Головна » 2017 » Травень » 15 » Відбувся День добросусідства Україна–Словаччина
17:00
Відбувся День добросусідства Україна–Словаччина

13 травня 2017 року на словацько-українському кордоні «Малий Березний–Убля» відбувся щорічний День добросусідства. З метою розвитку прикордонної культурної співпраці у галузі культурно-освітньої діяльності й народної творчості у рамках Дня добросусідства також було підписано договір про творчу співпрацю між Обласним організаційно-методичним центром культури (директор Ганна Дрогальчук) та Регіональною Радою Союзу русинів-українців Словаччини в м. Гуменне (голова Мікулаш Петрищак).

Відкриття свята розпочали народний фольклорний колектив «Музики» Великоберезнянського районного будинку культури та фольклорний ансамбль «Гаталовчан» зі Словаччини. Офіційні делегації з українського боку очолили голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль і голова ради Михайло Рівіс, а зі словацького – Петер Худік (голова Пряшівського самоврядного краю) та Зденко Требуля (голова Кошицького самоврядного краю). Після зустрічі на сцені представники офіційних делегацій підписали виконавчі протоколи до меморандуму про співпрацю і виступили з вітальним словом.

Офіційну зустріч супроводжував духовий оркестр Ужгородського державного музичного училища ім. Д. Є. Задора, який виконав гімни України, Словаччини та Євросоюзу. Культурну програму продовжили фольклорні колективи «Гаталовчан» та «Барвінок» зі Словаччини. У їхньому  виконанні прозвучали народні пісні, які доповнювали яскраві закарпатські народні танці у виконанні хореографічного колективу «Закарпатська писанка» Ужгородського коледжу культури і мистецтв.

Після завершення офіційної частини учасники делегацій ознайомилися із презентаційними матеріалами наметів Кошицького та Пряшівського самоврядних країв, а також районів Закарпаття, де переглянули виставку робіт народних майстрів, смакували традиційними народними стравами.

Організаторами заходу виступили Закарпатська обласна державна адміністрація, Закарпатська обласна рада, управління зовнішньоекономічних зв’язків, інвестицій та транскордонного співробітництва, управління культури облдержадміністрації, Кошицький і Пряшівський самоврядні краї.

Захід відвідали представники Генерального консульства Словацької Республіки у місті Ужгород та Посольства України у Словацькій Республіці (м. Братислава).

Віталій РАЦ,
завідувач відділу міжнародних зв’язків у галузі культурно-освітньої діяльності
та народної творчості Обласного організаційно-методичного центру культури

 

Переглядів: 610 | Додав: oomckuzh | Рейтинг: 4.0/3
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури