Головна » 2016 » Квітень » 6 » ПРОФЕСІЯ ЗА ПОКЛИКОМ ДУШІ
11:26
ПРОФЕСІЯ ЗА ПОКЛИКОМ ДУШІ

Василь Павлович належить до тих неординарних особистостей, які зуміли не тільки розпізнати та розвинути свій талант, а й запалили і продовжують запалювати в інших непереборний потяг до мистецтва та краси, що оточує нас.

Колискою його дитинства стало мальовниче і затишне закарпатське село Неліпино, що на Свалявщині. Для батьків Василько став новорічним подарунком, бо з’явився на світ 31 грудня 1962 року. Уже змалку у хлопчика почали вимальовуватися неабиякі музичні здібності. Навчався у школі, де поряд із вивченням програмних дисциплін розпочав серйозно займатися музикою. Був учнем Свалявської дитячої музичної школи по класу мідних духових інструментів, що за три кілометри від домівки, активним учасником духового оркестру музичної і художньої самодіяльності загальноосвітньої шкіл. Захоплюючись музикою, в обдарованого хлопчика закрадається заповітна мрія – все своє життя віддати служінню мистецтву. Вступив до Ужгородського державного музичного училища імені Д. Є. Задора на відділ духових інструментів.

З перших днів здібний юнак потрапив у вир мистецького життя, вивчав секрети ремесла, розширював музичний світогляд, удосконалював майстерність, що допомогло йому стати чудовим музикантом.

Доброю наукою стала і служба у лавах збройних сил, де юнак грав у армійському духовому оркестрі.

Трудовий досвід молодий фахівець почав здобувати у Керецьківській дитячій музичній школі викладачем духових інструментів.

З 1984 року Василь Плоскіна – викладач духових інструментів Свалявської дитячої музичної школи, де прищеплював любов до музики підростаючому поколінню. Його учні неодноразово ставали переможцями обласних конкурсів по класу духових інструментів.

Своєю добродушністю, тонким почуттям гумору, вмінням спілкуватися завжди викликав до себе прихильність людей, що не раз ставало в нагоді у роботі.

Здобутий життєвий і трудовий досвід незабаром пригодився. З жовтня 2005 року Василь Плоскіна – директор Свалявського районного будинку культури. За роки його керівництва суттєво покращилась і матеріально-технічна база закладу: проведено капітальний ремонт усієї установи, закуплено сценічний одяг, технічне обладнання для сцени, що свідчить про Василя Павловича як про хорошого господаря.

Перейшовши на адміністративну роботу, не забув і про мистецьку. У повному обсязі розкрив свій творчий потенціал, ставши учасником славетних народних колективів, що десятиліттями працюють при районному будинку культури і своєю діяльністю прославили край не тільки в Україні, а й за її межами. Це народний хор імені Мирослава Чайковського, народний духовий оркестр «Гелікон», народний естрадний оркестр, народний театр.

Майстерність його гри на баритоні незамінна в народному духовому оркестрі «Гелікон», у якому він – душа колективу, надійний помічник керівника, заслуженого працівника культури України Михайла Коцана. Цей оркестр – активний учасник районних та обласних оглядів-конкурсів, концертів, свят, із цікавими програмами виступає в оздоровницях Свалявщини. Щороку бере участь у марш-парадах, які проводяться у районі та області. А звання народний він отримав ще у далекому 1973 році.

Як професійний музикант грає і у народному естрадному оркестрі на тромбоні.

Природа нагородила його ще й чудовими вокальними даними. Він співає у народному хорі імені Мирослава Чайковського – незабутнього діяча нашого краю на ниві хорового мистецтва. Колектив існує понад шістдесят років, а звання «народний» отримав у 1964 році. Нині його очолює молода, талановита, сповнена сил та енергії, музикант і диригент Наталія Ладані. Хор – неодноразовий призер обласних, республіканських конкурсів. Його учасниками є і викладачі Свалявської дитячої школи мистецтв, де певний час працював і Василь Павлович.

Слід відзначити й акторські здібності. Ним зіграно багато яскравих ролей – Панас Базюра у виставі «Бувальщина» за п’єсою А. Велисовського, Федір Многомав у виставі «Добродітель превишает богатство» за твором О. Духновича, Трохим у виставі «Наймичка» за твором Т. Шевченка та інші у народному театрі (керівник Маріанна Попович). Неперевершений Василь Плоскіна і в образах Святого Миколая та Діда Мороза.

Хочеться згадати цікавий факт із трудової біографії. Протягом 2015 року проводився обласний огляд-конкурс районних і міських будинків культури та методичних кабінетів, де перед учасниками, окрім своєї роботи за два останні роки, стояло обов’язкове завдання – підготувати цікавий і змістовний виступ. Разом із членами оргкомітету на ньому була присутня і заступник начальника управління стратегічного планування культурного розвитку та регіональної політики у сфері культури – начальник відділу аналізу та прогнозування соціокультурного розвитку регіонів Міністерства культури України Оксана Іонова. Уся програма виступу була присвячена сьогоденню і подіям на сході України, які нікого не залишають байдужими. Програма «Ми – патріоти своєї землі» була настільки цікавою та емоційною, що розчулила всіх присутніх у залі. Переконливо виступив і Василь Павлович. Глядачам відразу стало зрозуміло, що перед ними чудовий актор. За результатами цього огляду-конкурсу кращим в області було визнано Свалявський районний будинок культури та методичний кабінет, що працює при ньому.

Як бачимо, Василь Павлович – людина неординарна. Це ж треба мати стільки завзяття, щоб бути не тільки хорошим керівником і господарем, а ще й учасником стількох колективів. Це повсякденна, важка і наполеглива праця, яка вимагає великих зусиль та здоров’я. А разом із цим він ще й чудовий сім’янин і батько.

Шестирічний син Миколка народився у день Святого Миколая. У три рочки хлопчик сміливо і впевнено виступив перед глядачами на День міста Сваляви. Із задоволенням відвідує дитячий садок, бере активну участь у ранках та святах.

За свою багаторічну працю нагороджений грамотами та подяками відділу культури і туризму Свалявської районної державної адміністрації, районної ради, районної державної адміністрації, управління культури Закарпатської обласної державної адміністрації.

Сподіваємось, що творча праця Василя Павловича буде і надалі плідною заради процвітання культури та мистецтва на Свалявщині.

Тож бажаємо йому високих злетів на професійному шляху, невичерпної енергії та оптимізму.

Людмила ВЕКЛЮК,
завідувач відділу інновацій та соціально-культурних програм,
технологій та культурно-дозвіллєвої діяльності
Обласного організаційно-методичного центру культури

 

Переглядів: 640 | Додав: oomckuzh | Рейтинг: 3.8/4
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури