Головна » 2017 » Вересень » 29 » Закарпатці побували на Луганщині на етнофестивалі «Стежками Лемківщини»
16:52
Закарпатці побували на Луганщині на етнофестивалі «Стежками Лемківщини»

22 вересня 2017 року в смт Новоайдар Луганської області відбувся VІІ відкритий обласний етнофестиваль «Стежками Лемківщини», на якому була вшанована 70-та річниця трагічних подій початку примусового виселення українців-лемків із етнічних земель. На фестивалі у складі закарпатської делегації побував і провідний методист Обласного організаційно-методичного центру культури, заслужений діяч мистецтв України Іван Хланта.

Метою проведення фестивалю є збереження історичної пам’яті, звичаїв, мовних, культурних та побутових традицій однієї з етнічних груп населення Луганщини – лемків, депортованих із території Польщі у Луганську (колишню Ворошиловградську) область під час операції «Вісла» в 1947 році.

У 2014 році існуюча традиція з щорічної реалізації цього обласного заходу була перервана через самий факт знаходження місця його проведення (с. Переможне Лутугінського району) на тимчасово окупованій проросійськими збройними терористичними формуваннями території Луганської області.

У 2017 році, на підконтрольній українській владі території Луганської області була завершена кропітка робота з відновлення цього заходу.

На початку фестивалю поважними гостями урочисто були висаджені дерева, привезені із Закарпатської області головою Всеукраїнського товариства «Лемківщина» Василем Мулесою, як символ нового життя та відродження фестивалю.

Гості та учасники фестивалю насолоджувалися виставкою робіт декоративно-ужиткового мистецтва, предметів побуту та старожитностей лемків Новоайдарського району. А в галереї мистецтв м. Сєвєродонецьк з великим завдоволенням ознайомилися з картинами сучасних художників краю.

Окрасою фестивалю стала концертна програма, в якій лунали переважно українсько-лемківські народні пісні. Слухачі мали можливість переконатися, наскільки вони чудові, неповторні, що у всій своїй розмаїтості є одним із найбільших надбань нашого народу. У них із різноманітною тематичною спрямованістю, різнобарв’ям мотивів закарбована історія цього багатостраждального етносу. Віриться, що його пісні не підвладні часові, що вони назавжди залишаться з новими поколіннями як голос високої душі талановитих носіїв фольклору.

Учасниками концертної програми фестивалю стали: голова Всеукраїнського товариства «Лемківщина» Василь Мулеса, фольклорний ансамбль «Пара́дьошки» с. Тур’ї-Ремети Перечинського району Закарпатської області (керівник Ольга Козак) у складі Ольги Мицьки, Дьомінової Анастасії, Малікова Валентина та Конюк Тетяни, жіночий квартет «Дивоцвіт» с. Зимна Вода Львівської області, вокальне тріо «Айдарія» Новоайдарського районного будинку культури, ансамбль пісні і танцю «Радани» Луганської обласної філармонії, народний вокальний колектив «Пролісок» Сватівського районного народного дому «Сватова-Лучка», вокальний ансамбль «Мальва» Штормівського сільського будинку культури; народний вокальний фольклорно-етнографічний ансамбль «Калина» Гречишкинського сільського будинку культури та ін.

Після закінчення концертної програми присутні мали змогу долучитися до флеш-мобу та пронести до місця запалення традиційної лемківської ватри 124 метровий прапор України. Приємно відзначити, що в цьому велелюдному поході активну участь взяли представники молодого покоління, у вишиваних сорочках та з піснями на устах. Цей день якнайкраще збережеться в нашій пам’яті.

Фестиваль став маленькою зв’язуючою ланкою між сходом і заходом України, дав можливість якоюсь мірою переконатися, що ми одна родина, єдина, неподільна соборна Україна.

Навіть у найскрутніші часи лемки вірили, що збережуть свою   самобутність. Отже, й сьогодні лемківські звичаї, мовні, культурні та побутові традиції є невід’ємними від багатогранної культури України. Тому наш обов’язок – плекати і примножувати ці надбання!

Крім активної участі в культурних заходах, учасники делегації, серед яких і волонтер Любов Пекар та учасник АТО Мирослав Опаленик, доставили також гуманітарний вантаж військовим, які захищають українські кордони на лінії розмежування. Нам цікаво було дізнатися, яка ситуація нині на сході України, в яких умовах перебувають наші захисники і як живуть мирні мешканці.

Враження від поїздки – незабутні. Як зізнався Іван Хланта, там, на сході України, починаєш по-справжньому усвідомлювати, наскільки підступною, людиноненависницькою є ця неоголошена війна, як багато вона принесла лиха нашій країні і як мужньо українські бійці захищають кордони рідної Вітчизни.

Зустрічаючись із військовими, учасники нашої групи доставили чимало продуктів харчування, в основному солодощів, домашньої консервації, предметів повсякденного вжитку. Особливо цінним був прилад нічного бачення, який придбала на пожертви закарпатських заробітчан в Італії волонтер Любов Бучок із Перечина. А заслужений діяч мистецтв України Іван Хланта збагатив Новоайдарівську районну бібліотеку та інформаційний відділ Луганського обласного центру народної творчості своїми книгами в кількості сто примірників. Було передано книги й від інших благодійників з Ужгорода.

Варто відзначити, що Василь Мулеса як голова Всеукраїнського товариства «Лемківщина», Іван Хланта як академік Академії наук вищої освіти України виступили перед студентами та викладачами хіміко-технологічного училища м. Сєвєродонецька й розповіли про культуру та мистецтво нашого краю, народні звичаї та обряди, духовні цінності Закарпаття, їх єдність і взаємозбагачення на всіх просторах соборної України. Зворушлива зустріч відбулася також і в Попаснянському будинку культури. Ми переконалися, що такі виступи, дружні зв’язки треба було налагодити і проводити ще з перших років незалежності України, встановлювати тісні контакти з мешканцями східних областей нашої держави, щоб запанували мир і злагода, взаєморозуміння та взаємодопомога між усіма її регіонами.

Іван ГОТРА,
голова Перечинської районної організації Всеукраїнського товариства «Лемківщина», учасник делегації

Переглядів: 860 | Додав: oomckuzh | Рейтинг: 3.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури