Головна » 2018 » Квітень » 24 » ЗВІТ ПРО РОБОТУ КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «ОБЛАСНИЙ ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНИЙ ЦЕНТР КУЛЬТУРИ» ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ ЗА І КВАРТАЛ 2018 р.
17:22
ЗВІТ ПРО РОБОТУ КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «ОБЛАСНИЙ ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНИЙ ЦЕНТР КУЛЬТУРИ» ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ ЗА І КВАРТАЛ 2018 р.

Відповідно до планів роботи Комунального закладу «Обласний організаційно-методичний центр культури» та департаменту культури Закарпатської обласної державної адміністрації діяльність Центру культури протягом першого кварталу була спрямована на координацію складових соціокультурного розвитку області, збереження і розвиток народної творчості та аматорського мистецтва, впровадження нових технологій і методик культурно-дозвіллєвої роботи.

Центр культури надавав практичну допомогу методистам районних і міських відділів, управлінь культури, будинків культури у проведенні семінарів, творчих лабораторій, майстер-класів, організації культурно-мистецьких заходів, а також сільським закладам культури клубного типу; забезпечував участь аматорських художніх колективів області у всеукраїнських і міжнародних фестивалях; вивчав, узагальнював і розповсюджував досвід роботи кращих працівників культури, будинків культури та клубів області, аматорських художніх колективів, майстрів декоративно-ужиткового мистецтва; впроваджував інноваційні форми і методи роботи; висвітлював культурно-мистецьке життя області у щоквартальному віснику «Культурологічні джерела» тощо.

Працівники Центру культури опрацювали, проаналізували та підготували інформаційно-статистичний звіт про роботу районних, міських будинків культури та методичних центрів за 2017 рік.

Протягом звітного періоду організовано і проведено такі культурно-мистецькі заходи (фестивалі, фестивалі-конкурси, виставки, свята, концерти, акції):

12–14 січня – Перший міжнародний гастрономічний і колядницький фестиваль «Василля» (м. Ужгород, площа Театральна).

13 січня – обласний фестиваль «Коляди в Старому селі» (м. Ужгород, Закарпатський музей народної архітектури та побуту).

15 лютого – мітинг-реквієм до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав (м. Ужгород).

17–18 лютого – фестиваль-ярмарок «Медовуха-фест» (м. Ужгород, наб. Незалежності).

7 березня – обласну виставку живопису та народного декоративно-прикладного мистецтва «Несподівані зустрічі» (м. Ужгород, Закарпатський  музей народної архітектури та побуту).

10–11 березня – відкритий фестиваль-конкурс стрілецької пісні «Красне поле» (м. Хуст).

29 березня – ХІІІ відкритий фестиваль-конкурс дитячих та юнацьких театральних колективів «Юні зірки Мельпомени» (м. Берегово, міський будинок культури).

29 березня – обласна виставка «Світ писанки – 2018» (м. Ужгород, Закарпатський музей народної архітектури та побуту).

Організовано і проведено навчання:

13 лютого – з нагоди Дня Святого Валентина з учнями Ужгородської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів № 5 працівники Центру культури Наталія Стегура та Олена Ваш провели майстер-клас із виготовлення валентинок та сувенірів з оксамитового пластиліну.

22 березня – для керівників аматорських хореографічних колективів, методистів районних та міських методичних центрів і будинків культури проведено обласну творчу лабораторію на тему «Інноваційні форми роботи з різними віковими категоріями дітей у хореографічному колективі сучасного танцю». Навчання відбулося на базі народного художнього колективу – ансамблю танцю «Танцювальна Корпорація Друзів» (Закарпатський обласний палац дитячої та юнацької творчості «Падіюн», м. Ужгород).

27 березня – напередодні Великодня з учнями 6 «А» класу Перечинської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів (класний керівник Оксана Халімон) працівники Центру культури  Наталія Стегура та Олена Ваш провели майстер-клас із виготовлення писанок із солоного тіста.

29 березнясемінар-тренінг «Креативна Європа», у якому взяли участь начальники відділів культури райдержадміністрацій, директори та методисти районних будинків культури, бібліотекарі, музейники, режисери, дизайнери, журналісти, студенти, вчителі та громадські діячі (Ужгородська дитяча музична школа № 1 ім. П. І. Чайковського).

Працівники Центру культури взяли участь:

22 січня – у Виноградівській центральній районній бібліотеці відбулася творча зустріч із провідним методистом Обласного організаційно-методичного центру культури, фольклористом, академіком Академії наук вищої освіти України, заслуженим діячем мистецтв України Іваном Хлантою.

31 січня – в ДПТНЗ «Мукачівський професійний аграрний ліцей ім. М.Данканича» відбулася літературна зустріч педагогів та учнів з провідним методистом Центру культури, літературознавцем, кандидатом філологічних наук заслуженим діячем мистецтв України Іваном Хлантою.

02 березня – провідний методист Обласного організаційно-методичного центру культури Іван Хланта взяв участь і виступив на презентації книги словацького письменника Любоша Юріка «Рік довший ніж сторіччя», яка відбулася в Закарпатській обласній універсальній наукові бібліотеці ім. Ф.Потушняка.

05 березня – Іван Хланта виступив перед студентами Ужгородського торговельно-економічного коледжу на тематичній виховній годині з нагоди дня народження Т.Г. Шевченка.

23 березня в Ужгородському районному будинку культури відбувся ІІІ районний конкурс українського художнього слова «Поетичне слово», присвячений Всесвітньому дню поезії. Учасників оцінювало компетентне журі, до складу якого увійшла і Яна Касарда-Микита, провідний методист відділу народної творчості та аматорського мистецтва Центру культури.

Виступи на телебаченні

20 лютого – Іван Хланта презентував у прямому ефірі програми «Ранок на Тисі» книгу «Моє Копашново».

30 березня – провідний методист Яна Касарда-Микита виступила на телебаченні з розповіддю про проведення ХІІІ відкритого фестивалю-конкурсу дитячих та юнацьких театральних колективів «Юні зірки Мельпомени».

З метою зміцнення творчих зв’язків 20 лютого директор Центру культури Ганна Дрогальчук та голова Регіональної ради Союзу русинів-українців Словаччини у Гуменному Микола Петрищак підписали додаток до Договору про співпрацю на 2018 рік.

Центр культури сприяв:

Восьмого березня – участі майстрів народного декоративно-прикладного мистецтва у Міжнародній виставці «Карпатська писанка–2018» (Вигорлатський музей, м. Гуменне (Словаччина)). Згідно договору про співпрацю на 2018 рік між Обласним організаційно-методичним центром культури та Вигорлатський музеєм.

Працівники Центру культури систематично працюють над підвищенням свого фахового рівня, про що свідчить їх участь у міжнародних, всеукраїнських та регіональних науково-практичних конференціях, семінарах-практикумах, нарадах, майстер-класах.

14 березня – Іван Хланта взяв участь у роботі науково-практичної конференції, присвяченої 79-й річниці Карпатської України й пам’яті голови Сойму Карпатської України Августина Штефана, і виступив з повідомленням «Карпатська Україна в народнопоетичній творчості Закарпаття» (Порошківська загальноосвітня школа І–ІІІ ступенів Перечинського району).

Народною аматорською кіностудією «Едельвейс» відзнято відеофільми про виступи аматорських колективів на обласному фестивалі «Коляди в Старому селі», відкритому фестивалі-конкурсі стрілецької пісні «Красне поле», фестивалі-ярмарку «Медовуха-фест».

Народний аматорський ансамбль народної пісні «Розмарія» 12 січня виступив у концертній програмі Першого міжнародного гастрономічного і колядницького фестивалю «Василля».

Готові до друку:

– журнал «Культурологічні джерела» № 1(41) 2018. До нього увійшло 35 статей 24 авторів (із них 14 статей 8 працівників Центру культури);

– альбом-каталог «Народні скарби», робіт майстрів народного декоративно-ужиткового мистецтва.

Триває робота над упорядкуванням та підготовкою текстів до збірника «З витоків Ужа: народні казки, перекази Великоберезнянщини».

Директор   Г.В.Дрогальчук

Переглядів: 627 | Додав: oomckuzh | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури