Головна » 2017 » Липень » 21 » Воловець запрошує на обласний фестиваль коломийки «Дзвінкі перлини Верховини»
13:01
Воловець запрошує на обласний фестиваль коломийки «Дзвінкі перлини Верховини»

Справедливо Карпатський регіон вважають царством коломийок. І  це не випадково. Адже вона, як жоден інший пісенний жанр, розмаїта. Без перебільшення, коломийка могла би бути своєрідним символом Карпатської землі, його розпізнавальним знаком на карті світу.

Коломийки – традиційний жанр української фольк-музики і хореографії. Час виникнення цього жанру невідомий. Його назва вказує на місце виникнення: місто Коломия Івано-Франківської області. Залишаючись на перших порах місцевим, танець набув особливої популярності серед міського населення прилеглих областей у середині XIX сторіччя. Коломийки – також коротенькі пісеньки, що можуть виступати як приспівки до танцю або існувати незалежно від нього. Часто вони об’єднуються у в’язанки, які не мають, проте, сталого змісту, а залежать від уподобання співака та обставин виконання. Спів, танець, музика, що характерні для коломийки, є вираженням духу народу, його колективних прагнень та емоцій. Об’єднуюча сила музики і співу збирає гуманістичні прагнення окремих людей в єдиний порив, музика відкриває кожного в усіх і всіх у кожному, рятує від самотності, допомагаючи знайти спільників та однодумців.

У коломийках найдорожче – рідний край, доля народу, його героїчні сини і дочки, мати, близькі і друзі, стежки дитинства і юності, а також перше кохання і перше розчарування, біль, тривога. У них відчутне ніжне і чуле серце, вразливе на красу, зігріте любов’ю до світу. Активний процес творення і функціонування коломийок свідчить про життєвість цього жанру.

Фестиваль коломийки «Дзвінкі перлини Верховини» започаткований 2008 року і проводиться влітку в смт Воловець. Він – серйозний крок у збереженні фольклорної спадщини краю.

Мета фестивалю – виявлення талановитих виконавців коломийки, народної інструментальної музики, успадкування і популяризація традиційної манери виконання, зміцнення творчих зв’язків.

Організаторами  дійства є Закарпатська обласна державна адміністрація, управління культури Закарпатської облдержадміністрації, Обласний організаційно-методичний центр культури, Воловецька райдержадміністрація,  відділ культури і туризму Воловецької райдержадміністрації, Воловецька селищна рада.

У програмі фестивалю: виступи колективів художньої самодіяльності, окремих виконавців краю, гостей із інших областей України та з-за кордону; конкурс на краще виконання коломийки співаками, музикантами та танцюристами; виставка робіт майстрів образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва; народні гуляння; презентації традиційної верховинської кухні.

Цей культурно-мистецький захід – серйозний крок у збереженні фольклорної спадщини краю, відродженні коломийки як духовної скарбниці всіх поколінь. На фестивалі переплітаються традиції та сучасність, звичаї та обряди, побут і мистецтво представників сіл і селищ краю.

Гості фестивалю мають нагоду ознайомитись і придбати роботи майстрів народних художніх промислів, що представлені у торгових палатках сіл районів Закарпаття. А це вишивка, різьба по дереву, лозоплетіння, гончарство тощо. Крім цього, можна скуштувати і страви та напої багатої закарпатської кухні, якими щедро пригощають гостей. А це традиційні картопля та токан із бринзою, голубці, мариновані білі гриби та багато іншої смакоти.

Такі акції сприяють збереженню та відродженню традиційної народної культури Закарпаття, створюють йому імідж привабливого туристично-рекреаційного об’єкта.

Обласний організаційно-методичний центр культури

 

Переглядів: 694 | Додав: oomckuzh | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури