Головна » 2016 » Липень » 13 » ПРО ХОР ПРАЦІВНИКІВ КУЛЬТУРИ ІРШАВСЬКОГО РАЙОНУ
19:07
ПРО ХОР ПРАЦІВНИКІВ КУЛЬТУРИ ІРШАВСЬКОГО РАЙОНУ

За словами Оксани Іванівни, чотири роки – це файна сходинка у житті учасників хору. У районі такий створено вперше. Нині хор налічує понад двадцять п’ять концертних виступів у різних куточках району, області.

Перший концерт відбувся у травні 2012 року на обласному святі працівників культури, що проводилося в Іршаві.

Попри те, що всі учасники колективу зайняті люди, працюють на ентузіазмі. Вони викроюють дорогоцінний час від роботи, дозвілля і сімей, за що їм велике спасибі.

Колектив цікавий і неординарний за своїм складом, до нього входять люди різного творчого спрямування, окремі з них займають керівні посади. Серед учасників: директор Сілецької дитячої школи мистецтв Олександр Голіба, завідувачі музеїв у Чорному Потоці – Юрій Фегер, у Великому Раківці – Марія Алмашій, художник Олександр Дворак. Також тут радують своїм співом працівники районної бібліотеки, будинку культури та дитячих шкіл мистецтв із Ільниці, Білок, Іршави, Приборжавського, Великого Раківця, сільських клубів і бібліотек. Свою лепту-родзинку вносять концертмейстери Стелла Керечанин та Ігор Староста.

На все життя запам’ятається перша творча поїздка. Це був ІV обласний фестиваль лемківського народного мистецтва «Лемківська ватра», що проходив на турбазі «Красія» в селі Кострино Великоберезнянського району. Тут зібралися всі ті, кому небайдужа лемківська культура, прийшли чи приїхали, аби засвідчити свою приналежність до етнічної гілки великої української нації – лемків Карпат. Серед них – українські лемківські діаспори зі Словаччини та Польщі. Іршавчанам поталанило взяти участь у концертній програмі фестивалю поряд із художніми колективами Львівщини, Рівненщини.

Свою чергову творчу поїздку хор здійснив на обласний фестиваль русинської культури «Червена ружа» в місто Мукачево. Це був жовтень 2013 року. Участь у фестивалі взяло понад 30 самодіяльних колективів, зокрема й Заслужений академічний Закарпатський народний хор. Іршавський колектив виконав народну пісню «Світи, місяченьку» в обробці Петра Світлика, в’язанку народних пісень «Через поле широкоє» та «Покладу, покладу» в обробці Дезидерія Задора. Прекрасний хоровий спів іршавчан викликав у глядачів приємні враження та хвилю бурхливих оплесків. Повернулися учасники колективу із грамотою від Народної ради русинів Закарпаття та цінними подарунками.

У 2014 році хор працівників культури району побував у місті Сніна, що в Словаччині, де взяв участь у XXIV фестивалі духовної пісні. Колективу пощастило виступати на одній сцені разом із талантами зі Словаччини, Польщі, Сербії, України. Іршавчани продемонстрували програму духовних творів: «Отче наш» та «Богородице Діво, радуйся» в обробці Я. Яциневича, «Благослови, душе моя, Господа» – К. Стеценка, «Юбілате» – Ласло Галмоса. За це вони були удостоєні дипломом фестивалю, отримали пам’ятні подарунки та чимало приємних вражень. Хор відвідав українську православну церкву у смт Стакчін, де священик церкви Серафима подарував їм ікони. Також зустрілися з мером міста Сніна та головою президії Союзу русинів-українців Словаччини Іваном Лабою.

Цікавим і важливим етапом у розвитку хору працівників культури району була участь у V та VI фестивалях-конкурсах стрілецької пісні «Красне поле» в Хусті. Колектив достойно посів спочатку третє, а наступного року – друге місця, був нагороджений грамотою Національної музичної спілки за підписом голови спілки, Героя України, професора, академіка Анатолія Авдієвського. Скажімо, торік у Хусті на цьому фестивалі-конкурсі на розсуд глядача свою роботу виставляли близько чотирьох десятків творчих колективів із Івано-Франківської, Київської, Хмельницької, Закарпатської областей. До складу професійного журі, яке оцінювало учасників фестивалю-конкурсу, окрім представників Київського національного університету культури і мистецтв, управління культури Закарпатської облдержадміністрації, Заслуженого академічного Закарпатського народного хору, ввійшли також композитор Ігор Білик, поет Степан Галябарда, директор Обласного організаційно-методичного центру культури Ганна Дрогальчук. Звучала патріотична тематика: «У неділю рано раз» – старовинна рекрутська народна пісня в обробці В. Тацака, «Летить куля» – українська народна пісня в обробці В. Шаповаленка, «Реве та стогне Дніпр широкий» – обробка для хору С. Мартона. 

У вересні, два роки тому, відбувся концерт хору працівників культури, який пройшов у рамках відзначення 200-річчя від дня народження Великого Кобзаря – Тараса Шевченка і був продовженням започаткованої хором благочинної акції «Повертайтесь живими» в підтримку української армії, що знаходиться в зоні АТО. Представлено півторагодинну програму на різну тематику. Це і духовна пісня, і патріотична, і народна. Співали і твори Кобзаря. Завершувала концерт славнозвісна «Верховино, мати моя» Михайла Машкіна (солісти Микола Боїшко та Олександр Голіба), яка вже стала візитівкою колективу. Приємно вразив відеорепортаж про історію створення та творчу діяльність хору. З такої нагоди іршавчан приїхали привітати колеги – творчі колективи Ужгородського районного будинку культури: народний вокальний дует «Рідна пісня» у складі Тетяни та Сергія Раховських, народний інструментальний ансамбль «Рапсодія» (керівник Леся Дубенко).    

Звичайно, у співочому колективі важливо підібрати вдалий репертуар. В учасників районного хору працівників культури він дуже різноманітний і будується на правильних принципах хорового мистецтва. Обрали твори земляків Василя Гайдука, Петра Світлика, Надії Мельник-Гудь, Василя Кобаля, а також Дезидерія Задора, Степана Мартона, відомих сучасних композиторів та класиків.

Кажуть: який солдат без обмундирування. Очевидно, так і в творчості, тим паче хоровому. Завдяки екс-начальнику управління культури Закарпатської облдержадміністрації, заслуженому працівнику культури України Юрію Глебі пошиті сценічні костюми для жіночої групи колективу. Від цього виступи ефектніші. Зараз проводиться робота, аби сценічний одяг мали й чоловіки. За окремі творчі виїзди велике спасибі керівництву району та відділу культури і туризму райдержадміністрації, а також спонсорам.

День народження – це завжди приємні емоції. Вони в кілька разів більше зігрівають душу, якщо в цей день вітають шанувальники твоєї роботи і високопрофесійні знавці справи, якою ти займаєшся. На свої чотири роки, які не так давно відзначив хор, отримав понад тридцять привітань із різних куточків України. Зокрема, вітали заслужений діяч мистецтв України, професор Київського національного університету культури і мистецтв Петро Андрійчук, керівник Заслуженого академічного Закарпатського народного хору Наталія Петій-Потапчук, хормейстер Федір Копинець та багато любителів хорового мистецтва.

Колектив упевнено рухається до свого першого невеличкого ювілею – 5-річчя від дня створення. Часто проводить репетиції, живе активним творчим життям. Нових файних сходинок хорові на його концертних горизонтах!

Іван КОПОЛОВЕЦЬ,
заступник редактора Іршавської районної газети «Нове життя», член Іршавського райкому профспілки працівників культури

 

Переглядів: 690 | Додав: oomckuzh | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури