Головна » 2017 » Грудень » 11 » ТВОРЧІ СТЕЖИНИ ВІРИ КОБУЛЕЙ
12:14
ТВОРЧІ СТЕЖИНИ ВІРИ КОБУЛЕЙ

З нагоди ювілею

Якось на одному важливому зібранні творчої інтелігенції Закарпаття мені приємно було почути від письменників слова щирої вдячності про Віру Кобулей, за її прекрасні телепередачі про майстрів художнього слова Срібної землі. Такими ж були відгуки про неї серед художників, композиторів, майстрів народної творчості, вчителів, молодих митців. Для всіх вона протягом свого творчого життя віддає тепло своєї душі, світло свого таланту, щиру любов і повагу. І справедливо, що не лише творчі особистості, а і всі, хто читає, бачить, чує Віри Кобулей, пройняті щирою вдячністю і повагою до неї. Це закономірний результат багаторічної самовідданої праці, прагнення внести свою частку в збереження і примноження духовних набутків рідного народу.

Ще працюючи у Закарпатському науково-методичному центрі культури, управлінні культури Закарпатської облдержадміністрації Віра Кобулей була понад 10 років позаштатним автором телевізійних програм, котрі відзначені художньою радою ЗОДТРК. У структурі Закарпатського телебачення Віра Кобулей працює з 20 січня 1993 року на посаді редактора музичних програм.

Саме в той час виходять створені нею цикли програм «Музика сторіч» «Із джерела народного», «Муза душі», «Мистецтво жити», «Таїна одухотворення», «Світ її (його) захоплення» «Ім’я твоє», «Чужа доля», «Духовні обереги», музичні відеофільми «Осіння синява», «Із любов’ю і піснею» про творчість народного артиста України Івана Поповича, «Монолог» та «Пісні мого краю», «А що ми варті без любові» (Життя і творчість народного артиста України П. Матія), «Пісні Марії», «Із джерела народного», «Із молитвою до тебе» (Творчість народної артистки України Марії Зубанич) та багато інших, котрі неодноразово транслювались на центральних телеканалах УТ–1, УТ–2, «Інтер» і були відзначені художньою радою держтелекомітету.

У зв’язку зі зміною структури Закарпатської ОДТРК займає посаду редактора мистецьких програм. ЇЇ теленариси про життя і творчість майстрів народної творчості, відомих ткаль, різьбярів, вишивальниць, завжди знаходили своїх глядачів. А відеофільми «На порозі вічного й земного» (про життя і творчість народного художника України Володимира Микиту), «Митець від Бога» (останній спогад про цікаві епізоди творчого життя народного художника України Ернеста Контратовича), «Серце, сповнене любов’ю» (пам’яті Гаврила Глюка), «Моє місто – моє натхнення» (творчість заслуженого художника України В’ячеслава Приходька), «Карпати – любов моя» (життя і творчість заслуженого художника України Івана Ілька), «Легенди у дереві» (про Василя Сідака) та інші були відзначені художньою радою ЗОДТРК.

У мистецькому доробку В. Кобулей є цікаві нариси про життя і творчість відомих поетів, письменників, музикантів: «Я народилась з доторків твоїх», «У природи тихій сповідальні», «Ми травинки малі…» (поетична творчість Христини Керити), «Моя язичницька душа…», «Пам’яті поета В. Басараба», «Краплиною моє життя ввіллється» (Творчість поета В. Басараба), «Я земний чоловік…» та «Сльоза за тим , що не збулось» (пам’яті П. Скунця), «Духовні обереги поета В. Вародія», «Поклик рідної землі» (Творчість Д Кешелі) та багато інших, які є золотим фондом Закарпатської ОДТРК.

Фаховий рівень роботи Віри Кобулей зростає в залежності від вимог та посадових обов’язків. До роботи ставиться відповідально й творчо. Бажання професійного росту й оволодіння новими навиками для неї завжди є визначальним. З 2007 року вона призначена головним редактором редакції програм «Добрий вечір», а очоливши в 2008 році редакцію телерадіопрограм мовами національних меншин, за порівняно короткий час вона створила як матеріально-технічну базу, так і творчу атмосферу. В ефір виходять якісно нові передачі, оригінальні за формою і змістом, вона весь час налаштовує журналістів на зростання  художнього рівня програм.

Як журналіст В. Кобулей і як автор програм «Колесо життя», «Русинська родина» «Цімборські фіглі», «На фіглі до Марьки Голубинської», «Вечірня кава», теленовел «Із дідової торби», «Притчі Мукачівського замку» завжди у пошуках нових ідей, форм вираження теми. Вміє виокремити головне у матеріалі, знайти цікавих героїв, розкрити їх засобами телебачення.

Брала участь у різних телевізійних фестивалях, де роботи були відзначені, зокрема, у 2004 на телевізійному фестивалі-конкурсі «Калинові острови» програма «І ожила душа в соборі слова» про життя і творчість поетеси Софії Малильо, нагороджена дипломом за майстерне втілення патріотичної тематики.

Як організатор завжди прагне максимальної злагодженості. Вимоглива, пунктуальна, зажди обов’язкова сама і цього ж вимагає від інших. Ініціативна, толерантна, вміє знайти вихід із ситуації, хороший менеджер, користується шаною та авторитетом не лише серед колег, але й представників громадськості, глядачів.

Віра Кобулей – автор багатьох публікацій з питань історії та життя творчих людей Закарпаття, України. Нею опубліковано багато статей у різних газетах краю: «Писанка» зачарувала Дармштадт», «Народні джерела для вас»», «З Різдвом Христовим», «Хай Бог вам помагає», «Пісенні візерунки «Лемківчанки», «Лунай на полонині голос їх завзятий», «Ернест Контратович – митець від Бога» та багато інших.

Ось уже третій рік Віра Георгіївна трудиться в Обласному організаційно-методичному центрі культури на посаді керівника народної аматорської кіностудії «Едельвейс», продовжує фіксувати культурно-мистецьке життя області. 2016 року на XI Міжнародному фестивалі екранних мистецтв «Дніпро-cinema» імені Данила Сахненка роботі «Легенди села Тур’я-Бистра» (режисер Віра Кобулей) присудили третє місце. До слова, на фестиваль було подано понад 160 заявок, з них для показу відібрали 126 картин. Фільми надіслані з дев’яти країн світу: України, Франції, США, Королівства Бруней, Росії, Вірменії, Естонії, Німеччини, Молдови. Україну представляли 23 міста.

За високу професійну творчу діяльність та сумлінну працю Віру Георгіївну нагороджено Почесною грамотою Закарпатської ОДА (2008), Відзнакою управління культури Закарпатської ОДА (2008), Почесною грамотою Закарпатської обласної державної адміністрації (2008) та Почесною грамотою управління культури Закарпатської ОДА, Закарпатського обласного комітету профспілки працівників культури, з нагоди відзначення 40-річчя Закарпатської ОДТРК. У 2011 році колективом ЗОДТРК В. Кобулей було висунено до присвоєння почесного звання «Заслужений працівник культури України», однак, із-за невідомих причин їй це звання так і не присвоїли.

Представники обласних організацій творчих спілок України Закарпатської області висунули Віру Кобулей на почесне звання «Заслужений журналіст України» оскільки в архіві ЗОДТРК зберігається понад 200 програм, які мають неабияку цінність для мистецького і культурного життя краю. Це зіграло свою роль у відзначенні творчого доробку В. Кобулей високою нагородою – орденом Княгині Ольги ІІІ ступеня. Та найдорожчі для ювілярки – щира вдячність краян, співвітчизників з усіх областей України, багатьох країн світової діаспори. Але життя продовжується, продовжується творчість, а також пошуки нових стежин, які ведуть у гори і долини, де живуть герої нових програм Віри Кобулей.

Василь ГУСТІ,
заслужений працівник культури України,
голова Закарпатської організації Національної спілки письменників України

 

 

 

Переглядів: 670 | Додав: oomckuzh | Рейтинг: 4.5/2
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури