Головна » 2017 » Жовтень » 9 » Побачила світ поетична збірка Софії Сороки «Ми славимо, Господи, ім’я Твоє»
17:37
Побачила світ поетична збірка Софії Сороки «Ми славимо, Господи, ім’я Твоє»

Суспільна філософія народів і націй обумовлена історичними обставинами, за яких вона формується. В українців вона особлива і відображається в численних прислів’ях і приказках. Зокрема таких, як «Моя хата скраю, я нічого не знаю», «Якось воно буде. Ще ніколи не було так, щоб не було ніяк» та багато інших, що свідчать про пасивну життєву позицію. Переважна більшість людей піддається впливові життєвих обставин, підлаштовується під них. І тільки одиниці борються й здатні кардинально впливати як на історичні, так і на життєві обставини. Такі особистості творять історію, вони змінюють наш Світ… Саме до таких належить і відома поетеса Софія Сорока. Її життєвий шлях був стрімким, важким і тернистим, але вона, незважаючи на обставини, ніколи не припиняла боротися, по філософськи, з гумором ставилася до важких випробувань, які випали на її долю. Вона ніколи не йшла за течією, не піддавалась тискові міщанської філософії і обставинам, а з дивовижною впертістю йшла вперед, несла добро, силою поетичного слова, своїх переконань, змінювала цей Світ на краще. Донині, попри поважний вік, пані Софія продовжує це робити своїми поетичними творами, своїми повсякденними вчинками. В одному зі своїх віршів вона пише:

Тепло, що я у серці маю,
Що в сонця іще позичаю,
– Я людям його віддаю». 

У цих трьох рядочках – життєве кредо ужгородської поетеси. Її поезія прозора і чиста, наче гірська джерельна вода, здатна очистити душу, подарувати спокій та умиротворення, спрямовує нас до добра і сонця. Її поезія високодуховна, вона зцілює, навертає нас на праведний шлях. Усе її життя і творчість пронизані любов’ю до всього світу, незламним оптимізмом, вірою й надією, а тому її творчість буде актуальною, допоки людина житиме на цій землі. Софію Сороку люблять і шанують ті, що мають серце й душу і здатні розділити чуже щастя й біль…

На теренах Закарпаття, та й не тільки, Софія Сорока відома як поетеса-пісняр. Її перші вірші були опубліковані ще в 60-х роках минулого століття. Відтоді вона радує шанувальників поезії своїми творами.

Творчість поетеси отримала гідну оцінку літературознавців, письменників, журналістів, шанувальників поезії. Вона член Закарпатської організації Національної спілки письменників України, заслужений працівник культури України. Софія Сорока – автор понад десятка книжок, її твори отримали схвальні відгуки відомих письменників та літературознавців.

Нещодавно у світ вийшла чергова поетична збірка «Ми славимо, Господи, ім’я Твоє». У коротенькій передмові до неї авторка пише: «В своєму житті я відчула все: Божу любов, горе і красу життя… Я завжди молюся, та думаю про Господа-Бога та його Сина – Ісуса Христа!.. Це допомагає мені йти, надихає на глибину, на широту…» До неї ввійшли вірші тільки на сакральну тематику. Зміст книжечки, гадаю не випадково, складають сім розділів: «Моє життя в твоїх руках, о Боже мій…», «Народження та Воскресіння нашого Господа Ісуса Христа», «В моїм житті, в моїх думках – це Ти, Ісусе Христе», «За Україну я молюсь, мій Боже», «Великий Господи, Ісусе Христе, допоможи нам жити добротою і любов’ю», «Великий Господи! Побережи нас від самотності», «Боже наш, хай буде твоя воля!» Назви розділів розкривають характер віршів, їхнє духовне спрямування. У них проявляється світогляд авторки, її безмежна доброта, мудрість і високодуховність. У своїх зверненнях до Господа вона просить, щоб Україна була вільною і заможною країною, а народ – щасливим. Автор висловлює свою безмежну любов до Всевишнього, вдячність за те, що він є в її житті, що дає їй сили жити так, як Він заповідав. Її духовна поезія вчить нас справедливості, доброті, ніжності – чого так не вистачає в сучасному світі. Її творчість змінює цей Світ на краще.

Володимир Мишанич,
провідний методист Обласного організаційно-методичного центру культури

Переглядів: 656 | Додав: oomckuzh | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури