Головна » 2016 » Жовтень » 3 » Працівники культури Ужгородщини побували в народному літературно-мистецькому музеї в селі Копашново
11:29
Працівники культури Ужгородщини побували в народному літературно-мистецькому музеї в селі Копашново

Іван Хланта, уродженець села Копашново, не тільки висунув ідею створення музею, а й був його організатором та передав частину книг зі своєї приватної колекції для цієї благородної справи. Музей відкрили четвертого вересня 2005 року, а восьмого жовтня 2013 року йому присвоїли почесне звання «народний». Нині в ньому зберігається понад 3000 цінних експонатів.

На  урочистому дійстві гостей привітали голова місцевої сільської ради Юрій Гангур та директор Копашнівської загальноосвітньої  школи I–III ступенів Василь Хланта, які висловили вдячність Іванові Васильовичу за створення музею та висловили надію на те, що надалі заклад тільки розширюватиметься й збагачуватиметься експонатами.  

Директор Обласного організаційно-методичного центру культури Ганна Дрогальчук із захопленням розповідала про творчу і наукову діяльність Івана Васильовича, була вражена багатством експонатів. «Я неодноразово чула про існування цього музею, але краще один раз побачити, ніж сто разів почути», – наголосила вона.

Потім відбулася пізнавальна й цікава екскурсія, яку провів Іван Хланта. Експонати музею розкладені за хронологічним принципом в алфавітному порядку і представляють усі райони Закарпаття.

Присутні мали нагоду побачити експозиції «Літературна Виноградівщина», «Літературна Іршавщина», «Літературна Тячівщина», «Літературна Хустщина», «Літературна Ужгородщина» та ін. В оформленні персоналій дотримано чіткого принципу: подається фото письменника, коротка біографічна довідка, далі – книги згаданого автора й література про його життєвий і творчий шлях.

У школі, між іншим, є не тільки музей, а й картинна галерея, у якій представлені полотна і світлини – подарунки відомих уродженців Копашнова  Василя Хланти, Василя Гангура, Івана Костреця, Михайла Ковача та молодих майстрів пера нашого краю Андрія Гербея, Віри Хланти, Наталії Ковач, Оксани Гангур та ін.

Учасники дійства захоплено оглядали експонати, слухаючи розповідь екскурсовода. Ось якими враженнями поділилася методичний працівник відділу культури Ужгородської райдержадміністрації Владислава Коста: «Ми дуже вдячні Іванові Васильовичу за таку прекрасну пізнавальну подорож. Сподіваємося, що цей надзвичайний храм культури буде процвітати і розширюватися, а колекція експонатів поповнюватиметься цінними зразками, щоб молоде покоління знало і цінувало свою історію, літературу, а наше майбутнє було квітучим і сонячним».

Атмосфера під час поїздки вразила надзвичайною теплотою та дружелюбністю.

Юля ШИПОВИЧ,
студентка Ужгородського національного університету

 

Переглядів: 641 | Додав: oomckuzh | Рейтинг: 3.5/2
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури