Головна » 2015 » Квітень » 27 » У місті Пряшів відбувся ХХV конкурс-огляд художнього читання поезії та прози імені Ірини Невицької «Струни серця»
18:50
У місті Пряшів відбувся ХХV конкурс-огляд художнього читання поезії та прози імені Ірини Невицької «Струни серця»

Союз русинів-українців Словацької Республіки (голова Центральної Ради Петро Сокол) докладає чимало зусиль для збереження рідної культури, зміцнення зв’язків зі своїми братами по той бік кордону. З цією метою як у Словаччині, так і на Закарпатті проводяться різні культурно-мистецькі акції. Одним із найпопулярніших є конкурс-огляд художнього читання поезії та прози імені Ірини Невицької «Струни серця», що відбувається уже двадцять п’ять років поспіль у різних містах Словаччини.

Уперше конкурс-огляд «Струни серця» пройшов 4 травня 1991 року. Його метою було створення умов для репрезентації талановитих жінок, поширення рядів красного письменства, сприяння розвитку духовного життя жінок, популяризація українського слова та надання можливості презентації власної творчості. Про високий статус конкурсу у минулому і нині свідчить склад журі, до якого входили поети Ілля Галайда, Мілан Бобак, Ганна Коцур, редактор Чехословацького радіо Дарина Турек та багато інших відомих письменників та науковців.

Протягом двадцяти років беззмінним головою журі був поет І.Галайда.  У 2010 році, характеризуючи конкурс, він відзначив, що незважаючи на  «несприятливі соціальні та економічні умови у наших жінок-декламаторок збереглася висока духовність, свіже сприйняття життя та потяг до поезії, до краси художнього слова, яке викликаючи катарсис душі, піднесеність чуття робить нас добрішими». Він також слушно зауважив, що «талановиті декламаторки з Ужгорода своїм читанням збагачують конкурс і зміцнюють у нас почуття братнього споріднення». Його слова актуально звучать і нині.

Журі ХХV ювілейного конкурсу-огляду очолила колишня вчителька української мови Марія Белей (нині – на заслуженому відпочинку).

Цьогоріч у культурно-мистецькій акції взяли участь два десятки жінок, які змагалися у трьох вікових категоріях: 17–40 років, 41–60 років та понад 61   рік. У їхньому виконанні прозвучали твори класиків української літератури:  Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесі Українки, Ліни Костенко, Бориса Олійника та інших, а також твори місцевих українських авторів – Лесі Ярмак, Іллі Галайди, Йосифа Збіглея та Мілана Бобака. Чотири жінки – Ніна Загурак, Марія Пасічник, Люба Бахур та Валерія Черняк – зачитали власні твори. До слова, гості із Закарпаття завжди виступають поза конкурсом.

Журі обрало найкращу декламаторку у кожній віковій категорії. У номінації «За краще виконання» лауреатами стали Ольга Зурило, Оксана Кавко та Ольга Урам; у номінації «За кращий вибір твору» перемогу святкували Оксана Петер, Людмила Ражина та Анна Ванько.

Після обіду відбувся гала-концерт, у якому, крім переможців, також  взяли участь гості із Закарпаття.  Леся Дубенко продекламувала твори Лесі Українки та Петра Скунця, а майстриня Марія Купарь – власні поезії.

На відкритті голова Центральної Ради Союзу русинів-українців Словацької Республіки Петро Сокол привітав племінника Ірини  Невицької (див. біографічну довідку) Емілія Невицького, його доньку, представників села Удол, де довгі роки учителювала І.Невицька, та делегатів Закарпатської області – голову Закарпатської організації Національної спілки письменників України Василя Густі та завідувача відділу міжнародних зв’язків у галузі культурно-освітньої діяльності та народної творчості Обласного організаційно-методичного центру культури (м.Ужгород) Івана Тужеляка.

П’ятьом українським діячам Словаччини: Евеліні Гвать, Павлові Боґдану, Іванові Яцканину, Мирославу Ілюку та Миколі Мушинці – Петро Сокол вручив  ювілейні медалі «200 років з дня народження Т.Г.Шевченка» Української Всесвітньої Координаційної Ради.

Приємним сюрпризом був виступ закарпатського поета Василя Густі, який зачитав власні поезії. Ювілейний конкурс-огляд переконливо довів, що українське художнє слово на Пряшівщині живе і хвилює  широке коло слухачів.

Мистецький захід проводиться в рамках договору про творчу співпрацю між управлінням культури Закарпатської облдержадміністрації України та Союзом русинів-українців Словацької Республіки.

Вл. інформація
Фото Марії Купарь,
Лесі Дубенко

Літопис конкурсу-огляду

2011 рік              2012 рік        2013 рік         2014 рік
Переглядів: 645 | Додав: oomckuzh | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури