Головна » 2016 » Вересень » 5 » У Рахові відбувся XXIII Міжнародний Гуцульський фестиваль і гастрономічний фестиваль-ярмарок "Гуцульська бриндзя"
18:00
У Рахові відбувся XXIII Міжнародний Гуцульський фестиваль і гастрономічний фестиваль-ярмарок "Гуцульська бриндзя"

Другого вересня в рамках фестивалю була організована науково-практична конференція «Національно-патріотичне, природо-екологічне та морально-правове виховання населення Гуцульського регіону. Важливий вклад у збереження цілісності України, її природних ресурсів та історико-культурної спадщини: стан, проблеми, шляхи їх розв’язання» за участі науковців, практиків, зацікавлених офіційних представників влади та громадських організацій Євросоюзу, країн ближнього зарубіжжя.

 На урочистому відкритті Міжнародного Гуцульського фестивалю був установлений рекорд – найбільша кількість трембітарів на одній сцені – 56 учасників із Закарпатської, Чернівецької, Львівської та Івано-Франківської областей, який був внесений до Національного реєстру рекордів України.

На другий день свята відбулась фестивальна хода та конкурсні мистецькі програми, у яких прийняли участь понад 140  колективів гуцульського регіону. У рамках фестивалю вони змагалися за першість у таких номінаціях: пісенному, естрадному, фольклорному, музичному жанрах, театрального, хореографічного, гуцульського декоративно-ужиткового та образотворчого і кіно-фото мистецтв. Райони представили колективи, основу репертуару яких склали співанки, коломийки, пісні й танці, драматичні твори, сюжети відеофільмів із життя гуцулів.

Окрім мистецьких колективів кожен район представив виставку народних умільців, щоб показати найкращі надбання краю у вишивці, різьбі по дереву та інших жанрах прикладного мистецтва.

Фестиваль-ярмарок "Гуцульська бриндзя" – це одне з найбільш відомих місцевих свят, приурочене поверненню вівчарів із полонини. На ньому демонструються справжні традиції гуцулів-полонинників – їх побут, ремесло, культура, гостинність і здобутки. Щороку, в квітні вівчарі йдуть із худобою високо в гори, де залишаються аж до початку вересня. Тут вони доглядають худобу, виготовляють сир, бринзу, вурду.

Попрацювавши ціле літо в горах, вівчарі повертаються додому і влаштовують гучне свято.

На Міжнародний Гуцульський фестиваль завітав і голова Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль.

Головні святкові заходи відбулися в неділю на фестивалі-ярмарку «Гуцульська бриндзя». На території амфітеатру, в урочищі «Буркут», розташувалися 22 павільйони з народними стравами від кожного населеного пункту району. Під час фесту громади Рахівщини змагалися в номінаціях: найкращі ґазда і ґаздиня садиби, народно-музичне мистецтво, роботи народних умільців, найкращий ватаг, найкращі продукти вівчарства та гуцульські страви.

В неділю, на головній сцені фестивалю відбулось нагородження переможців і гала-концерт XXIII Міжнародного Гуцульського фестивалю.

Переглядів: 660 | Додав: oomckuzh | Рейтинг: 3.0/2
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури