад півсотні сценаріїв різних за тематикою масових заходів.

Систематично ведеться робота із удосконалення роботи гуртків художньої самодіяльності, любительських об’єднань, клубів за інтересами.

У районі 10 колективів носять звання «народний» і три колективи – «зразковий».

Надається методична допомога керівникам аматорських колективів із формування репертуару та їх участі в державних, календарних, традиційних святах. Розробляється методична література, репертуарні збірники, буклети, фото-, відеоматеріали та інша продукція про діяльність установ галузі культури, що знаходяться на території району. Протягом двох років узагальнено досвід роботи народних та зразкових аматорських колективів: «Хай щастя і талант ніколи не залишають нас!» – про зразковий дитячий ляльковий театр Виноградівського міського будинку культури; «З піснею життям» – самодіяльний народний хоровий колектив працівників культури та любителів хорового співу Виноградівського міського будинку культури, «Народна пісня лунає над світом» – фольклорний ансамбль «Оноцькі ластівочки» будинку культури с. Онок; любительських об’єднань та клубів за інтересами будинків культури району тощо.

Також у своїй роботі колектив методичного центру відділу культури орієнтується на тісний зв’язок із трудовими колективами міста, враховуючи творчі потреби людей. Підтвердженням цього є святкові концерти до професійних свят: Дня медичного працівника, прикордонника, енергетика, працівників сільського господарства тощо.

Систематично проводяться зустрічі з творчими, багатодітними сім’ями, вшанування родин, організовуються різдвяні, пасхальні концерти.

З метою виховання і всебічного розвитку дітей, їх уявлень про сім’ю, історію і традиції методистами розроблено і поширено методичні рекомендації в клубних закладах району: родинних свят «Завітаймо до добрих людей», «Збираємо воєдино свою родину», конкурсів сімей-ерудитів «Від роду – до народу», «Традиції моєї сім’ї», «Тато, мама і я – дружна сім’я» тощо.

Для відродження духовності українського народу постійно поновлюються матеріали зі збирання, збереження та відтворення народних обрядів, традицій, звичаїв. Фольклорні колективи беруть участь в усіх масових заходах району та є учасниками обласних фольклорних фестивалів і конкурсів: «Вертеп», «На Синевир трембіти кличуть», «Гуцульська ріпа», «Червена ружа».

Практика підтверджує принцип ефективної співпраці територіальної громади, культурно-національних товариств, громадських творчих об’єднань із працівниками закладів культури позитивно впливає на культурно-освітню роботу, дає можливість оптимально використовувати ресурсне забезпечення при постійному дефіциті бюджетних коштів, а в цілому зберегти мережу клубних закладів.

Разом із товариствами угорської культури беруть активну участь у проведенні місцевих, районних та обласних свят (обласне свято угорського народного мистецтва, Міжнародний дитячий мистецький табір, Закарпатський історичний юрта-табір, зустрічі із сучасними угорськими письменниками і поетами тощо); ромів «Романо Дром» і «Бахталі Ромні» проводять активну роботу із дітьми-ромами: працюють дитячий танцювальний колектив та художнього слова.

Із творчим громадським об’єднанням «Мистецька Угоча» підготовлено і проведено 28 масових заходів (Дні села, тематичні концерти, присвячені державним календарним та традиційним святам, звітні концерти колективів художньої самодіяльності).

Методичним центром проводяться семінари-практикуми для працівників клубних закладів району, на які запрошуються спеціалісти по різним напрямкам, голови сільських, селищних рад. Проводяться районні наради клубних працівників.

Основна увага приділялась навчанню кадрів клубних працівників, керівників художньої самодіяльності. У 2015 році проведено п’ять семінарів на теми: «Стан розвитку та шляхи удосконалення роботи з відродження і примноження в районі народних традицій, звичаїв та обрядів», «Специфіка постановочної роботи в аматорському театральному колективі та роль керівника в цьому процесі», «Робота керівника клубного закладу з морально-правового виховання населення», «Стан готовності закладів культури до роботи в осінньо-зимовий період». Також на базі будинку культури с. Хижа проведено районний семінар «Про перспективу розвитку клубних закладів у сучасних умовах» за участю сільського голови та учасників народного хорового колективу міського будинку культури.

Усі культурно-мистецькі заходи висвітлюються на сторінках районної газети «Новини Виноградівщини» (дубляж на угорській мові), обласних – «Карпаті ігоз со», «Карпатінфо», «Карпатолйо», «Карпатолйої модьор кроніко», у передачах місцевого телебачення «Виноградів – ТРК», Інтернет-ресурсах.

Відзначені подяками методичний кабінет Великоберезнянського районного будинку культури, методична служба Міжгірського районного будинку культури, методичний кабінет Перечинського районного будинку культури.

Методичний кабінет Великоберезнянського районного будинку культури є центром для надання фахової допомоги та підвищення кваліфікації працівників культури. Його робота спрямована на розвиток аматорського мистецтва, покращення роботи гуртків та колективів художньої самодіяльності, розвиток дитячих художніх колективів, образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва.

Під час проведення методистами нарад, семінарів-нарад було надано методичні рекомендації з питань: підготовки та проведення показових масових заходів, оформлення експозицій виставок, кімнат куточків старовини тощо. Ними розроблено та надіслано у клубні заклади низку сценаріїв для проведення показових масових заходів: до Дня Конституції України, Дня Соборності України, з нагоди відзначення 200-ї річниці від дня народження Великого Кобзаря та інші. Організовують художні колективи та майстрів народної творчості до участі у районних та обласних фестивалях.

Проведено низку мистецьких акцій: поминальну акцію до Дня гідності та свободи в Україні «Героям Слава!», тематичний захід «Єдина і неподільна Україна» з нагоди святкування Дня Соборності України, мітинг із нагоди вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні, поетична година, присвячена творчості Т.Шевченка, тематичний захід «Одна родина у двох війнах» із нагоди відзначення Дня пам’яті та примирення тощо. Проводилась і конкурсно-розважальна програма «Подаруємо дітям посмішку» до Міжнародного Дня захисту дітей.

Методисти розробили низку методичних матеріалів: методична розробка «Драматургія театралізованих видовищ. Етапи роботи над сценарієм», методичні рекомендації на допомогу керівникам колективів художнього читання, «Організація вечорів відпочинку» та інші. Узагальнено досвід роботи народного фольклорного колективу «Музики».

Працівники методичного кабінету 16 серпня взяли активну участь в організації та проведенні V обласного фестивалю лемківського народного мистецтва «Лемківська ватра», що проходив у с.Кострино.

Висвітлюється культурне життя району в районних, обласних засобах масової інформації, на сайті Великоберезнянської райдержадміністрації, Інтернет-ресурсах.

 Робота методичної служби Міжгірського районного будинку культури була спрямована на: створення сприятливих умов для реалізації творчого потенціалу громади, підвищення якості надання культурно-освітніх послуг населенню; покращення роботи клубних установ культури з проведення цікавого і змістовного дозвілля різних категорій населення та пошуку сучасних форм роботи; задоволення духовних, національно-культурних потреб, відродження старовинних традицій, свят, обрядів рідного краю, традиційних художніх ремесел та декоративно-прикладного мистецтва; розвиток самодіяльної народної творчості, клубів за інтересами та любительських об’єднань, підвищення художнього рівня репертуару і виконавської майстерності; запровадження нових форм і методів господарювання у сфері культурно-дозвіллєвої діяльності; проведення в селах району свят та оглядів-конкурсів з усіх жанрів народної творчості в установах культури.

 Методисти надають методичну та практичну допомогу клубним установам на місцях. Розробляють методичні поради-рекомендації, сценарії до різних масових заходів і розповсюджують клубним закладам, проводять соціологічні дослідження, узагальнюють кращий досвід роботи. Щорічно проводяться районні огляди-конкурси народної творчості, святкові масові заходи та виставки народної творчості.

Вони також є учасниками художньої самодіяльності районного будинку культури беруть участь у новорічних щедрівках, вертепних дійствах та різних районних та обласних масових заходах.

Методична служба взаємодіє з установами та організаціями, інспекцією у справах неповнолітніх, відділом райдержадміністрації у справах молоді та спорту, навчальними закладами, місцевою газетою «Верховина».

З різними категоріями населення проводилися масові заходи: новорічні свята, вертепні дійства, святковий концерт, присвячений Дню Соборності України «З думою про долю України!», тематичні вечори, інформаційні години, бесіди до Дня пам’яті загиблих під Крутами, мітинг-реквієм до річниці Небесної Сотні «Вічна пам’ять і слава героям Небесної Сотні», конкурс читців, святкові урочистості з нагоди вшанування учасників бойових дій на території інших держав та Афганістану «Пам’ятайте, друзі, цих людей довіку», тематичний вечір-концерт «Ми жінку-матір славимо в віках» та інші.

Брали активну участь в організації і проведенні обласного фольклорно-туристичного фестивалю «На Синевир трембіти кличуть».

Сфера культури працює в тісному контакті з сільськими та селищними радами, громадськими організаціями та підприємствами. У культурному житті району йде постійно творчий пошук. Підтвердженням цього є участь колективів художньої самодіяльності в усіх масових заходах.

Працівники методичної служби виробили певну систему навчання кадрів клубних працівників та нагромадили позитивний досвід методичної та практичної роботи з сільськими закладами культури, Вони забезпечують працівників клубних установ необхідними методичними матеріалами: методичними рекомендаціями «Методика організації дозвілля різних вікових груп населення»; до Новорічних свят: «Новорічні  ігри, вікторини, загадки», «Традиції та обряди Новорічних та Різдвяних свят»; із організації культурно-дозвіллєвої діяльності для юнацтва та молоді: «З музикою в серці», «Основні форми масової культурно-дозвіллєвої діяльності з дітьми та підлітками», «Ігрова діяльність у культурно-дозвіллєвій сфері»; організація відпочинку в клубних закладах з людьми похилого віку «Серце забуте обігріте добром» та інші. Розроблено і розповсюджено низку сценаріїв тематичних вечорів, театралізованих свят, планів-сценаріїв урочистих вечорів, присвячених знаменним подіям і датам.

Основною роботою працівників Перечинського районного методичного кабінету є співпраця з сільськими закладами культури, надання їм методичної допомоги з питань ведення документації, плануванні роботи, розробці сценаріїв масових заходів, підборі музичного матеріалу для проведення масових заходів, а також для керівників гуртків художньої самодіяльності, пошуках фонограм для вокалістів та вокальних колективів, проведенні масових заходів, оформленні наочної агітації.

При районному будинку культури систематично працюють п’ять колективів, із них три мають звання народний, один – зразковий.

Методистами протягом двох років проводилися семінари, семінари-наради з працівниками сільських клубних установ: «Організація змістовного дозвілля. Ігрові форми в роботі клубного закладу», «Організація роботи з майстрами декоративно-прикладного мистецтва» тощо. Розроблені і розповсюджені методичні розробки: «Робота над постановкою голосового апарату», «Прийоми формування вокально-технічних умінь високих жіночих голосів», «Навчально-виховна робота в аматорському хореографічному колективі», «Основні документи: планування, облік та звітність у клубному закладі» та багато інших.

У методичному кабінеті районного будинку культури зібрано цікаві матеріали з досвіду роботи клубів району.

Він має багатий досвід співпраці з громадськими, благодійними, релігійними організаціями: благодійним фондом «Опіка», Православною громадою Свято-Миколаївського храму Мукачівської єпархії тощо.

Робота районного будинку культури та методичного кабінету постійно висвітлюється в засобах масової інформації району та області: районній газеті «Народне слово», міському виданні «Перечинська тема», на сайті Перечинської районної державної адміністрації.

Ганна ДРОГАЛЬЧУК,
 директор Обласного організаційно-методичного центру культури

Людмила ВЕКЛЮК,
завідувач відділу інновацій та соціально-культурних програм,
технологій і культурно-дозвіллєвої діяльності
Обласного організаційно-методичного центру культури

Переглядів: 2589 | Додав: oomckuzh | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури