Головна » 2018 » Вересень » 28 » «ЗАКАРПАТСЬКУ СВАЛЬБУ» ВІДГУЛЯЛИ ВТРЕТЄ
17:11
«ЗАКАРПАТСЬКУ СВАЛЬБУ» ВІДГУЛЯЛИ ВТРЕТЄ

Уже втретє 23 вересня 2018 року жителів та гостей Закарпаття зібрав обласний етнофестиваль «Закарпатська свальба» зі справжніми героями з життя, які вирішили поєднати свої долі подружнім життям. А це Василь Пижик (с. Німецька Мокра Тячівського району) та Віталія Ясінко (с. Колочава Міжгірського району). До слова, вони познайомилися на полонині, збираючи яфини. Нинішній фестиваль – репетиція весілля, яке відбудеться уже буквально за місяць. Фест викликав шквал емоцій та залишив море вражень на все життя. Свято проходило у кількох локаціях і мало на меті відтворити давні традиції весілля, яке колись гуляли в цих селах.

Тож зранку на подвір’ї нареченого в Німецькій Мокрій жінки куховарили, дівчата прикрашали хату, чоловіки розставляли столи тощо. Роль свадьбашів виконували працівники відділу культури Тячівської райдержадміністрації – начальник Василь Гудак та в. о. директора районного методичного центру Олеся Сасин.

На святково прибраному подвір’ї зібралися родина молодого, дружби, староста та гості. Роль «почесного свата» виконав голова Закарпатської облдержадміністрації  Геннадій Москаль. У садибі нареченого відбулася традиційна гостина з обрядами, які продемонстрували працівники культури у супроводі троїстих музик родини Шіманів та Гудаків, зведеного ансамблю аматорів мистецтва Дубівської долини. Керував дійством староста Іван Проца з села Терново,  розважали гостей вокальні ансамблі сіл:  Новобарово (керівник Валентина Лар), Угля (керівник Олена Немеш), Новоселиця (керівник Галина Кушілко), а також колектив «Буштинські ґаздині» (керівник Наталія Орос) та  народний аматорський вокальний ансамбль «Тисяночка» (керівник Олена Вейгеш).

Староста провів старовинний обряд «Відпрощування молодого від батьків». Отримавши балагословіння, молодий разом із «почесним сватом», старостою, дружбами вирушили за молодою в хату-музеї «Старе село», що розташована у селі Колочава Міжгірського району.

У цей час у хаті нареченої також зібралися родина, дружки, староста та гості. Свашки провели обряд «Різання барвінку». Дружки разом із нареченою сплели віночки для молодого і молодої, «вили гільці» для молодого та дружбів. Плетіння вінків супроводжувалося обрядовими піснями.

Лісовою дорогою весільний кортеж на блокпостах зупиняли опришки, угорські жандарми, воїни УПА та представники НКВД, які перевіряли документи та вимагали викуп за проїзд. На вершині перевалу Прислуп гостей свальби розважали троїсті музики. До театралізованого дійства протягом всієї дороги долучалися не лише учасники фесту, але й туристи. Перетнувши всі перешкоди, весільний кортеж вирушив далі. Перед воротами їх зустріли троїсті музики, господар Станіслав Аржевітін, гості свята. Всі разом вирушили на подвір’я нареченої. З захопленням присутні спостерігали за обрядом «Викуп молодої», який проходив у декілька етапів. Спочатку до молодого вивели стару бабу, потім – маленьку дівчинку і лише після цього перед ним з’явилась його кохана наречена. Після зустрічі молодих відбулися захоплюючі обряди «Закосичення молодого та дружбів», «Відпрощування молодої у батьків», «Батьківське благословення для молодих». Староста та родичі молодої пригощали гостей, молода – дітей кіфликами. Потім під весільним колачем пройшли не лише молоді, але й усі бажаючі.

Під час урочистого відкриття голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль запросив подружні пари, які брали участь у попередніх фестивалях, і нинішню на сцену. У першої, Володимира та Мар’яни Марковичів, вже народилася донька; друга, Іван та Світлана Барни, чекають на поповнення. Всім було вручено подарунки від влади.

На сцені відбулися традиційні обряди «Затанцьовування свальби», «Посівання молодих пшеницею та житом», «Леґінський танець на гуні», «Золотий (шоровий) танець», «Знімання вінка» та «Ламання колача».

На святковій сцені розпочалася концертна програма за участю фольклорних колективів Тячівського та Міжгірського районів. А гостями фесту стали народний фольклорний ансамбль народних інструментів «Маки» Ужгородського коледжу культури і мистецтв (керівник Валентина Вігула) та народний аматорський вокальний інструментальний ансамбль «Рідна пісня» Ужгородського районного будинку культури (керівник Сергій Раховський).

До слова, бібліотеки Міжгірського та Тячівського районів у подарунок від Геннадія Москаля отримали книгу «Микола Шугай розбійник» Івана Ольбрахта.  Завершилося свято народними гуляннями.

Ольга ТОЛВАЙ,
завідувач відділу народної творчості та аматорського мистецтва
КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР
Фото автора

Переглядів: 555 | Додав: oomckuzh | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури