Головна » 2016 » Травень » 17 » У Виноградові відбулася зустріч із фольклористом
18:56
У Виноградові відбулася зустріч із фольклористом

Захід був присвячений 75-літтю автора, заслуженого діяча мистецтв України, в доробку якого більше ста збірників народних пісень, казок, бібліографічних праць, духовних творів тощо.

«Записувати пісні та казки я почав ще в школі у своєму рідному селі Копашнові на Хустщині і займаюся цим уже більше 60 років, розповів Іван Хланта. – Це кропітка робота. На жаль, влада не дуже розуміє важливість цієї справи. Тому на збирання перлин народної творчості у мене йде в середньому 20 відсотків часу, а решта 80 – на те, аби їх видати окремою книжкою».

Присутнім на зустрічі автор презентував свої останні збірники «Казки та легенди з-під Хустського замку», «Літературно-мистецьке життя Копашнова», інші власні видання, які є у фондах місцевої бібліотеки.

«На жаль, на Закарпатті зникають веснянки, які раніше виконувалися під час великодніх свят, і колядки світського характеру. Втрачається весільний обряд, усе рідше можна почути балади, що колись побутували на вечорницях. Тому було б добре, якби в кожному селі бодай хтось записував ці народні скарби, аби їх не втратити назавжди», – поділився думками про долю народнопоетичної творчості краю Іван Хланта.

Приємним подарунком ювіляру на зустрічі стала інсценізація уривка закарпатських вечорниць, яку виконав ансамбль народної музики Виноградівської дитячої школи мистецтв імені Бели Бартока, віночок народних пісень від жіночого тріо викладачів цього музичного закладу.

З відомим народознавцем упродовж двох годин спілкувалися представники інтелігенції, громадські та культурні діячі Виноградова, а також молодь.

Переглядів: 419 | Додав: oomckuzh | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури