Головна » 2018 » Березень » 30 » У Закарпатському музеї народної архітектури та побуту стартувала виставка «Світ писанки – 2018»
11:01
У Закарпатському музеї народної архітектури та побуту стартувала виставка «Світ писанки – 2018»

Нині, коли в горнилі національно-визвольної війни відроджується українська нація, формується самоідентифікація, як ніколи зростає роль народної культури, її значення у цих процесах. Адже народ, який втратив свою народну національну культуру не має майбутнього, він асимілюється, а в результаті – зазвичай, втрачає державність. Саме тому в цей важкий час для держави важливо, як зіницю ока, берегти народну культуру, бо втративши її, втратимо Україну.

Щоб зберегти традиції писанкарства нашого краю  й було організовано тематичну виставку «Світ писанки», до якої ввійшли  кращі експонати, що представляють вироби відомих майстринь чи не з усіх районів Закарпаття. Серед учасників Емма Левадська, Надія Вербищук, Любов Матіко, Ярослава Лівак, Євген Романець, Крістіна Воскресенська, Олександра Олексій, Марія Бабич, Леся Рибалко, Катерина Ливрінц, Софія Алмаші, Іван Євіцький, Андрій Доніченко та інші. У виставці також взяли участь заслужений майстер народної творчості України Людмила Губаль, Марія Купарь, Андрея Прислупська, Антоніна Дурда, Ольга Гал, які відомі далеко за межами нашого краю. Вони репрезентували роботи, виконані в різних як традиційних, так і сучасних техніках писанкарства. Були представлені й писанки з фондової колекції Закарпатського музею народної архітектури та побуту.

Виставку доповнюють чудові авторські тематичні пасхальні композиції, а також керамічні тарілки, ткані та вишивані вироби на сакральну тематику.

Прекрасні роботи надав Музей писанкового розпису з міста Коломия Івано-Франківської області. До збірки ввійшли писанки з усіх регіонів України: Закарпаття, Гуцульщини, Буковини, Покуття, Волині тощо.

З вітальним словом виступили директор Закарпатського музею народної архітектури та побуту Василь Коцан, який розповів про експозицію виставки. Директор Обласного організаційно-методичного центру культури Ганна Дрогальчук поділилася з присутніми своїм баченням виставки, висловила вдячність майстрам, які взяли участь в акції.  Голова Закарпатського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва  України Людмила Губаль зробила короткий екскурс в історію писанкарства.

У рамках виставки відбувся й майстер-клас писанкарства, який провели майстрині Людмила Губаль з Ужгорода та  Олександра Цуняк зі Львівщини.

Чудову експозицію створили працівники музею Вікторія Симкович, Світлана Борова, Маріанна Чеплев та Сільвія Полак.

Акція відбулася за підтримки та сприяння департаменту культури Закарпатської облдержадміністрації, Закарпатського музею народної архітектури та побуту й Обласного організаційно-методичного центру культури).

Володимир МИШАНИЧ,
провідний методист Обласного організаційно-методичного центру культури

 

 

Переглядів: 438 | Додав: oomckuzh | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури