Головна » 2016 » Червень » 5 » Звітувала Міжгірщина
11:39
Звітувала Міжгірщина

Звіт відкрив фольклорний колектив та танцювальна група Міжгірського районного будинку культури (керівники – Юрій Біланинець та Марія Добрай), який виконав запальну привітальну фольклорно-етнографічну композицію.

Кілька українських народних пісень заспівав дует у складі Галини Рекіти та Вікторії Кут у супроводі оркестру народних інструментів Міжгірської дитячої школи мистецтв  (керівник – Олександр Шемет).

Шквалом оплесків глядачі відзначили виступ троїстих музик клубу села Негровець (керівник Іван Ярема) та Міжгірського районного будинку культури (керівник Михайло Гричка), які виконали в’язанку негровецьких мелодій та старовинні народні мелодії Міжгірщини.

Заслуговує на увагу сценка з народного побуту у виконанні учасників художньої самодіяльності клубу села Нижній Студений (керівник Володимир Гойчук).

Верховинські мелодії на сопілці майстерно зіграв Юрій Маркович, учасник художньої самодіяльності клубу села Негровець.

Загалом у звіті взяли участь кількадесят колективів.

У рамках творчого звіту відбулася й виставка робіт майстрів народних художніх промислів та декоративно-прикладного мистецтва, які прославили свій край далеко за межами України. Вони репрезентували різьбу по дереву, ткацтво, вишивку та інші види промислів, що здавна поширені в горах. Відрадно, що спостерігається тенденція до відродження традиційних промислів. Значний вклад у цю справу робить Міжгірський професійний ліцей, учні якого теж взяли участь у виставці. Молодь продовжує справу своїх предків, які досягли вершин майстерності в деревообробці, створенні народного одягу, вишивці, ткацтві тощо.

Відвідувачі мали можливість подивитись і придбати роботи майстрів із Міжгір’я, Річки, Пилипця, Торуні, Вучкового та інших сіл гірського краю. Серед них Михайло Щур, Віктор Смерековський, Сергій Юдін, Марія Шаляка, Мар’яна Білян та інші. Вражають майстерністю роботи різьбяра Василя Шекети, який репрезентував рельєфи та барельєфи на побутову та сакральну тематику. Привертали увагу й живописні полотна відомого самобутнього митця з Вучкового Івана Бізоні.

Володимир МИШАНИЧ,
провідний методист
Обласного організаційно-методичного центру культури

Переглядів: 674 | Додав: oomckuzh | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
Закарпатський ООМЦК
вул. Волошина, 18
Ужгород, 880005



+38(03122)34035 oomckuzh@gmail.com
Ми на мапі
Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури