Головна » 2015 » Січень » 11 » Підсумки обласного огляду-конкурсу сільських клубних закладів Закарпатської області у 2014 році
22:04
Підсумки обласного огляду-конкурсу сільських клубних закладів Закарпатської області у 2014 році

Згідно з наказами Міністерства культури і туризму України від 10.11.2009 року № 50, управління культури Закарпатської обласної державної адміністрації від 12.02.2014 року № 01-05/16, планом роботи Обласного організаційно-методичного центру культури з метою вивчення стану місцевих культурних ресурсів, зміцнення матеріально-технічної бази клубних закладів у сільській місцевості, вирішення проблем їх фінансування, удосконалення та активізації діяльності, пошуку нових  форм і методів культурного обслуговування сільського населення, привернення уваги державних органів влади до проблем культури села, підвищення рівня кадрового забезпечення, створення належних умов для розвитку усіх видів і жанрів аматорського мистецтва, традиційної народної культури, творчих об’єднань та клубів за інтересами проводився обласний огляд-конкурс сільських клубних закладів.

Цьогорічний огляд-конкурс ставив перед собою такі завдання: поширення кращого досвіду роботи клубних закладів у сільській місцевості, залучення різновікових груп населення, підвищення художнього рівня аматорських колективів, піднесення престижу клубних працівників, сприяння в реалізації нових культурно-мистецьких проектів, спрямованих на духовне відродження села  з урахуванням традицій, звичаїв, обрядів, самобутності та особистостей територіальної громади.

Огляд-конкурс проводиться раз на два роки  у  два етапи:

Перший  етап  – районний (з 1  лютого  до 1 жовтня 2014 року). У ньому взяло участь 444 сільських клубних закладів області. Згідно з наказами  відділів культури райдержадміністрацій були створені оргкомітети, які шляхом голосування визначали кращі будинки культури та клуби району.

Другий етап – обласний (до  1 листопада 2014 року). У ньому взяли участь 41 сільський клубний заклад (25 будинків культури та 16 клубів). Члени оргкомітету обласного огляду-конкурсу ознайомилися з роботою кращих сільських закладів культури – переможців  першого етапу – і зафіксували  на відеоносії.

У відповідності до Положення «Про обласний огляд-конкурс сільських клубних закладів» методистами районів підготовлена вся необхідна документація про роботу сільських закладів культури за два роки за напрямками діяльності, а саме: матеріально-технічна база клубних закладів; кадрове забезпечення; організація культурно-дозвіллєвої роботи; впровадження нових культурно-творчих ініціатив, господарської діяльності; розвиток усіх видів і жанрів аматорського мистецтва, традиційної культури, української обрядовості, народних промислів та ремесел; реалізація найцікавіших творчих проектів; взаємодія із навчальними та позашкільними закладами; співпраця з громадськими організаціями, національно-культурними товариствами; залучення додаткових (позабюджетних) коштів для забезпечення діяльності клубних закладів; висвітлення практики і досвіду роботи в засобах масової інформації.

Членами обласного оргкомітету вивчена співпраця клубних закладів із представниками місцевих органів влади, профспілок та фахівцями райвідділів культури.

Для переможців другого етапу обласного огляду-конкурсу визначаються: одне перше місце, два других і три третіх, а також ряд заохочувальних премій, призів та інших відзнак.

Найкраще себе показали клубні установи таких районів, як  Великоберезнянський, Виноградівський, Міжгірський, Мукачівський, Перечинський, Тячівський, Ужгородський, Хустський, які на професійному рівні продемонстрували свою роботу як при проведенні першого, так і другого етапів обласного огляду-конкурсу.

 

У районах переможцями першого етапу обласного огляду-конкурсу сільських клубних закладів стали:

Берегівський район

І місце – клуб села Геча (завідувач Віола Сотмарі).

ІІ місце – клуб села Оросі (завідувач Еріка Міговк).

ІІІ місце – будинок культури села Гать (директор Валентина Гутич).

Великоберезнянський район

І місце – будинок культури села Волосянка (директор Світлана Дзяма).

ІІ місце – клуб села Верховина Бистра (завідувач Василина Федич).

ІІІ місце – клуб села Забрідь (завідувач Уляна Поляк).

Виноградівський район

І місце – будинок культури села Веряця (директор Василь Тарнай).

ІІ місце – будинок культури села Підвиноградів (директор Іван Рабовський).

ІІІ місце – будинок культури села Великі Ком’яти (директор Ганна Кобаль).

Воловецький район

І місце – будинок культури смт Жденієво (директор Михайло Русин).

ІІ місце – будинок культури села Верхні Ворота (директор Лариса Канайло).

ІІІ місце – будинок культури села Завадка (директор Марія Півкач).

Іршавський район

І місце – будинок культури села Приборжавське (директор Ганна Батьо);

будинок культури «Шахтар» села Ільниця (директор Наталія Варваринець).

ІІ місце – будинок культури села Довге (в.о.директора Олена Кукла);

будинок культури села Великий Раковець (директор Марія Вашкеба).

ІІІ місце – клуб села Вільхівка (завідувач Марія Онисько);

клуб села Загаття (завідувач Ірина Іванчо).

Міжгірський район

І місце – клуб села Присліп (завідувач Іван Головко).

ІІ місце – клуб села Колочава-Мерешор (завідувач Іван Штаєр).

ІІІ місце – клуб села Річка (завідувач Марія Больбан).

Мукачівський район

І місце – будинок культури села Зубівка (директор Наталія Ковач).

ІІ місце – будинок культури села Бобовище (директор Лілія Немеш).

ІІІ місце – будинок культури села Дерцен (директор Валерія Королович).

Перечинський район

І місце – клуб села Вільшинки (завідувач Ірина Ходанич).

ІІ місце – клуб села Тур’я-Бистра (завідувач Сергій Діянич).

ІІІ місце – клуб села Тур’ї-Ремети (завідувач Оксана Роля).

Рахівський район

І місце – будинок культури села Верхнє Водяне (директор Ганна Пукман).

ІІ місце – будинок культури села Водиця (директор Марія Поп).

ІІІ  місце – клуб села Розтоки (завідувач Марія Фільтюк).

Свалявський район

І місце – будинок культури села Родниківка (директор Ольга Матушак).

ІІ місце – будинок культури села Дусино (директор Марія Поцко).

Тячівський район

І місце – будинок культури села Грушово (директор Олена Жмурко).

ІІ місце – будинок культури села Лопухово (директор Василина Джуган).

ІІІ місце – клуб села Уґля (завідувач Олена Немеш).

Ужгородський район

І місце – будинок культури села Сторожниця (директор Йосип Посипанка).

ІІ місце – клуб села Анталовці (завідувач Володимир Вербовські);

                будинок культури села Тийґлаш (директор Марія Ігнац).

ІІІ місце – клуб села Оріховиця (завідувач Світлана Когут).

Хустський район

І місце – будинок культури села Крайниково (директор Юрій Густей).

ІІ місце – будинок культури села Горінчово ( директор Наталія Кавка).

ІІІ місце – клуб села Вертеп (завідувач Марія Роман).

Важливу роль в організації і проведенні обласного огляду-конкурсу сільських клубних закладів відіграють методисти районних відділів та будинків культури. Ними складено графік виїздів працівників методичних центрів у клубні установи району для надання методичної та практичної допомоги на місцях, ознайомлення із практичною та організаційною діяльністю, матеріально-технічною базою кожного клубного закладу, співпрацею працівників культури із представниками місцевої влади, розроблено інструктивно-методичні листи, ескізи належного оформлення, низка сценаріїв і методичних порад для активізації культурно-дозвіллєвої та художньо-творчої роботи сільських будинків культури і клубів. На районних семінарах, виробничих нарадах демонструвалися практичні показові заходи, обмінювалися досвідом, інноваційними формами та методами роботи керівники клубних установ.

В установах, які зайняли призові місця на першому етапі обласного огляду-конкурсу сільських закладів культури, працівники добре обізнані з методикою проведення культурно-дозвіллєвої та художньо-творчої роботи, мають відповідний рівень авторитетності як серед інтелігенції села, так і серед людей різних вікових категорій, владних структур. Тут ведеться організаційно-дозвіллєва та  фольклорно-краєзнавча робота, приділяється увага розвитку самодіяльної народної творчості, любительських об’єднань та клубів за інтересами, зміцненню матеріально-технічної бази: поновлення сценічних костюмів, музичного, спортивного інвентаря тощо. Тісно співпрацюють із громадськими організаціями, освітніми, позашкільними закладами, національно-культурними товариствами, активно залучаються додаткові (позабюджетні) кошти для забезпечення діяльності клубних закладів.

Планова, облікова, нормативна документація ведеться згідно вимог.

У закладах культури оформлені стенди, на яких представлено державну символіку, світлини відомих людей села, самодіяльних художніх колективів,  їхню участь у фестивалях, святах та конкурсах, а також створені постійно діючі кутки з історії села, побуту, виставки робіт майстрів декоративно-прикладного мистецтва.

За останні два роки клубні установи збагатили свою творчу, культурно-масову та дозвіллєву діяльність. Змістовно проводяться мистецькі акції: тематичні вечори, концерти, театралізовані свята, дні краєзнавства, а також спортивно-масові та розважально-ігрові  заходи для різних категорій населення.

Позитивним явищем у розвитку діяльності закладів культури є створення краєзнавчих та народознавчих музеїв-кімнат, де представлено народний одяг, декоративно-ужиткові речі, записи місцевого фольклору (обряди, свята, звичаї), народного музичного жанру тощо.

У багатьох клубних закладах є тенісні та більярдні столи, шашки, шахи та інше.

Звичайно, як і в кожній галузі, тут є свої проблеми – це недостатність фінансування закладів культури; відсутність технічного обладнання; животіння клубів, розташованих у малих населених пунктах; знецінення ролі клубного працівника з боку владних структур, держави.

Аналізуючи матеріально-технічну базу переможців першого етапу обласного огляду-конкурсу сільських закладів культури, оргкомітет дійшов  висновку, що краща вона у клубних установах сіл Веряця (Виноградівський район), Геча (Берегівський район), Ільниця, Вільхівка (Іршавський район), Присліп (Міжгірський район), Зубівка, Бобовище (Мукачівський район), Тур’ї-Ремети (Перечинський район), Верхнє Водяне (Рахівський район), Родниківка (Свалявський район), Грушово (Тячівський район), Сторожниця (Ужгородський район), Крайниково (Хустський район).

Досвід кращих сільських клубних закладів висвітлювався у засобах масової інформації та журналі «Культурологічні джерела» Обласного організаційно-методичного центру культури.

Хочеться детальніше описати роботу клубних установ, які зайняли призові місця на обласному огляді-конкурсі сільських закладів культури.  

Високо оцінена членами обласного оргкомітету робота будинку культури села Веряця Виноградівського району (директор Василь Тарнай). Споруда введена в експлуатацію у 1956 році. За два останні роки проведений капітальний ремонт будівлі, зроблена огорожа навколо прибудинкової території.

Активно працюють дев’ять клубних формувань: драматичний, естрадного співу, вокальний, художнього читання, танцювальний гуртки, любительські об’єднання «Краяночка», «Благовіст», «Вечірнє світло».

Директор установи Василь Тарнай – людина активна і талановита. Він не тільки володіє чудовим голосом, а й здібністю творити музику.

Разом із учасниками художньої самодіяльності неодноразово брав участь у місцевих, районних, обласних культурно-масових заходах, фестивалях, конкурсах. Василь Іванович та колективи будинку культури нагороджені дипломами, грамотами, подяками.

Згідно з вимогами ведеться вся необхідна документація, цікаве унаочнення. Робота закладу культури висвітлена на стендах «Будні і свята будинку культури села Веряця», «Наші переможці», «Ми – майбутнє країни», виставки робіт місцевих майстрів, дитячих малюнків тощо. Естетично оформлені не тільки стенди, а й матеріали з різних напрямків роботи.

Постійно діючий і краєзнавчий музей, який за відсутності для цього приміщень у будинку культури, знаходиться при школі, де робота проводиться будинком культури спільно зі школою.

Треба віддати належне сільській раді, яка забезпечила заклад матеріально-технічною базою.  Є музичні інструменти: баян, гітари, синтезатор, акордеон, підсилювальна та освітлювальна апаратура, кінопроектор, телевізор, відеомагнітофон тощо. Така база допомагає закладу культури вести роботу на високому сучасному рівні.

Багато уваги приділяє клубний заклад роботі з дітьми та підлітками. Разом із освітянами організовують ряд культурно-масових заходів, які сприяють моральному, патріотичному та фізичному вихованню підростаючого покоління. Це дитячі ранки, конкурсно-розважальні вечори, спортивні змагання, туристичні походи, вікторини, конкурси тощо.

Заслуговує на увагу і дитяче любительське об’єднання «Благовіст», де його члени доглядають занедбані могили афганців, чорнобильців, учасників Другої світової війни, допомагають пристарілим жителям, інвалідам та ветеранам села по господарству, організовують і проводять для них тематичні вечори, благодійні акції. На свята, приурочені Дню Перемоги у Великій Вітчизняній війні, визволенню села від німецьких загарбників, учасники об’єднання ходять по домівках, виступають із привітаннями та роздають подарунки від спонсорів.

Проводиться робота  із молоддю, людьми похилого віку та з обмеженими фізичними можливостями. Це тематичні вечори («Ми пам’ятаємо», «А мати, то вічні Покрова, укриє останнім листком»), вечори-зустрічі, конкурсно-розважальні вечори до Дня Валентина, Міжнародного дня жінок тощо. Працює і дискотека «Мрія», де залежно від тематики, проводяться різні цікаві ігри, вікторини, конкурси та інше.

Цього року на базі будинку культури проведений районний семінар для директорів та завідувачів клубних закладів, керівників драматичних гуртків, колективів, де обговорювалися різні  наболілі питання, обмінювалися досвідом, а також насолоджувалися віршами жительки села Веряця Марії Тарнай.

Нині працівники будинку культури організували зйомки документального фільму, присвяченого пам’яті стрільців-односельців «Тих днів не змовкне слава».

Найцікавіші мистецькі заходи висвітлюються у районних засобах масової інформації.

Відчутна тенденція росту й у роботі будинку культури села Сторожниця Ужгородського району  (директор Йосип Посипанка).

На сьогоднішній день тут працюють 12 клубних формувань: гуртки, любительські об’єднання,  хореографічні колективи  «Йовряночка» і «Наша файта»  та народний чоловічий вокальний ансамбль «Бетяри». Усі колективи беруть активну участь не тільки у сільських масових заходах, а й у районних, обласних, міжнародних святах та фестивалях.

Ведеться активна співпраця із багатьма громадськими організаціями: благодійною організацією «Турбота в дії» (м.Львів, Україна), Товариством друзів дітей із дитячих будинків «Посмішка як подарунок» (м.Кошице, Словаччина), Закарпатським регіональним центром соціально-трудової реабілітації та професійної орієнтації «Вибір». Вони разом реалізовують різні проекти, які, в основному, націлені на дитячу аудиторію та проводять спільні масові заходи. Наприклад, у 2013–2014 роках був реалізований і мав великий успіх пілотний проект «Догляд та посмішка у співпраці», який проходив у Словаччині та Україні. Волонтери для дітей із дитячих будинків сімейного та інтернатного типу проводили різні ігри, спортивні змагання, які сприяли розвитку креативних здібностей, набуттю нових навиків, тощо.

Будинок культури був введений в експлуатацію у 1966 році. У 2012 році розпочався капітальний ремонт будівлі і нині він уже на завершальному етапі, що важливо у такий складний для країни час.

У 2013 році на прилеглій до будинку культури території був зведений чудовий дитячий майданчик силами меценатів, односельців  та сільської ради.

Із позитивної сторони показав себе і будинок культури села Крайниково Хустського району (директор Юрій Густей).

Будівля була здана в експлуатацію у 1964 році.

Протягом двох останніх років був проведено капітальний ремонт установи, після якого будинок культури набув відповідного естетичного вигляду. Створено комфортні умови для культурного обслуговування та змістовного відпочинку жителів села. Покращена і матеріально-технічна база.

Співпраця органів місцевого самоврядування із закладом культури дала  можливість активно, з ентузіазмом і на сучасному рівні втілювати в життя інноваційні форми та методи роботи.

При закладі культури працюють десять клубних формувань: гуртки, любительські об’єднання, клуби за інтересами, вокальний ансамбль «Крайниківчанка», троїсті музики.

Чимала увага приділяється роботі з дітьми, підлітками та молоддю. Для цього використовуються різноманітні форми роботи, зокрема, молодіжні дискотеки, інтелектуальні ігри, новорічні вечори, щедрівки, дитячі ранки тощо. 

Але тут не забувають і про людей похилого віку та людей із обмеженими фізичними можливостями. Для них проводяться тематичні, ювілейні вечори, вечори вшанування, вечори-портрети, вечори-зустрічі тощо.

На базі будинку культури у червні цього року проведено районний виїзний семінар працівників клубних закладів. Учасники семінару мали змогу ознайомитись із роботою установи, співпрацею з навчальними закладами та владними структурами, які знаходяться на території села, переглянути виставку робіт народних умільців села, книжковою виставкою та дитячими малюнками конкурсу «Щастя і миру дітям планети».

При установі діє музейна кімната, де представлені вироби майстринь села, починаючи з ХІХ століття і до нашого часу. Тут можна побачити вбрання, яке одягали місцеві жителі протягом майже двох століть.

Мальовниче село Зубівка – одне із сіл Мукачівщини, де завдяки працівникам будинку культури (директор Наталія Ковач) зберігаються та збагачуються перлини народної творчості: духовні традиції, звичаї, обряди тощо. На сцені щороку з’являються свіжі постановки сільських вечорниць, «пряхів», «свальби», організовуються зустрічі зі старожилами та краєзнавцями села.

Будівля введена в експлуатацію у 1956 році.

При закладі культури стабільно працюють дев’ять клубних формувань: два вокальні ансамблі (дитячий і дорослий), драматичний, клуб за інтересами «Умілі руки», любительське об’єднання «Надвечір’я» та інші.

Багато цікавого унаочнення: стенди «Із історії села», «Наша гордість» тощо, естетично оформлений фотоальбом, надані цікаві фото- та відеоматеріали на диску.

На основі запитів та інтересів жителів села використовуються інноваційні форми роботи, організовуються проведення календарних і професійних свят. Важливо, що в переліку і заходи для різних вікових категорій та людей із обмеженими фізичними можливостями: вечори відпочинку для людей похилого віку «Кому за…», виставка робіт любительського об’єднання «Умілі руки», дитячий ранок до Дня захисту дітей «Голуб миру», спортивно-розважальна програма для молоді та інші.  Уперше цього року було запроваджено у селі районний фестиваль обрядово-звичаєвих дійств, у якому беруть участь  фольклорні колективи Мукачівщини. Традиційним стало проведення районного фестивалю «Ходімо разом у Віфлеєм» з участю вертепних та колядницьких груп. Окрім цього, на базі клубу села Зубівка проводився і районний семінар працівників культури.

Заклад культури обслуговує також і населення сусіднього села Софія, оскільки у ньому він відсутній.

Тісна співпраця із громадськими організаціями: німецьким товариством «Відродження», Центром німецької культури «Паланок» у місті Мукачево.

Є потреба у покращенні матеріальної бази: забезпечити колективи художньої самодіяльності сценічними костюмами, музичною апаратурою тощо.

Що в установі вирує активне культурне життя, свідчать численні грамоти та нагороди.

Клуб села Вільшинки Перечинського району (завідувач Ірина Ходанич) – центр розвитку народної творчості, формування громадської думки, духовного розвитку, задоволення культурних потреб і активного відпочинку населення.

Заклад культури є пристосованим приміщенням із 1960 року.

У клубній установі постійно працюють сім клубних формувань: фольклорний колектив, гурток художнього слова, вокально-обрядовий, драматичний, два танцювальні колективи (дорослий і дитячий), ансамбль духовної пісні, любительське об’єднання «Умілі руки» та молодіжна дискотека «Юність».

У наявності вся необхідна документація, естетично оформлене унаочнення.

Активно ведеться робота з дітьми та підлітками. Для них організовуються та проводяться цікаві масові заходи: вечір до Дня захисту дітей «Ми – майбутнє», конкурсні та ігрові програми «Граймо разом»,  караоке на селі, розважально-конкурсні вечори, виставки дитячих малюнків, ранки, виставки робіт, виготовлених власноруч.

Майже жодне свято на місцевому та районному рівні не відбуваються без учасників художньої самодіяльності села. Робота клубу неодноразово відзначалася грамотами та подяками місцевого та районного керівництва.

Рівень матеріально-технічної бази бажає бути кращим, що допомогло б якісніше провадити культурно-мистецьку діяльність.

Протягом цього року було зроблено косметичний ремонт в установі.

Успішність роботи клубної установи досягаються завдяки тісній співпраці з бібліотекою-філією села, сільською радою та районним будинком культури.

Із позитивної сторони показав себе клуб села Присліп Міжгірського району (завідувач Іван Головко).

Будівля здана в експлуатацію у 1956 році.

За два останні роки проведена реконструкція споруди, на яку було виділено 227 тисяч гривень.

При клубі працюють сім клубних формувань: драматичний гурток, художнього слова, вокальний ансамбль, фольклорний дитячий колектив, троїсті музики та два любительські об’єднання «Умілі руки» і «Різьбяр». Вони є активними учасниками міських, районних та обласних культурно-масових заходів.

Йде тісна співпраця з освітніми установами та із сільською бібліотекою, спрямована на духовне відродження, естетичне виховання та задоволення культурних потреб підростаючого покоління.  Наприклад, дитячі ранки: «Рідна мати моя», конкурсно-розважальні програми «Друже, зумій свої здібності знайти сам», «Веселі та кмітливі», новорічні конкурси, вікторини, спортивні змагання тощо. Для молоді при клубі діє дискотека «Присліпчанка», де проводяться конкурсно-розважальні програми, ігри, вікторини, загадки тощо.

Також жителі села всіх категорій – активні учасники художньої самодіяльності та культурно-масових заходів на місцевому, районному рівні.

Любительські об’єднання «Умілі руки» і «Різьбяр» систематично організовують виставки, на яких мають можливість показати свої творчі вироби: вишивки, ткацтво, в’язання, різьбу по дереву.

Вироби із дерева користуються популярністю не тільки у районі та області, а й за її межами.

При клубному закладі оформлений куток, де експонуються народний одяг, ужиткові речі тощо.  

Завідувач клубу займається збором фольклору: коломийок, обрядів, звичаїв, історичних матеріалів про село. Вони увійшли до рукописних збірок  «Вечорниці», весільні обряди «Переспіви свашок», «Світанки»,  фрагмент обряду «Різання барвінку», «Історія виникнення села» та інше.

Згідно з вимогами ведеться планова та облікова документація, оформлене різножанрове тематичне й актуальне на сьогоднішній день унаочнення.

Деякі заклади культури, які були подані на другий етап обласного огляду-конкурсу сільських клубних установ, будуть нагороджені дипломами.

За результатами проведення обласного
огляду-конкурсу членами оргкомітету визнано кращими такі
сільські  клубні заклади:

І місце – будинок культури села Веряця Виноградівського району (директор Василь Тарнай).

ІІ місце – будинок культури села Крайниково Хустського району (директор Юрій Густей); будинок культури села Сторожниця Ужгородського району (директор Йосип Посипанка).

ІІІ місце – будинок культури села Зубівка Мукачівського району (директор Наталія Ковач); клуб села Вільшинки  Перечинського району (завідувач Ірина Ходанич); клуб села Присліп Міжгірського району (завідувач Іван Головко).

Дипломами обласного огляду-конкурсу
сільських клубних закладів нагороджені:

клуб села Геча Берегівського району (завідувач Віола Сотмарі);

будинок культури села Грушово Тячівського району (директор Олена Жмурко);

будинок культури села Волосянка Великоберезнянського району (директор Світлана Дзяма).

Ганна ДРОГАЛЬЧУК,
директор Обласного
організаційно-методичного центру культури,

Людмила ВЕКЛЮК,
завідувач відділу інновацій та соціально-культурних програм, технологій
та культурно-дозвіллєвої діяльності Обласного організаційно-методичного центру культури

Переглядів: 3376 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури