Головна » 2018 » Листопад » 22 » Змагатимуться театральні колективи області
18:13
Змагатимуться театральні колективи області

Уперше Обласний фестиваль аматорських театральних колективів імені Всеволода Майданного відбувся у 1999 році у приміщенні Хустського районного будинку культури. Проводиться раз у два роки і покликаний сприяти розвитку і популяризації театрального мистецтва області, виявленню оригінальних за змістом і формою театральних постановок,  встановленню творчих контактів між театральними колективами та збереженню мистецької спадщини режисера, педагога, заслуженого працівника культури України Всеволода Майданного.

Компетентне журі оцінюватиме виступи за такими критеріями: режисерський задум вистави, стиль, естетика та форма подання драматургічного матеріалу; художнє розкриття образів, акторська гра; музичне та художнє оформлення вистави (уривка); художній рівень та актуальність літературного матеріалу.

Переможців нагороджують дипломами лауреатів. Передбачено також вручення спеціальних призів від громадських організацій, спонсорів за номінаціями: «Краща чоловіча роль»; «Краща жіноча роль»; «Краще виконання класичного твору»; «Краще виконання  твору  сучасного автора» та «Приз глядацьких симпатій».

Всеволод Майданний (1926–1999) – визначна постать у театральному житті Закарпаття, режисер, педагог, заслужений працівник культури України, який створив і протягом 40 років керував одним із кращих народних аматорських  театрів міста Хуст, який після його смерті отримав його ім’я.

Народився Всеволод Майданний 30 червня 1926 року в селі Ляшківка  Царичанського району на Дніпропетровщині в сім’ї хліборобів. Перед війною закінчив у рідному селі семирічку. Пережив окупацію. У 1943 році його призвали в армію. Пройшов курс молодого бійця, але за станом здоров’я (проблеми зору) на фронт його не відправили. Працював на одному з Московських заводів на оборону. У жовтні 1945 року хлопця демобілізували.

Брав участь у відбудові зруйнованого війною народного господарства, закінчив курси агрономів, працював у місцевому колгоспі. У вільний час не оминав сільський клуб, відвідував драматичний гурток, де вважався найкращим актором. Невдовзі сам очолив клуб і драматичний колектив. Згодом закінчив Дніпропетровське державне театральне училище та Харківський інститут культури.

Переїжджає на Закарпаття. Працює у смт Міжгір’я. Трудову діяльність у місті Хуст продовжив на посаді художнього керівника районного будинку культури, за сумісництвом – викладач режисури та техніки сцени  Хустського культурно-освітнього училища. Першою його роботою у Хусті була постановка драми «Дай серцю волю, заведе в неволю» Марка Кропивницького. За нею – «Весілля в Малинівці» А. Юхвіда, «На хуторі поблизу Диканьки» В.Минка, «Веселка» М. Зарудного.

Всеволод Майданний дав сценічне життя не тільки виставам, а й численним літературно-музичним композиціям, масовим театралізованим дійствам, концертним програмам. Нагороджений Почесною грамотою Президії Верховної Ради УРСР, заслужений працівник культури України.

Помер 7 січня 1999 року. Похований на східній частині Замкової гори у місті Хуст. 

Комунальний заклад «Обласний організаційно-методичний центр культури»
Закарпатської обласної ради

 

Переглядів: 570 | Додав: oomckuzh | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури