Головна » 2013 » Жовтень » 18 » В Ужгороді провели обласну творчу лабораторію на тему хорових традицій народнопісенного співу Закарпаття
15:25
В Ужгороді провели обласну творчу лабораторію на тему хорових традицій народнопісенного співу Закарпаття

17 жовтня 2013 року в приміщенні Закарпатської обласної філармонії відбулася обласна творча лабораторія для керівників народних (зразкових) колективів та методистів з вокально-хорового жанру районних будинків культури Закарпаття.

Організатором заходу виступив відділ народної творчості та аматорського мистецтва Обласного організаційно-методичного центру культури (директор Володимир Рудейчук) та Закарпатська обласна філармонія (директор Іван Микита). Заняття проводилися на базі Державного заслуженого академічного Закарпатського народного хору (художній керівник та головний диригент – заслужений працівник культури України Наталія Петій-Потапчук.

У творчій лабораторії взяло участь понад 60 учасників з усіх районних центрів та міст краю. Приємно, що до занять долучилися і майбутні керівники аматорських колективів, студенти хорового відділу Ужгородського коледжу культури і мистецтв та вчителі музичного мистецтва загальноосвітніх шкіл області.

Наталія Петій-ПотапчукСвої творчі надбання, досвід та майстерність, методику роботи з народною та академічною манерою виконання, роботу з хоровим колективом продемонструвала Наталія Петій-Потапчук. Вона також висвітлила такі теми: ,,Значення Державного заслуженого академічного Закарпатського народного хору в формуванні історії музично-хорового мистецтва краю”, «Планування репертуару в народнопісенному хоровому колективі”.

У творчій лабораторії прозвучали закарпатські народні пісні у виконанні лауреата міжнародних та всеукраїнських конкурсів Степанюк Дарини й учасниці телевізійного співочого талант-шоу «Голос країни», переможця ХІІІ Всеукраїнського фестивалю сучасної пісні та популярної музики «Червона рута» Мирослави Копинець.

Особливо корисним і повчальним для учасників був майстер-клас ,,Робота над народною піснею a capрella”, який провела Наталія Петій-Потапчук.

Про стан та перспективи розвитку аматорських вокально-хорових колективів Закарпаття розповіла Ганна Дрогальчук, завідувач відділу народної творчості та аматорського мистецтва Обласного організаційно-методичного центру культури)

У 2012 році побачила світ книга ,,Заслужений академічний Закарпатський народний хор» (упорядник Н.Петій-Потапчук), яку й презентували на семінарі. Видання розповідає про історію та сьогодення хору, проілюстроване унікальними світлинами, містить найкращі зразки творів закарпатських композиторів, а також – пісні із «золотого» фонду хору. До речі, за мистецтвознавчу працю «Життєдайна сила Закарпатського народного хору», яка увійшла до книги, Наталія Петій-Потапчук отримала премію імені Дезидерія Задора у номінації «музикознавець».

Художній керівник філармонії Володимир Гірник ознайомив слухачів із роботою Закарпатської обласної філармонії.

Родзинкою творчої лабораторії став концертний виступ Державного заслуженого академічного Закарпатського народного хору.

Учасникам семінару була представлена нова нотна друкована продукція, подаровано збірник закарпатських народних пісень «За горою високою», до якого увійшли пісні з архіву Петра Милославського (упорядкування Володимира Олексина).

Керівники колективів залишилися задоволені організацією та роботою творчої лабораторії, слова вдячності висловлювали її організаторам та Наталії Петій-Потапчук і висловили бажання частіше зустрічатися на таких творчих лабораторіях, щоб ділитися своїм творчим досвідом та здобутками.

Обласний організаційно-методичний центр культури щиро дякує Закарпатській обласній філармонії за підтримку у проведенні заходу.

Ганна Дрогальчук,
завідувач відділу народної творчості та аматорського мистецтва
Обласного організаційно-методичного центру
Переглядів: 650 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури